bashiok 19.08.2020 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2020 (edytowane) Witam, potrzebuję zbudować ścianę KG max 6cm dodam, że jestem laikiem i pierwszy raz to będę robić. Ścianka ma być w kształcie litery "L" gdzie dłuższy bok ma 120 a krótszy 59 a w wnęce która powstanie będzie szafka z szufladami a na górze zakończona będzie parapetem drewnianym (patrz zdjęcia pomocnicze) wymiary 120cm wysokości x 120cm szerokości + 120cm wysokości x 59cm szerokości. Czy jak zbuduję taką ściankę z profili UD 3cm + 2x karton gips 1,2cm daje nam 5,4cm + jakaś gładź to by wyszło około 6cm tylko jak będzie z wytrzymałością takiej konstrukcji ? Profile CW za gruby najmniejszy jaki znalazłem to 5cm. Jakieś pomysły ? Szukałem filmików na YouTube ale wszyscy robią zwykłe ściany działowe z KP a nie pół ściany Mam nadzieje, że jest to dość zrozumiałe po obejrzeniu zdjęć. Efekt chce uzyskać taki sam. Przepraszam za jakość zdjęć ale tylko takimi dysponuje. Edytowane 19 Sierpnia 2020 przez bashiok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 20.08.2020 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2020 Zrób taką ściankę z profili - ramka z UD; poprzeczki gęsto z sufitowych CD 60(wymiary to 60 mm x 27 mm) na to płyta obustronnie siatka, szpachla, gładź - będzie sztywno i estetycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bashiok 20.08.2020 21:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2020 (edytowane) Sry, że męczę ale chcę to zrobić dobrze. Takie będą do siebie pasować ? Jeśli tak to po robocie zaczynam budowę. UD27 Budmat 28.2/26https://www.bricoman.pl/materialy-budowlane/plyty-karton-gips/profile/profil-do-suchej-zabudowy-sufitowy-przyscienny-ud27-budmat-28-2-26x4000-mm-0-5-mm CD60 Budmat 60/27https://www.bricoman.pl/materialy-budowlane/plyty-karton-gips/profile/profil-do-suchej-zabudowy-sufitowy-glowny-cd60-budmat-60-27x4000-mm-0-5-mm Edit: a na narożniki potrzebuje jakieś "narożnik aluminiowe" wkleić ? Czy ładnie dociąć płyty i wystarczy ? Edytowane 20 Sierpnia 2020 przez bashiok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 21.08.2020 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2020 Narożniki są konieczne, zabezpieczają krawędzie przed uszkodzeniem, nadają kąty ściance. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bashiok 22.08.2020 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2020 Zrób taką ściankę z profili - ramka z UD; poprzeczki gęsto z sufitowych CD 60(wymiary to 60 mm x 27 mm) [ATTACH=CONFIG]447308[/ATTACH] na to płyta obustronnie siatka, szpachla, gładź - będzie sztywno i estetycznie. To co tu opisałeś to jest "przepis" na ściankę powyżej 6cm tak ? Byłem dzisiaj w sklepie i dopasowałem sobie UD27 Budmat 28.2/26 do CD60 Budmat 60/27 tyle, że zauważyłem duży problem o którym wcześniej nie pomyślałem. Jeśli zrobię ramkę z UD27 i z poprzeczek pionowych CD60 mieszczą się one tylko po długości a nie po szerokości. Będzie miejsce tylko na przykręcenie płyty KG z jednej strony. Chyba, że miałem ustawić poprzeczki CD60 poziomo ale nigdzie na filmikach nie widziałem żeby ktoś tak robił. Musiał bym zrobić z UD27 i z CD27 ale nie widzę takich nigdzie. Dobrze myślę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 31.08.2020 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2020 W takiej sytuacji możesz ustawić dwie UD27 obok siebie, przeciwnymi kierunkami i płyty też odpowiednio przesunąć względem siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Saskian 07.09.2020 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2020 Kolega humidorek dobrze podpowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts