Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyklejanie styropianu grafitowego. Jak zrobic poprawnie

Recommended Posts

Upaly powoli odpuszczaja i czas zabrac sie za elewacje. Na pierwszy ogien przyklejanie styropianu. Styropian swisspor grafit 0.032 klej caparol 190s czerwony. Grunt... no wlasnie grunt czy musi byc koniecznie od caparola sylitol 111 czy np taki zwykly uni grunt od atlasa zda egzamin?

Watpliwosci jakie sie pojawiaja to:

1. Czy tarowac plyte przed nalozeniem kleju ? Opinie sa sprzeczne i juz sam nie wiem ktore prawdziwe.

2. Czy grafit faktycznie tak bardzo boi sie slonca jak to jest opisywane? Dodam ze zrobilem test i wystawilem podczas ostatnich upalow na sciane od poludnia i nie zaobserwowalem jakiegos drastycznego wzrostu temperatury. Wiadomo styropian byl cieplejszy niz polozony obok bialy ale nie do tego stopnia zeby parzyl w reke a tym bardziej sie topil jak yo sugeruja niektorzy.

Kleiłem Bolixem z leroya na placki a po obwodzie poliuretanowym ,trzyma jak diabli ,możesz samym poliuretanem ,czyściejsza robota ale upierdliwa ,trzeba kontrolować płyty bo klej wypycha ,dlatego dawałem placki z Bolixa .Rok czasu elewacja nie była zaciągnięta klejem ,nic się nie stało prócz tego że przy narożnikach we wnękach okiennych styro jak by delikatnie się stopiło latem ,prawdopodobnie przez promienie odbite od szyby .Ja u siebie tarowałem ale nie dawałem kołków .

Kleiłem Bolixem z leroya na placki a po obwodzie poliuretanowym ,trzyma jak diabli ,możesz samym poliuretanem ,czyściejsza robota ale upierdliwa ,trzeba kontrolować płyty bo klej wypycha ,dlatego dawałem placki z Bolixa .Rok czasu elewacja nie była zaciągnięta klejem ,nic się nie stało prócz tego że przy narożnikach we wnękach okiennych styro jak by delikatnie się stopiło latem ,prawdopodobnie przez promienie odbite od szyby .Ja u siebie tarowałem ale nie dawałem kołków .

to sie nie chwal za bardzo publicznie bo Cie skala z tytulu prawa patentowego pociagnie do odszkodowania :D

Pamięta pan o moim tynku na gładko?

Szczerze - nie :D

po 50 tel dziennie , okolo 80 maili, zapytan wszelakich, prosb o doradztwo, o to co zrobic , co wybrac itd... o 7 rano dnia nastepnego nie pamietam co jadlem na kolacje :D

a na dodatek nic sie nie zmienia :D pytania zawsze o to samo : jaki klej, jakie styro, jakie listwy, jak zrobic na czarno, jak zrobic na gladko etc :D

no i jedno ktore jest zawsze : a moze jakis rabat :D

zatem prosze wybaczyc - nie pamietam pytania o tynk na gladko :D ale z checia odpowiem jak zostanie powtorzone

O, Witam

A to jakiś patent zdradziłem?

Wyrwałem kilka płyt 20-tek i wstawiłem 10-tke w celu imitacji ślepego okna jak w starym budownictwie .

Styropian się rwał lub odchodził z ceramiką ale klej nie puścił:o

Pamięta pan o moim tynku na gładko?

tak firma skala jakims cudem opatentowala sobie metode klejenia placki + pianoklej i teraz na lewo i prawo straszy wszystkich prawem patentowym. swoja droga co za debil w urzedzie patentowym dal im na to patent ?

podobny manewr kiedys zrobila firma od imitacji deski - tez straszyla wszytskich swoich klientow , na etapie ofertowania prawem patentowym...

IMO obwodowo klej z worka (bo szczelniejszy jest i lepiej ustabilizuje do związania, niż odwrotnie) a placki mogą być z piany. Ale chyba jakbym sam sobie robił, to kleiłbym na grzebień klejem z worka. Jednak jak trzyma cała powierzchnia, to jest to najmocniejsze wiązanie (zwłaszcza, że szybciej zostanie warstwa styropianu z klejem, niż puści klej we wszystkich rozwiązaniach).