Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł na pellet 1,5 roczny na sprzedaż..

przemeks19

Recommended Posts

Witam

Gościu ma na sprzedaż 1,5 roczny piec Lazar smartfire 15 kw za niecałe 8 tysięcy.

Jak myślicie warto?? Gadałem z nim to mówi że nie ma go dużo w domu i jego żona nie chce obsługiwać tego pieca i musi że od września na gaz przechodzi.

Coś sądzicie??

Warto?? Mówi że papierów od gwarancji nie ma tylko certyfikaty.

Mam dylemat między piecem na ekogroszek ale pompa ciepła. Za jakieś 3,4 lata będę miał z gminy dofinansowanie na pompę ciepła i fotowoltaiki na 80 procent.

O piecu na ekogroszek myślałem, znalazłem Defro komfort lux 15 kw za 8800 + koszt kotłowni około 6 tysięcy z robocizna. No niech będzie te 16 tysi że wszystkimi.

I się zastanawiam czy nie poczekać te 3 lata,przemeczyc się z ekkgroszkiem i wziąć z dofinansowaniem pompę z fotowoltaike.

Gościu wycenił mi pompę ciepła:

Pompa - Panasonic t-cap 9kw

Zbiornik - gamlet 300 l

Firma po wysłaniu projektu wyliczyła mi że roczne zapotrzebowanie na energię przez pompę ciepła na ogrzewanie pomieszczeń to 14500 kw a na wodę to 2950 kw.

Koszt razem z montażem 31500 zł

Trochę dużo.

Co myślicie?

Może jakiś inny piec zaproponujecie??

Nie odciągam od pompy ale co do ekogroszkowca to defro nie jest dobrym wyborem , znacznie lepszym jest skamp z palnikiem dwupaliwowym i zapalarką do pelletu oraz ekogroszku i ty decydujesz czym chcesz grzać a wystarczy dwie kryzy włożyć lub wyciągnąć , on sam rozpala ekogroszek oraz pellet , oprócz skampa ten sam kocioł robi też firma dragon jak dobrze pamiętam .Nie wiem czy to ten ale chyba też ma ten sam palnik https://multi-eko.pl/kotly-piece-na-ekogroszek/2360-kociol-co-sekom-technix-pel-10-2-10-kw-piec-pellet-ekogroszek-5-klasa-ecodesign.html

temu bym się szczególnie przyglądał https://sekom-pleszew.com.pl/technix-bio/

Edytowane przez kryzys

Gość mtdeusz
Mam dylemat między piecem na ekogroszek ale pompa ciepła. Za jakieś 3,4 lata będę miał z gminy dofinansowanie na pompę ciepła i fotowoltaiki na 80 procent.

O piecu na ekogroszek myślałem, znalazłem Defro komfort lux 15 kw za 8800 + koszt kotłowni około 6 tysięcy z robocizna. No niech będzie te 16 tysi że wszystkimi.

I się zastanawiam czy nie poczekać te 3 lata,przemeczyc się z ekkgroszkiem i wziąć z dofinansowaniem pompę z fotowoltaike.

Gościu wycenił mi pompę ciepła:

Pompa - Panasonic t-cap 9kw

Zbiornik - gamlet 300 l

Firma po wysłaniu projektu wyliczyła mi że roczne zapotrzebowanie na energię przez pompę ciepła na ogrzewanie pomieszczeń to 14500 kw a na wodę to 2950 kw.

Koszt razem z montażem 31500 zł

Trochę dużo.

Co myślicie?

Może jakiś inny piec zaproponujecie??

15 kw do nowego domu????????

Tyle to potrzebuje mój nie ocieplony kloc a nie twój nowy dom.

Nie odciągam od pompy ale co do ekogroszkowca to defro nie jest dobrym wyborem , znacznie lepszym jest skamp z palnikiem dwupaliwowym i zapalarką do pelletu oraz ekogroszku i ty decydujesz czym chcesz grzać a wystarczy dwie kryzy włożyć lub wyciągnąć , on sam rozpala ekogroszek oraz pellet , oprócz skampa ten sam kocioł robi też firma dragon jak dobrze pamiętam .Nie wiem czy to ten ale chyba też ma ten sam palnik https://multi-eko.pl/kotly-piece-na-ekogroszek/2360-kociol-co-sekom-technix-pel-10-2-10-kw-piec-pellet-ekogroszek-5-klasa-ecodesign.html

temu bym się szczególnie przyglądał https://sekom-pleszew.com.pl/technix-bio/

Ktoś to pisał na forum że piec combo na to i na to to zły wybór.

Że lepiej albo ekogroszek albo pellet.

To w takim razie musiałbym 10 kw wziąć?

Bo to widzę że najniższa opcja..