Adec 21.08.2020 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2020 Potrzebuje tymczasowo na okres jednego roku ogrzewać dom kotłem elektrycznym. W domu dwa obiegi podłogówki(parter i piętro), ale nie ma potrzeby aby każdy obieg był sterowany oddzielnie. Na chwilę obecną zakupiłem używany kocioł firmy Kospel z wbudowanym naczyniem wzbiorczym. Jakie jeszcze będą potrzebne elementy kotłowni? (zawory, sprzęgło? pompki?) Czy mogę prosić o najprostszy schemat podłączenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 23.08.2020 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2020 Pompę CO plus jakieś sterowanie, ale te pewnie ma sam kospel.A dwa, sprawdź pojemność naczynia w tym kociołku. Czy ma odpowiednią pojemność do zladu wody i czy działa zawór bezpieczeństwa, chyba 3 bar i ma puszczać.Nic więcej nie potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.08.2020 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2020 zakupiłem używany kocioł firmy Kospel z wbudowanym naczyniem wzbiorczym. Jakie jeszcze będą potrzebne elementy kotłowni? Jaki konkretnie model? Nie ma odpowiedzi na pytania w dokumentacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adec 24.08.2020 11:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2020 Jaki konkretnie model? Nie ma odpowiedzi na pytania w dokumentacji? EKCO.LN3 o mocy 8KW. Ten model ma naczynie wzbiorcze ale może warto dołożyć dodatkowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.08.2020 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2020 EKCO.LN3 o mocy 8KW. Ten model ma naczynie wzbiorcze ale może warto dołożyć dodatkowe? To masz na stronie zarówno przykładowe schematy (prócz tych z instrukcji), jak i odpowiedź na to pytanie (instrukcja, strona 4) https://kospel.pl/pl/produkty/4-elektryczne-kotly-co/57-ekco-l.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adec 24.08.2020 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2020 Dziękuję Kaizen. Nasuwa się tylko pytanie czy ta pompka wbudowana pociągnie dwa obiegi podlogówki. Myślę ze wersja z buforem byłaby bardziej odpowiednia a jeśli tak to pewnie trzeba bardziej rozbudować schemat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.08.2020 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2020 Dziękuję Kaizen. Nasuwa się tylko pytanie czy ta pompka wbudowana pociągnie dwa obiegi podlogówki. Myślę ze wersja z buforem byłaby bardziej odpowiednia a jeśli tak to pewnie trzeba bardziej rozbudować schemat Projektu podłogówki nie masz? Bez tego to zgadywanie, jakie będą potrzebne przepływy przy jakich temperaturach zasilania i jaka pompa do tego będzie potrzebna. Zrób obliczenia w Purmo SDG. Ale do tego potrzebujesz obciążań dla poszczególnych pomieszczeń (czyli OZC). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adec 24.08.2020 13:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2020 OZC 6,4KWMax przepływ przy temp. zewnętrznej -20 i temp. zasilania 35/30 to 19,5 l/min Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts