Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączenie umywalki do pionu odpowietrzającego - czy to poprawne rozwiązanie?

tomkowz

Recommended Posts

Dzień dobry,

Jestem na etapie projektowania instalacji kanalizacyjnej pod płytą fundamentową i chciałbym uzyskać odpowiedź na pytanie czy mając zaprojektowany pion kanalizacyjny (na fi 110) mogę wypuścić z niego trójnik (110/110/45) i użyć odnogi do podłączenia się do umywalki? Czy jest to poprawne rozwiązanie? Czy nie będzie to powodowało problemów z odpowietrzaniem instalacji tudzież nieprzyjemnymi zapachami ulatniającymi się przez umywalkę?

Pion znajduje się po prawej stronie projektu.

http://szulctomasz.com/budowa-domu/dokumentacja/kanalizacja.jpg

Tutaj schemat o co mi chodzi, czyli rura 160, później redukcja na 110 bo taki mam zaprojektowany pion odpowietrzający, który leci ponad dach, a z boku do 110 byłaby podłączona umywalka.

http://szulctomasz.com/budowa-domu/projekt/kanalizacja/rozne/trojnik-pion.png

Nie ma najmniejszego problemu - tak się robi , łączy więc to normalna zasada podłączenia umywalki.

Czy nie będzie to powodowało problemów z odpowietrzaniem instalacji tudzież nieprzyjemnymi zapachami ulatniającymi się przez umywalkę?

A dlaczego miało by powodować problemy? - umywalka będzie miała syfon - to on zapobiega wydostawaniu się nieprzyjemnych zapachów kanalizacyjnych.

Średnica rur jest prawidłowa więc WC nie będzie powodowało wysysania wody z instalacji - wszystko jest ok.

• Like 1

U mnie był problem w jednym miejscu. Mam jeden pion w domu i w 3 łazience, za pionem patrząc od oczyszczalni, w ciągu 8 godzin zwykle wysysało mi wode z odpływu prysznica. Zamontowałem zawór napowietrzający w umywalce i problem zniknął. :) To jest dobry patent. :) Edytowane przez pandzik
  • Like 1

Zamontowałem zawór napowietrzający w umywalce i problem zniknął. :) To jest dobry patent. :)

Tylko taki napowietrza z ma małą wadę. Przynajmniej raz w roku trzeba ten zawór rozkręcić uszczelki, sprężynkę wymyć płynem do naczyń, a gumę membrany nasmarować wazeliną techniczną. Ale tak jak piszesz w niektórych przypadkach to jest jedyne rozwiązanie