tomkowz 22.08.2020 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2020 Dzień dobry, Jestem na etapie projektowania instalacji kanalizacyjnej pod płytą fundamentową i chciałbym uzyskać odpowiedź na pytanie czy mając zaprojektowany pion kanalizacyjny (na fi 110) mogę wypuścić z niego trójnik (110/110/45) i użyć odnogi do podłączenia się do umywalki? Czy jest to poprawne rozwiązanie? Czy nie będzie to powodowało problemów z odpowietrzaniem instalacji tudzież nieprzyjemnymi zapachami ulatniającymi się przez umywalkę? Pion znajduje się po prawej stronie projektu. http://szulctomasz.com/budowa-domu/dokumentacja/kanalizacja.jpg Tutaj schemat o co mi chodzi, czyli rura 160, później redukcja na 110 bo taki mam zaprojektowany pion odpowietrzający, który leci ponad dach, a z boku do 110 byłaby podłączona umywalka.http://szulctomasz.com/budowa-domu/projekt/kanalizacja/rozne/trojnik-pion.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 22.08.2020 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2020 Nie ma najmniejszego problemu - tak się robi , łączy więc to normalna zasada podłączenia umywalki. Czy nie będzie to powodowało problemów z odpowietrzaniem instalacji tudzież nieprzyjemnymi zapachami ulatniającymi się przez umywalkę? A dlaczego miało by powodować problemy? - umywalka będzie miała syfon - to on zapobiega wydostawaniu się nieprzyjemnych zapachów kanalizacyjnych. Średnica rur jest prawidłowa więc WC nie będzie powodowało wysysania wody z instalacji - wszystko jest ok. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 22.08.2020 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2020 A jaka jest zasada prawidłowych średnic, żeby nie powodować wysysania wody z rur? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 22.08.2020 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2020 A jaka jest zasada prawidłowych średnic, żeby nie powodować wysysania wody z rur? Nie wiem czy mnie pytasz? Ale odpowiem - średnicami w górę czyli od mniejszych do większych. Zrób sobie instalację traperami to zobaczysz jak to działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkowz 22.08.2020 12:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2020 Właśnie z takiego założenia wyszedłem, że to dzięki syfonowi nie ma zapachów z kanalizacji, ale nie byłem pewny co z tym pionem. Wszystko jasne, dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 22.08.2020 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2020 (edytowane) U mnie był problem w jednym miejscu. Mam jeden pion w domu i w 3 łazience, za pionem patrząc od oczyszczalni, w ciągu 8 godzin zwykle wysysało mi wode z odpływu prysznica. Zamontowałem zawór napowietrzający w umywalce i problem zniknął. To jest dobry patent. Edytowane 22 Sierpnia 2020 przez pandzik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 22.08.2020 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2020 Zamontowałem zawór napowietrzający w umywalce i problem zniknął. To jest dobry patent. Tylko taki napowietrza z ma małą wadę. Przynajmniej raz w roku trzeba ten zawór rozkręcić uszczelki, sprężynkę wymyć płynem do naczyń, a gumę membrany nasmarować wazeliną techniczną. Ale tak jak piszesz w niektórych przypadkach to jest jedyne rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 22.08.2020 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2020 Zamontowałem zawór napowietrzający w umywalce i problem zniknął. To jest dobry patent. Wrzuć zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts