ania_979 22.08.2020 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2020 Witam, Może ktoś doświadczony mi doradzi. Planuje remont mieszkania w stanie deweloperskim i chciałabym przerobić łazienkę (przesunąć ścianę na której są drzwi poszerzając korytarz a pozostałą część łazienki połączyć z garderobą aby się powiększyła). Na rysunku łazienki po przebudowie narysowałam interesujące mnie rozmieszczenie białego montażu. Jednak nie znam się kompletnie na rzeczy i nie wiem czy wogóle da się to zrobić, gdyż podejścia kanalizacyjne wychodziłyby długie i zakręcałyby wiele razy. Obecnie rury dopływowe rozprowadzone są w warstwach podposadzkowych środkiem przejść lokalowych. Nie wiem jeszcze na ile administracja budynku pozwoli ingerować w ściany, więc zakładam, że wszystkie rury muszą być poprowadzone w zabudowie kartonowo gipsowej. Może ktoś wie czy taki plan jest możliwy do wykonania zachowując obowiązujące normy i taka aby nic się zapychało ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania_979 26.08.2020 13:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2020 Nikt nie pomoże ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 27.08.2020 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2020 (edytowane) Porcelanowy telefon (muszla) może wyjdzie, fi 110 spadek chyba będzie zachowany. W razie problemów wc podnosisz na 45cm -górna krawędż nad podłogą. Wiem że niektórzy sarkają że za wysoko, lecz docenią seniorzy i ty na starość, a zyskujesz wtedy 5cm na wysokości odpływu z wc czyli możesz odsunąć się dalej od pionu. Plus dodatkowo odkurzacz automatyczny mieści się pod muszlą. Wanna - spadek nieprzyzwoicie mały, będzie się zatykać włosmi i tłuszczem z mydła i naskórka czyli kłopoty w perspektywie kilku lat. Daj wannę 1500 (niestety problem z wylegiwaniem się!) w miejsce pralki, spadek wyjdzie a pralkę ustaw w najdalszym narożniku bo wylot może być nawet 60cm nad podłogą, z umywalki trochę niżej. Jesli od najdalszego będzie odpływ fi 50 to nie powinno być problemów. Napisałem pod kątem odpływów, niezbyt patrzyłem wysublimowaną estetykę ustawienia, bo nie mam czasu.Tyle na szybko:bye: Edytowane 27 Sierpnia 2020 przez Bertha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania_979 28.08.2020 15:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2020 Dziękuję za odpowiedź A jak się ma sprawa ilości zakrętów i metrów od ujścia. Bo w tym układzie wychodzi mi, że rura odpływowa od umywalki która byłaby najdalej musiałaby pokonać ponad 5 metrów i zakręcić 4 razy, czy to ma szanse funkcjonować? Zmieniłam układ na załączonym rysunku, tak żeby bateria wannowa była bliżej pionu, a pralka na przeciwnej ścianie, czy tak mogło by być? Odwrócenie orientacji wanny raczej nie wchodzi w grę, bo będzie wystawać zza pionu i estetyka będzie niestety żadna, więc jeśli nie da rady tak jak teraz narysowałam to po prostu zrezygnuję z przebudowy i pogodzę się z małą łazienką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 29.08.2020 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2020 (edytowane) Rura fi 50 od ujścia umywalki najwyżej jak tylko pozwala syfon, pralka luzik (trójnik do góry, redukcja na fi32 , syfonik jest lepszy niż wynalazek ze sprężyną i podłączasz wąż pralki)* , zakręty w narożnikach ścian to kolanka 2 x 45 stopni (lepiej niż jedno 90 stopni bo mniejsze opory) , po ścianie wjeżdżasz za wannę , przed podejściem spływu z wanny zwiększasz na fi 75 i do pionu kanalizacyjnego. Z wanny odpływ typowy to chyba 50. *) wprawdzie wąż pralki też udaje syfon, lecz może ( na pewno będzie) śmierdzieć w miejscu wejścia węża do fi 32; dlatego wcześniej ma być osobny syfon dla pralki. Syfon nisko nad rurą fi 50 potem kawałek pionowej fi 32 i wejście węża. Wąż ma być przypięty obejmą do ściany, aby przy gwałtownym wyrzucie wody nie wyskoczył z fi 32 i nie uczynił powodzi. W okolicy pionu kanalizacyjnego warto zrobić kratkę w posadzce (niestety osobne podejście do pionu) na wypadek awarii ( pralki, wężyka pod umywalką lub coś podobnego ) . Jakby co, to zaleje pół łazienki, ale nie korytarz i sąsiadów. Edytowane 29 Sierpnia 2020 przez Bertha 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts