Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja murłaty

agresst

Recommended Posts

Witam,

Za namową tynkarzy domurowałem jedną warstwę bloczka H+H (gr 5 cm ) na ścianie kolanowej. baeb876c8755cbf4574067b6a5d4a0a25d705316.jpg < podobnie jak na załaczonym zdjęciu. Murłata leży na foli izolacyjnej(tylko od spodu). miedzy bloczkiem a murłatą powstała 5 cm przestrzeń. Zastanawiam się czy można ją czymś wypełnić jeżeli tak to czym? Jesienią / zimą zostanie położona izolacja poddasza 20 cm wełny , wiosną 20 cm styropianu na elewacji. Jeżeli tą przestrzeń czymś wypełnię murłata zostanie z 3 stron zaizolowana od dołu pozostanie folia. Dach kładziony w kwietniu drewno z tartaku dosc mokre. Pokrycie blachodachówka .

Jeśli tak, to ciekawe czemu nie zastosował grubszego bloczka. Wydaje mi się, że należało 11,5cm dociąć na odpowiedni wymiar.

Nie wiem ? może taki miał? może jakby zastosował grubszy to by nie mógł zastosować odpowiedniej grubości wełny do ocieplenia dachu? Wycinanie to dodatkowa praca która nie jest zbyt dokładna.

• 3 weeks później...
No jak masz okno dachowe przy murłacie w projekcie to go w ej chwili już nie masz. Z tym bloczkiem nie wykonasz dolnego podcięcia przy obudowie Gk, a bez tego okno nie bedzie wentylowane i bedzie sie pocić. Poza tym nie widziałem okna dachowego, które nie miałoby za mało ocieplenia. Taki to rodzaj okna. Na tym elemencie najwiecej gubi się ciepła na poddaszu (poza wełną , która sie na pewno zsunie z czasem i pojawią sie meeeega mostki..