agresst 22.08.2020 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2020 Witam, Za namową tynkarzy domurowałem jedną warstwę bloczka H+H (gr 5 cm ) na ścianie kolanowej. < podobnie jak na załaczonym zdjęciu. Murłata leży na foli izolacyjnej(tylko od spodu). miedzy bloczkiem a murłatą powstała 5 cm przestrzeń. Zastanawiam się czy można ją czymś wypełnić jeżeli tak to czym? Jesienią / zimą zostanie położona izolacja poddasza 20 cm wełny , wiosną 20 cm styropianu na elewacji. Jeżeli tą przestrzeń czymś wypełnię murłata zostanie z 3 stron zaizolowana od dołu pozostanie folia. Dach kładziony w kwietniu drewno z tartaku dosc mokre. Pokrycie blachodachówka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 24.08.2020 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2020 Możesz odizolować to pianką montażową - bo wątpię, aby udało się tam wcisnąć wełnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 24.08.2020 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2020 A od zewnątrz, spod okapu, nie da rady tam wygodnie "owinąć" murłatę wełną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 24.08.2020 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2020 A od zewnątrz, spod okapu, nie da rady tam wygodnie "owinąć" murłatę wełną? Ale jemu chyba nie o to chodzi? - tą 5 cm pustkę pomiędzy wymurowanym bloczkiem, a murłatą chce wypełnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 24.08.2020 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2020 Aha, ale jeśli dał bloczek 5cm, to dalej ma 5cm przerwy między bloczkiem a murłatą? Czyli pewnie murłata jest zlicowana ze ścianą zewnętrzną. Jeśli tak, to ciekawe czemu nie zastosował grubszego bloczka. Wydaje mi się, że należało 11,5cm dociąć na odpowiedni wymiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 24.08.2020 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2020 Jeśli tak, to ciekawe czemu nie zastosował grubszego bloczka. Wydaje mi się, że należało 11,5cm dociąć na odpowiedni wymiar. Nie wiem ? może taki miał? może jakby zastosował grubszy to by nie mógł zastosować odpowiedniej grubości wełny do ocieplenia dachu? Wycinanie to dodatkowa praca która nie jest zbyt dokładna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agresst 24.08.2020 15:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2020 Gdybym dał 10 cm bloczek musiałbym go podcinać ze skosa żeby weszła wełna(ta miedzy krokiami). Murłata zlicowana z scianą zew. Spokojnie od wewnątrz zmieszczę wełnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 10.09.2020 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2020 daj wełnę od wewnątrz. Pamiętaj żeby przy izolacji poddasza odpowiednio wysunąć wełnę poddaszowa tak by w przyszłości izolacja ściany połączyła się z izolacją dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 10.09.2020 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2020 Przy okazji zapytam o okna dachowe w strefie murłaty. U mnie dolna rama okna jest mniej więcej w osi wieńca i murłaty. Czy nie spowoduje to, że pod oknem będzie zbyt mało ocieplenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 10.09.2020 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2020 No jak masz okno dachowe przy murłacie w projekcie to go w ej chwili już nie masz. Z tym bloczkiem nie wykonasz dolnego podcięcia przy obudowie Gk, a bez tego okno nie bedzie wentylowane i bedzie sie pocić. Poza tym nie widziałem okna dachowego, które nie miałoby za mało ocieplenia. Taki to rodzaj okna. Na tym elemencie najwiecej gubi się ciepła na poddaszu (poza wełną , która sie na pewno zsunie z czasem i pojawią sie meeeega mostki.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 10.09.2020 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2020 No jak masz okno dachowe przy murłacie w projekcie to go w ej chwili już nie masz. Ja się tylko podpiąłem pod temat murłaty i ocieplenia. Oczywiście dolna rama okna nie leży na murłacie, tylko w pionie nad nią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts