Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pełen koszt instalacji na prąd+fotowoltaika

justyna.miszewska92

Recommended Posts

Witam, jestem jeszcze kompletnym laikiem jeśli chodzi o kwestie budowlane, więc mój problem dla niektórych może wydać się błahy. Przede mną i mężem budowa domu, plan jest na konstrukcję szkieletowa w metrażu około 140m2 wraz z garażem, dom z poddaszem użytkowym. Zastanawiamy się nad kwestią ogrzewania, dużo osób nam poleca pompę ciepła i fotowoltaikę, ale z tego co dowiedziałam się do tej pory to nie wszystko, co będzie potrzebne. Ciężko jest mi wyliczyć mniej więcej koszty pełnej instalacji od a do z i porównanie tego z instalacją na gaz z gazociągu. Czy mógłby ktoś określić ile mniej więcej wyniosłoby: pompa ciepła wraz z instalacją (bez podłogowego), fotowoltaika, rekuperacja oraz dodatkowy piec elektryczny, na dni kiedy pompa nie wystarczy. A ile w porównaniu wyjdzie za instalacje gazową wraz z piecem? Wiem, że piec piecu nie równy, chcielibyśmy tak zwaną średnia klasę, nie najdroższy ale i nie najtańszy. Z tego co wiem to koszt instalacji fotowoltaiki można zmniejszyć przez dotacje, ale to chyba jest już zależne od miejsca i urzędów.

Z góry dziękuję za pomoc :-P

Dobrze izolowany szkielet to ja bym wziął grzanie prądem z grzejników lub mat elektrycznych. A do cwu pompę ciepła cwu za kilka tysięcy ze zbiornikiem 200l.

Z fotowoltaika trudno powiedzieć czy to się opłaci bez dopłaty w gminie. Lepiej w rekuperację zamiast foto zainwestować wg mnie.

Jeżeli masz gaz przy działce to koszt przyłączenia to około 3 tysiące. Koszt mapy do projektu przyłącza 1200zł, projekt przyłącza 1500zł, projekt instalacji w domu 2000zł, piec gazowy jednofunkcyjny z zasobnikiem wody kilka do kilkanaście tysięcy w zależności co wybierzesz. Potem przeglądy kotła gazowego corocznie, sprawdzenie szczelności instalacji za co też będzie jakieś kilka stówek.

Ja bym gaz odpuścił.

Nasowa mi się jedno pytanie. Myślisz nad PC PW + Fotowoltaika czyli mam rozumieć ze za ogrzewanie nie chcesz płacić w ogóle? A może instalacja ma być również rozszerzona o zapotrzebowanie na prąd bytowy? To pewnie nie będzie tanie nawet odejmując podstawowa dotacje 5tys złotych. Chyba ze gmina będzie coś organizowała z dopłatami 60-70%. Instalacja podłogówki z kotłownia będzie kosztowała podobnie przy gazie jaki i przy pompie ciepła. Jeśli miałbym gaz przy działce to o pompie pewnie bym nie myślał. A panele można założyć tylko na potrzeby bytowe jak mamy pieniądze i chcemy je wydać:) Przeglady trzeba robić przy kotle gazowym jak i PC.

Witam, jestem jeszcze kompletnym laikiem jeśli chodzi o kwestie budowlane, więc mój problem dla niektórych może wydać się błahy. Przede mną i mężem budowa domu, plan jest na konstrukcję szkieletowa w metrażu około 140m2 wraz z garażem, dom z poddaszem użytkowym. Zastanawiamy się nad kwestią ogrzewania, dużo osób nam poleca pompę ciepła i fotowoltaikę, ale z tego co dowiedziałam się do tej pory to nie wszystko, co będzie potrzebne. Ciężko jest mi wyliczyć mniej więcej koszty pełnej instalacji od a do z i porównanie tego z instalacją na gaz z gazociągu. Czy mógłby ktoś określić ile mniej więcej wyniosłoby: pompa ciepła wraz z instalacją (bez podłogowego), fotowoltaika, rekuperacja oraz dodatkowy piec elektryczny, na dni kiedy pompa nie wystarczy.

30 tyś PC + 25 tyś FV + 35 tyś Reku +4 tyś piec elektryczny = 94 tyś

A ile w porównaniu wyjdzie za instalacje gazową wraz z piecem? Wiem, że piec piecu nie równy, chcielibyśmy tak zwaną średnia klasę, nie najdroższy ale i nie najtańszy. Z tego co wiem to koszt instalacji fotowoltaiki można zmniejszyć przez dotacje, ale to chyba jest już zależne od miejsca i urzędów.

15 tyś Gaz + 35 Reku = 50 tyś.... po zamieszkaniu 25 tyś FV = 75 tyś

ps.O przeglądach , awariach serwisach i takie tam nie piszę - to po prostu głupie - trzeba też kupić filtry do rekuperatora ;)

Czy mógłby ktoś określić ile mniej więcej wyniosłoby: pompa ciepła wraz z instalacją (bez podłogowego), fotowoltaika, rekuperacja oraz dodatkowy piec elektryczny, na dni kiedy pompa nie wystarczy.

W praktyce nie występują sytuacje, gdy sprężarka pompy nie wystarcza - ze świecą szukać takich, co mają nieprzewymiarowane PC. A do tego PC zazwyczaj ma wbudowaną grzałkę.

Niestety, musisz zebrać oferty, żeby porównać koszty instalacji i potem używania. Nikt Ci na FM nie powie, ile zapłacisz za przyłącze ani ile będziesz płaciła rocznie za przegląd PC.

Skoro jesteście przed budową, to warto przeanalizować. Bo na 100% nie ma sensu PC (droga w instalacji ale produkująca tanie kWh ciepła) i super ocieplony dom. PC ma sens, gdy potrzeba dużo kWh (czyli duży i/lub słabo ocieplony dom). Może warto dołożyć 5K do termoizolacji i zaoszczędzić 10K zł na systemie ogrzewania - a koszty ogrzewania w obydwu rozwiązaniach będą podobne?

Więc zbieraj oferty, licz OZC i kalkuluj, która opcja będzie optymalna spośród tych, których inne cechy nie odstraszają (jednych odstrasza konieczność szuflowania, innych wybuchowość gazu, a jeszcze innych konieczność regularnego serwisowania)

https://forum.muratordom.pl/entry.php?132580-Dwa-w%C4%85tki-o-optymalizacji-termoizolacji

https://forum.muratordom.pl/entry.php?132573-Najta%C5%84sze-ogrzewanie-domu

https://forum.muratordom.pl/entry.php?131352-PC-czy-pr%C4%85d-1-1

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?336803-Ogrzewanie-kablami-2017

Witam, jestem jeszcze kompletnym laikiem jeśli chodzi o kwestie budowlane, więc mój problem dla niektórych może wydać się błahy. Przede mną i mężem budowa domu, plan jest na konstrukcję szkieletowa w metrażu około 140m2 wraz z garażem, dom z poddaszem użytkowym. Zastanawiamy się nad kwestią ogrzewania, dużo osób nam poleca pompę ciepła i fotowoltaikę, ale z tego co dowiedziałam się do tej pory to nie wszystko, co będzie potrzebne. Ciężko jest mi wyliczyć mniej więcej koszty pełnej instalacji od a do z i porównanie tego z instalacją na gaz z gazociągu. Czy mógłby ktoś określić ile mniej więcej wyniosłoby: pompa ciepła wraz z instalacją (bez podłogowego), fotowoltaika, rekuperacja oraz dodatkowy piec elektryczny, na dni kiedy pompa nie wystarczy. A ile w porównaniu wyjdzie za instalacje gazową wraz z piecem? Wiem, że piec piecu nie równy, chcielibyśmy tak zwaną średnia klasę, nie najdroższy ale i nie najtańszy. Z tego co wiem to koszt instalacji fotowoltaiki można zmniejszyć przez dotacje, ale to chyba jest już zależne od miejsca i urzędów.

Zachęcam do złożenia u nas zapytania ofertowego. Oferujemy zarówno pompy ciepła jak i kotły gazowe. Złożenie zapytania ofertowego jest całkowicie bezpłatne i niezobowiązujące. Nasi specjaliści wycenią dla Ciebie obie opcje dopasowane do parametrów Twojego domu i będziesz mogła porównać koszty systemów.

Zapytanie możesz złożyć tutaj: https://www.viessmann.pl/pl/uslugi/zapytanie-ofertowe.html

Gdyby ktoś zastanawiał się nad kosztem zakupu z opcjonalnym montażem elektrycznego ogrzewania podłogowego i chciał uzyskać niezobowiązującą ofertę to zapraszamy do naszego formularza - Bezpłatna wycena elektrycznego ogrzewania podłogowego. Nasz dział projektowy zapewnia bezpłatne wyceny elektrycznego ogrzewania podłogowego na podstawie wstępnego formularza i następnego kontaktu bezpośredniego z klientem, aby przedstawić wycenę systemu ogrzewania podłogowego z montażem lub bez.

Zainteresowanych zapraszamy również do zapoznania się z artykułem jakie są roczne koszty ogrzewania przy zastosowaniu kabli grzejnych i instalacji fotowoltaicznej. Jest to przykład obliczeń na podstawie domku o podanych parametrach, podajemy całkowite zapotrzebowanie budynku na ciepło, jednostkowe zapotrzebowanie budynku na ciepło oraz rzeczywiste zużycie energii elektrycznej.

• 2 weeks później...
No i dostałem odpowiedź. ELTOM proponuje mi 14,8 kW do domu w którym max potrzebna moc grzewcza przy -18 st wynosi 3 kW, a przeciętna w sezonie grzewczym to 1,4 kW. Dziękuje, już wiem wszystko.

3kW na dom o powierzchni 179m2 to zdecydowanie za mało. Moc systemu dobieramy opierając się na wieloletnim doświadczeniu, sami użytkujemy energooszczędne obiekty ogrzewane takim systemem. Zastosowanie mniejszej mocy wiąże się z koniecznością zmiany typu kabli deviflex z 18W/m na 10W/m lub 6W/m, których cena za każdy wat mocy jest znacznie wyższa i nie przekłada się na znaczne oszczędności na etapie inwestycji, a znacznie obniża komfort użytkowy. W projekcie budynku są podane maksymalne straty ciepła, a nie maksymalna moc systemu grzewczego. Ogrzewanie podłogowe charakteryzuje się bardzo dużą bezwładnością cieplną i odpowiedni nadmiar mocy zapewnia dość szybką reakcję systemu na potrzebę podniesienia temperatury. Proszę policzyć - ciepło właściwe wylewki betonowej szacunkowo wynosi około 2,7MJ/m3*K, przy powierzchni domu o którym mowa, tj. 179m2 i grubości wylewki 6cm, objętość betonu w wylewce wynosi około 10,7m3, z czego wynika że podniesienie temperatury samej wylewki o 1 stopień C wymaga około 29MJ, tj. 8kWh energii. Przy mocy systemu 6kW (nadmiar 3kW do strat ciepła do otoczenia) samo podniesienie temperatury wylewki betonowej (z pominięciem warstwy kleju i płytek) o 1 stopień C będzie trwało prawie 3 godziny, a przy mocy 15kW (nadmiar 12kW do strat ciepła), ten czas skróci się do około 40 minut, a w rzeczywistości ten czas jest znacznie dłuższy ponieważ ściany i meble podczas nagrzewania odbierają dużą ilość energii cieplnej. Zaproponowana moc nie jest przeszacowana a uwzględnia praktyczne doświadczenie na temat elektrycznego ogrzewania podłogowego, aby zapewnić oszczędności oraz komfort użytkowy. Więcej informacji na ten temat wysłaliśmy na adres mailowy, dotyczący bezpośrednio Państwa wyceny.