Piotre16 23.08.2020 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2020 Witam wszystkich. Mam nietypowy problem, otóż odziedziczyliśmy od teściów działkę z zabudową, (a oni dostali to od matki teścia- i na nią jest napisane zezwolenie na budowę) jest tam dom jednorodzinny dwa budynki gospodarcze i garaż.Chcemy zrobić remont domu ze zmianą konstrukcji dachowej i jeszcze kilkoma zmianami, rozpoczęliśmy starania o pozwolenie na budowę, niebawem ma przyjechać geodeta do wyznaczenia granicy i określenia lokalizacji budynku. Mamy już wypis i wyrys z zagospodarowania przestrzennego działki i co się okazało nie ma tam naniesionego garażu.Dlatego pytam Was moi drodzy co w takiej sytuacji robić? Że znalezionych dokumentów wynika, że garaż został rozpoczęty w maju 1997 roku,- była zgoda na budowę,- jest jakiś podpis kierownika budowy,- jest projekt, (ale garaż nie wiem czy jest dokładnie zrobiony z projektem nie powinno tam być kanału a jest i okna są 2 a powinno być 3, i jest dociągnięty prąd a projekt tego nie przewidywał.),- jest dziennik budowy ale tylko jest napisana 1 strona a dalej nie ma już nic wypełnione, jest totalnie pusty.- kilka innych decyzji z 2001 roku i tyle.Co w takiej sytuacji można zrobić, czy można kontynułować budowę i zgłośić odbiór?Czy pozostaje tylko legalizacja? Dodam że garaż jest użytkowany bez zgody.Czy to rozebrać i tyle? Czy grozi mi jakaś karta?Jakie koszty tego wszystkiego by były i co po kolei najlepiej by było zrobić? Wszystkim z góry dziękuję za pomoc i za poświęcony czas, bo to mi nie daje spać. Pozdrawiam Piotr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.08.2020 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2020 nie, bo pozwolenie wygasło, chyba, ze znajdziecie pierwotnego kierbuda, który wam zrobi wpisy w DB datowane na co 2 lata. Teraz to jest samowola budowlana.jeśli jest zgodna z MPZP to zrobić projekt na bazie tego co realnie jest (z oknami i kanałem) i wystąpić o nowe pozwolenie na budowę, nanieść w nowym DB i złożyć dokumenty do odbioru. Można też rozebrać. kara grozi jak jak użytkujecie lub nie chcecie rozebrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts