Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Mam nietypowy problem, otóż odziedziczyliśmy od teściów działkę z zabudową, (a oni dostali to od matki teścia- i na nią jest napisane zezwolenie na budowę) jest tam dom jednorodzinny dwa budynki gospodarcze i garaż.

Chcemy zrobić remont domu ze zmianą konstrukcji dachowej i jeszcze kilkoma zmianami, rozpoczęliśmy starania o pozwolenie na budowę, niebawem ma przyjechać geodeta do wyznaczenia granicy i określenia lokalizacji budynku. Mamy już wypis i wyrys z zagospodarowania przestrzennego działki i co się okazało nie ma tam naniesionego garażu.

Dlatego pytam Was moi drodzy co w takiej sytuacji robić? Że znalezionych dokumentów wynika, że garaż został rozpoczęty w maju 1997 roku,

- była zgoda na budowę,

- jest jakiś podpis kierownika budowy,

- jest projekt, (ale garaż nie wiem czy jest dokładnie zrobiony z projektem nie powinno tam być kanału a jest i okna są 2 a powinno być 3, i jest dociągnięty prąd a projekt tego nie przewidywał.),

- jest dziennik budowy ale tylko jest napisana 1 strona a dalej nie ma już nic wypełnione, jest totalnie pusty.

- kilka innych decyzji z 2001 roku i tyle.

Co w takiej sytuacji można zrobić, czy można kontynułować budowę i zgłośić odbiór?

Czy pozostaje tylko legalizacja? Dodam że garaż jest użytkowany bez zgody.

Czy to rozebrać i tyle? Czy grozi mi jakaś karta?

Jakie koszty tego wszystkiego by były i co po kolei najlepiej by było zrobić?

Wszystkim z góry dziękuję za pomoc i za poświęcony czas, bo to mi nie daje spać. Pozdrawiam Piotr.

https://forum.murator.pl/topic/256824-budowa-gara%C5%BCu-zacz%C4%99ta-w-1997-roku-i-nieodebrane-do-dzi%C5%9B/

nie, bo pozwolenie wygasło, chyba, ze znajdziecie pierwotnego kierbuda, który wam zrobi wpisy w DB datowane na co 2 lata.

Teraz to jest samowola budowlana.

jeśli jest zgodna z MPZP to zrobić projekt na bazie tego co realnie jest (z oknami i kanałem) i wystąpić o nowe pozwolenie na budowę, nanieść w nowym DB i złożyć dokumenty do odbioru.

Można też rozebrać.

kara grozi jak jak użytkujecie lub nie chcecie rozebrać.