Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączenie altany do kanalizacji

sir.COLA

Recommended Posts

Witam.

Zamierzam rozpocząć budowe domu na działce (teraz jest tam pusto).

W planach jest także budowa altanki z podpiwniczeniem w której chciałbym umieścić toaletę.

Co za tym idzie trzeba pociągnąć kanalizacje - odległości od przyłącza do domu to 25m a od przyłącza do altany to 50m

Tutaj moje pytanie - jak to najlepiej zrobić jeżeli nie rozpoczołem jeszcze budowy?

Podłączyć pod kanalizacje w domu czy robić osobne podłączenie do głównej - jak to wygląda w praktyce jeżeli chodzi o pozwolenia, papierologie itd..

przyłącze kanalizy.jpg

Z góry dziękuję za pomoc

POZDRAWIAM

Na pewno przyłączenie altany do przyłącza domu - to realne i zapewne jedyne rozwiązanie.

A co do papierkologi - jak nie ma domu, pozwolenia i projektu:no: nie da rady. Tym bardziej , że wszystko trzeba nanieść na mapki, wykonać projekt, uzyskać pozwolenie na podłączenie się do kanalizacji,zatrudnić firmę która to wykona, przeprowadzić odbiór, podpisać umowę co do sposobu rozliczenia (wodomierz czy ryczałt), Póki nie zaczniesz budowy domu - szkoda zachodu.

Pozwolenie na budowe domu juz mam.

W grudniu startuje budowa.

Otrzymałem jeszcze propozycje czegoś takiego:

https://aquatik.eu/aquasan-pro-pompa-rozdrabniacz-do-wc-black-przepompownia-toaletowa-p-248.html?gclid=Cj0KCQjwp4j6BRCRARIsAGq4yMEXhPTKg6oqI6REMw8bP8s5f3uvzSzAZU1h3MFwcakip4TuGzkUBr8aAguHEALw_wcB

zeby zrobic tylko dom z przyłączem i potem podłączyć z altany.

jak myślicie będzie prościej i taniej i mniej papierologi ?

jak myślicie będzie prościej i taniej i mniej papierologi ?

Jak "altana" ma być podpiwniczona, to klik:

"zgodnie z art. 29 ust. 1 pkt 2 w zw. z art. 30 ust. 1 ustawy – Prawo budowlane, można budować wolno stojące parterowe budynki gospodarcze, garaże, wiaty lub przydomowe ganki i oranżerie [...] Tym samym budynek gospodarczy składający się z kondygnacji nadziemnej i piwnicy nie może być uznany za parterowy"

Edytowane przez Kaizen