sir.COLA 23.08.2020 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2020 Witam. Zamierzam rozpocząć budowe domu na działce (teraz jest tam pusto). W planach jest także budowa altanki z podpiwniczeniem w której chciałbym umieścić toaletę. Co za tym idzie trzeba pociągnąć kanalizacje - odległości od przyłącza do domu to 25m a od przyłącza do altany to 50m Tutaj moje pytanie - jak to najlepiej zrobić jeżeli nie rozpoczołem jeszcze budowy? Podłączyć pod kanalizacje w domu czy robić osobne podłączenie do głównej - jak to wygląda w praktyce jeżeli chodzi o pozwolenia, papierologie itd.. Z góry dziękuję za pomoc POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 23.08.2020 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2020 Na pewno przyłączenie altany do przyłącza domu - to realne i zapewne jedyne rozwiązanie. A co do papierkologi - jak nie ma domu, pozwolenia i projektu:no: nie da rady. Tym bardziej , że wszystko trzeba nanieść na mapki, wykonać projekt, uzyskać pozwolenie na podłączenie się do kanalizacji,zatrudnić firmę która to wykona, przeprowadzić odbiór, podpisać umowę co do sposobu rozliczenia (wodomierz czy ryczałt), Póki nie zaczniesz budowy domu - szkoda zachodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sir.COLA 23.08.2020 15:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2020 Pozwolenie na budowe domu juz mam. W grudniu startuje budowa. Otrzymałem jeszcze propozycje czegoś takiego: https://aquatik.eu/aquasan-pro-pompa-rozdrabniacz-do-wc-black-przepompownia-toaletowa-p-248.html?gclid=Cj0KCQjwp4j6BRCRARIsAGq4yMEXhPTKg6oqI6REMw8bP8s5f3uvzSzAZU1h3MFwcakip4TuGzkUBr8aAguHEALw_wcB zeby zrobic tylko dom z przyłączem i potem podłączyć z altany. jak myślicie będzie prościej i taniej i mniej papierologi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.08.2020 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2020 (edytowane) jak myślicie będzie prościej i taniej i mniej papierologi ? Jak "altana" ma być podpiwniczona, to klik: "zgodnie z art. 29 ust. 1 pkt 2 w zw. z art. 30 ust. 1 ustawy – Prawo budowlane, można budować wolno stojące parterowe budynki gospodarcze, garaże, wiaty lub przydomowe ganki i oranżerie [...] Tym samym budynek gospodarczy składający się z kondygnacji nadziemnej i piwnicy nie może być uznany za parterowy" Edytowane 23 Sierpnia 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sir.COLA 23.08.2020 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2020 masz racje - nie wiedzialem tego czyli beda dwie budowle - piwniczka ogrodowa (z szamba betonowego) - altana i nie beda ze soba polaczone - tak moze byc ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts