Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakiej wielkości bufor do pompy ciepła Panasonic 9kW

gonzosc

Recommended Posts

Witam wszystkich

sprawa ma się następująco. Chcę zamontować pompę ciepła w moim modernizowanym domu. Jako, że tematu nie znałem to wysłałem zapytania do kilku firm z prośbą o wycenę. Część wycen drastycznie przekraczało mój budżet, część trochę mniej. Oprócz ceny każdy instalator gadał co innego np. jeden daje pompę SDC 9kW 1f, drugi T-Cap 12kw, inny T-Cap 9kW 1f itd. itd. Bufor 50l, 200l i 300l też było. Ponadto wszyscy uparcie chcą mi wymieniać całą kotłownię łącznie z moim nowym zbiornikiem C.W.U. Z jednej strony rozumiem ale z drugiej nie mam chęci płacić za prawie nowe elementy drugi raz ale nie w tym największy problem. Męczy mnie to, że każdy instalator ma swoją wizję która nie pokrywa się z żadną inną wizją. W związku z powyższym podjąłem decyzję, że ogarnę to sam przy pomocy hydraulika i fachowca od klimatyzacji. Jak coś nie wyjdzie to będę zły na siebie, a nie na fachowców od PC.

Jako, że trochę przez ostatnie 8 miesięcy czytałem i czytałam to wydaje mi się, że coś wiem.

Teraz trochę danych:

Dom poniemiecki 175m pow. użytkowej. Parter + poddasze. 15% to podłogówka (kuchnia, łazienka), a reszta grzejniki V22 z głowicami termostatycznymi. Wszystko po jednym sezonie. Jeśli grzejniki nie dadzą rady to wymienię je na V33 i liczę się z tym kosztem. Dach 30cm wełny, ściany 12cm styropian grafit, okna kilkuletnie dwuszybowe. Poddasze 9 okien dachowych. Brak drzwi tarasowych.

Zbiornik C.W.U. ze stali nierdzewnej z dwoma wężownicami spiętymi szeregowo o łącznej powierzchni 1,55m2 (tu instalatorzy znajdują powód dla którego miałbym wymienić ten zbiornik). Aktualna instalacja C.O. to 3 obiegi /// 1 parter, 2 podłogówka, 3 poddasze (ze sterownikiem pokojowym odcinającym cały obieg) /// i tak chcę zostawić.

Wg. OZC które miałem robione na potrzeby podłogówki (OZC tylko dla kuchni i łazienki) kuchnia "Całkowita projektowa strata ciepła 43,14 W/m2 18,12 W/m3 dla 21stC".

Wg. cieplowlasciwie.pl 6,8kW dla 23stC bez C.W.U.

https://cieplowlasciwie.pl/wynik/6yfm

W tak małe zapotrzebowanie jakoś nie wierzę.

Zdecydowałem, że zakupię SDC 9kW 3f lub T-Cap 9kW 3f zależnie od dostępności. Teraz mam dostępnego T-Capa.

Pytanie:

Jakiej wielkości bufor powinienem założyć i dlaczego taki a nie mniejszy/większy?

Chodzi mi jeszcze po głowie pomysł wstępnego podgrzania wody z wodociągu na potrzeby C.W.U..

Myślę o zakupieniu bufora np 200L z wężownicą ze stali nierdzewnej (jako bufor/sprzęgło do T-Capa) i przepuszczeniu przez tą wężownice wody z wodociągu aby wstępnie ogrzać ją dla potrzeb zasilania C.W.U. coby nie wychładzać zbyt szybko zbiornika C.W.U..

Proszę was o wyrażenie zdania na ten temat.

PS.

Gwarancja - coś wykombinuję albo porostu jej nie będzie

Grzejniki zostają. Nie przerobię tego na podłogówkę. Może za 20 lat ale nie teraz bo wszystko mam prawie nowe.

Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Edytowane przez gonzosc

...

Wg. OZC które miałem robione na potrzeby podłogówki (OZC tylko dla kuchni i łazienki) kuchnia "Całkowita projektowa strata ciepła 43,14 W/m2 18,12 W/m3 dla 21stC".

Wg. cieplowlasciwie.pl 6,8kW dla 23stC bez C.W.U.

https://cieplowlasciwie.pl/wynik/6yfm

W tak małe zapotrzebowanie jakoś nie wierzę.

Zdecydowałem, że zakupię SDC 9kW 3f lub T-Cap 9kW 3f zależnie od dostępności. Teraz mam dostępnego T-Capa.

.

Dobór mocy PC jak innych rzeczy zwiazanych z budową nie powinien byc oparty na wierze, tylko na dokladnych obliczeniach ozc, ale jezeli ktos zdaje sie tylko na wiarę....

W sumie chcącemu nie dzieje sie krzywda.

Wynik OZC realny. Usuń linka z wynikiem CW, zamiast tego wstaw obraz - zrzut ekranu. Bo ludzie zaczną zmieniać Twoją kalkulację, wstawiając tam np. swoje dane domu. Zamiast rozpocząć nową kalkulację.

Mam nieco mniejszy dom 160 m2 i podobne zapotrzebowanie ~7 kW. Liczyłem w innych kalkulatorach i wyszło podobnie jak z CW, odchyłka do 0,3 kW. Mury podobne 0,5 m z cegły z pustką, ale tylko 10 cm białego styropianu i 22 cm wełny na stropie i 17 do 21 na skosach. Za to mam rekuperację, wg grawitacyjnej wentylacji też oszczędza ok. 0,8 kW.

Więc mając zapotrzebowanie w okolicy 7 kW możesz zaoszczędzić ok. 10 tyś. zł biorąc SDC zamiast podwójnego T-Cap. Przy takiej oszczędności wymienisz grzejniki i jeszcze oszczędzisz grosza.

Jeszcze nie mam doświadczenia w pracy, bo sam jestem na etapie przygotowań do wymiany kotła na PC. Ale na poziomie kalkulacji, na razie się wyniki zgadzają.

Wykorzystanie bojlera jako bufora może się nie sprawdzić, mają inną liczbę przyłączy, może też przekroje przyłączy - to do sprawdzenia.

Obecne 1,55 m2 z dwóch spiętych wężownic będzie działać, tyle że na niższym COP. W bojlerach dedykowanych Daikina jest 1,8 m2 wężownicy. Różnica z Twoim nie taka drastyczna, możesz mieć COP np. do 2,5 zamiast powyżej COP 3 na grzaniu wody.

Twoja decyzja czy taki akceptujesz.

COPy podaję orientacyjnie, bo nie wiem jaki będzie rzeczywisty. Na grzanie CWU i tak COPy są niższe niż przy grzaniu CO. Mniejsza powierzchnia, a co za tym idzie mniejszy odbiór ciepła - zmniejsza COP.

Wstępne podgrzewanie wody w buforze, przed trafieniem do bojlera - raczej chybione - dodatkowa komplikacja montażu, a PC i tak tyle samo ciepła będzie musiało dostarczyć.

Chociaż kombinując z drugiej strony, może to nieco poprawi COP przy grzaniu CO, i jednocześnie ograniczy liczbę przełączania się PC na grzanie CWU. Ale to tylko teoria - wyższy koszt zakupu i montażu, a ciężko ocenić czy będą z tego oszczędności na grzaniu CWU.

Edytowane przez Marco36

Wstępne podgrzewanie wody w buforze - aktualnie do ogrzewania C.W.U. używam pompy Krommler która jest wpięta w obieg wody pitnej - pomyślałem sobie, że gdyby T-Cap miał nadwyżkę mocy to mógłby podgrzać mi wstępnie wodę z wodociągu.Pompę Krommler muszę używać jeszcze przez 4 lata ze względu na dofinansowanie. Później się zobaczy czy wymiana zbiornika czy nie.

Różnica w cenie SDC 9kW 3f, T-Cap 9kW 3f jest akceptowalna. Jest ona na poziomie około 2 tys., a nie 10 tys.

To powyższe jest mniej ważne. Ważniejsze dla mnie informacje to jaką wielkość bufora powinienem zastosować oraz w jaki sposób go podpiąć.

Jak dobrze rozumiem to mały bufor np. 50l robi za sprzęgło i powinienem go wpiąć w szereg. Jeśli bufor ma robić za bufor/sprzęgło i będzie miał 200/300l to powinienem go wpiąć równolegle. Czy dobrze rozumiem?

Schemat 1

Schemat 2

Edytowane przez gonzosc

Moc grzejników dla temperatury zasilania 45/35 powinna > od mocy cieplnej budynku;

- im większa moc grzejników tym korzystniej,

Pojemność układu wodnego powinna być = 20 l/kW * moc PC;

- więc pojemność zbiornika w szeregu powinna wynikać ze wzoru - jako dopełnienie pojemności układu

Pojemność układu wodnego powinna być = 20 l/kW * moc PC;

- więc pojemność zbiornika w szeregu powinna wynikać ze wzoru - jako dopełnienie pojemności układu

Czy dla zbiornika podłączonego równolegle liczymy w ten sam sposób?

Czy ma to znaczenie, że PC jest inwerterowa, a nie ON/Off?

Kolego , poczytaj temat z mojej stopki ;

Czytałem już dawno. Przeczytałem ponownie i dalej nie wiem. Tak naprawdę to zbiór tego co kto ma, a nie jakie są zasady stosowania.

Mam kolejne pytanie odnośnie doboru bufora.

Z PC Panasonic 9kW jest wyjście 5/4 cala, a np. bufor 50l Panasonica ma przyłącze 1". Przy zastosowaniu pompy i zbiornika buforowego Panasonica z automatu występuje przewężenie. O co w tym chodzi? Czy lepiej zastosować TRINNITY BW 50 który ma przyłącze 5/4" do tego zawór 3D przełączający 5/4" i przewężenia nie będzie (cena zaworu i filtrów oczywiście wyższa)?

Czy konstrukcja zbiornika BIAWAR BU-100.8 jest lepsza? Czy ten zbiornik lepiej przekazuje ciepło do instalacji CO niż te podane powyżej? BIAWAR ma przyłącza 1".

Na filmikach i zdjęciach od instalatorów widzę często zawory 3D przełączające 1". Czyli występuje przewężenie.

[ATTACH=CONFIG]447832[/ATTACH]

Zbiornik Panasonica 50 l jest ze stali nierdzewnej;

- ma 4-przyłącza 5/4 cala,

- można go zawiesić na ścianie,

- ma spust wody

[ATTACH=CONFIG]447833[/ATTACH]

Kurza melodia- wydawało mi się , że ten bufor ma przyłącza 1”...

Przepraszam za zamieszanie.

Odnośnie samego przejścia z 5/4 na 1”, to bardzo często instalatorzy tak robią-nie słyszałem , żeby był z tym jakiś problem ( szczególnie na buforze, gdzie opór hydrauliczny jest nie duży).

• 2 years później...
Mam pytanie mam pompę ferroli 9,9 kw i instalator zamontował mi bufor 100 litrów przewaga w ogrzewaniu jest grzejników podczas gdy zawór trójdrożny przęłączy na ogrzewanie zasobnika ciepłej wody to na ogrzewaniu centralnego wyłączy się pompa i temperatura spada z 45st na 30st i grzejniki są zimne przez ten czas jak grzeje wodę użytkową i następnie znowu bufor musi się nagrzać żeby ruszyła pompa która podaje ciepło na grzejniki ale przez ten czas jak nagrzewa się woda urzytkowa to grzejniki stygną co może być przyczyną za mały bufor?

Ten bufor =sprzęgło masz na zasilaniu równolegle i za nim pompka obiegowa czy inaczej , co steruje pompką obiegową . Ja mam 200L na zasilaniu równolegle , za buforem pompka obiegowa i ona podłączona do takiego sterownika z termostatem i czujnikiem temperatury na kabelku podpięty w bufor. Gdy PC przełączy na cwu to obiegówka za buforem działa do ustawionej prze ze mnie temp na tym sterowniku i wtedy stop , najczęściej trwa to kilka- góra kilkanaście minut. Np zadana na PC to 44 st a na tym sterowniku mam 40 st. Obiegówka stanie gdy spadnie do 40 i zanim PC naładuje bojler to jeszcze ostygnie ok dwa stopnie. Potem PC przełączy na CO i kilka minut jak przekroczy te ustawione 40 to rusza obiegówka na CO . Większy bufor ma zaletę pewnego zapasu wody ale ma też wadę że jak mam zadaną 44 to z bufora wychodzi około 1.5 stopnia mniej - takie straty na zładzie wody.