oil 25.08.2020 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2020 WitamMam taką małą prośbę, czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć po kolei, krok po kroku jak od strony formalnej , urzędowej wygląda sprawa dokończenia rozbudowy mieszkaniaBudynek rozbudowywałem o niecałe 35 m2 - jeszcze przed zmianą przepisów. Budynek jest przybudowany do budynku wielorodzinnego ze wspólnym podwórkiem. Taka zwykła dobudówka do ściany szczytowejJestem na etapie zgłaszanie rozbudowy do odbioru , czekam na kwity od Kiebuda. Uzupełnia dziennik budowy, mam dokumenty od geodety,kominiarza i elektryka.Będę miał od niego wszystkie papiery to idę do Nadzoru Budowlanego i zgłaszam odbiór? A później jak to wygląda - gdzie trzeba się udać, wiem że trzeba będzie zmienić wpisy do KW, Co zrobić żeby nie zginąć w gąszczu biurokracji Pozdrawiam OLEj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 27.08.2020 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2020 (edytowane) Geodeta mierząc twój budynek da ci do podpisania "Wniosek o ujawnienie zmian w Ewidencji Gruntów I Budynków". Ten twój wniosek składa z operatem w którym będzie także wykaz zmian dotyczący budynku (zmiany w kartotece budynku) i mapa zmian danych ewidencyjnych. Na tej podstawie dokonane będa zmiany w EGiB. Raz na miesiąc wydział wieczysto-księgowy i geodezja wymieniają się zmienionymi danymi czyli miesiąc po kontroli operatu ( po tym jak otrzymasz mapę z pomierzonym budynkiem ) nowy stan z EGIB trafi do sądu, do wydziału ksiąg wieczystych. Kiedy będzie dokonany wpis? To zależy od ilości spraw które wpłynęły do sądu. Może potrwać kilka miesięcy. Zaglądasz na stronę ekw.ms.gov.pl , wpisujesz nr twojej kw i zobaczysz kiedy pokaże się nowy stan. Edytowane 28 Sierpnia 2020 przez Bertha Zaglądasz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts