Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozbudowa budynku mieszkalnego - pomoc , co,gdzie i jak

oil

Recommended Posts

Witam

Mam taką małą prośbę, czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć po kolei, krok po kroku jak od strony formalnej , urzędowej wygląda sprawa dokończenia rozbudowy mieszkania

Budynek rozbudowywałem o niecałe 35 m2 - jeszcze przed zmianą przepisów. Budynek jest przybudowany do budynku wielorodzinnego ze wspólnym podwórkiem. Taka zwykła dobudówka do ściany szczytowej

Jestem na etapie zgłaszanie rozbudowy do odbioru , czekam na kwity od Kiebuda. Uzupełnia dziennik budowy, mam dokumenty od geodety,kominiarza i elektryka.Będę miał od niego wszystkie papiery to idę do Nadzoru Budowlanego i zgłaszam odbiór? A później jak to wygląda - gdzie trzeba się udać, wiem że trzeba będzie zmienić wpisy do KW,

Co zrobić żeby nie zginąć w gąszczu biurokracji

Pozdrawiam

OLEj

Geodeta mierząc twój budynek da ci do podpisania "Wniosek o ujawnienie zmian w Ewidencji Gruntów I Budynków". Ten twój wniosek składa z operatem w którym będzie także wykaz zmian dotyczący budynku (zmiany w kartotece budynku) i mapa zmian danych ewidencyjnych. Na tej podstawie dokonane będa zmiany w EGiB. Raz na miesiąc wydział wieczysto-księgowy i geodezja wymieniają się zmienionymi danymi czyli miesiąc po kontroli operatu ( po tym jak otrzymasz mapę z pomierzonym budynkiem ) nowy stan z EGIB trafi do sądu, do wydziału ksiąg wieczystych. Kiedy będzie dokonany wpis? To zależy od ilości spraw które wpłynęły do sądu. Może potrwać kilka miesięcy.

Zaglądasz na stronę ekw.ms.gov.pl , wpisujesz nr twojej kw i zobaczysz kiedy pokaże się nowy stan.

Edytowane przez Bertha
Zaglądasz....