mac_612 28.08.2020 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2020 Mam nadzieje, że temat będzie motywacją dla innych. Budynek paterowy połowa lat 90, ok. 140m2 ściana trójwarstwowa z pustką powietrzną i styropianem 5cm w środku, podobny styropian pod posadzką, 20cm wełny w skosach. Dotychczas ogrzewany drewnem (ok. 10 mp rocznie) w zwykłym kotle i kaloryferami w całym domu, co skutkowało wahaniami temperatur zimą od 17 do 28stopni. Przy wielkim samozaparciu za pomocą chińskiej bruzdownicy właściciel położył w całym domu podłogówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 28.08.2020 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 28.08.2020 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2020 Podłogówka była robiona systematycznie pomieszczenie za pomieszczeniem. Później przyszedł czas na zrobienie dolnego źródła w istniejącym ogrodzie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 28.08.2020 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2020 (edytowane) W sumie 3x150m rur pe32 i ok 750 metrów pert 16 podłączone zostało do używanej kompaktowej pompy valiant 7kw przwiezionej z niemiec za 300euro. tutaj na zdjęciu jeszcze bez zbiornika i obudowy. wszystko poskładane i zabudowane, podłaczone do najtanszego rozdzielacza grzejnikowego (równe pętle 60-70m) daje taki efekt Ogrzewanie przepracowało sezon gwarantując stabilne 23 stopnie w domu prz kosztach porównywalnych z dotychczasowym ogrzewaniem drewnem. Prawdopodobnie przy najbliższej możliwej okazji będzie konieczna rozbudowa dolnego źródła o dwa dodatkowe wymienniki koszowe z przodu domu, ponieważ obecne pętle pomimo dosyc łagodnej zimy pracowały w okolicy zera na zasilaniu. Tłumaczyć to można wysokim zapotrzebowaniem budynku, ale też wysokim stosunkiem mocy chłodniczej do energii pobieranej z sieci (GZ <30’C) Edytowane 28 Sierpnia 2020 przez mac_612 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.08.2020 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2020 Twoje czy opisujesz co widziałeś?Artystyczna rzeźba!Wiadro potu i 100zł kosztu...DZIAŁA!!! No, ale jak ktoś pomyśli - to działa!Szacun! Jaki czynnik? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 28.08.2020 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2020 Chyba r407c ale nie jestem pewny. Pompa przywieziona z rozszczelnionym zbiornikiem CWU - brak rur elastycznych na przyłączu. Opisuje co wiziałem i co podłaczałem. Ale lwią część pracy wykonał właściciel - czyli mój ojciec. Pozazdrościł wygody jaką ma syn już od kilku lat, a że nie święci garnki lepią... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 28.08.2020 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2020 jak pisałem w pierwszym poście - 5cm suchego styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 28.08.2020 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2020 Szacun! Podłogowka robi wrażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.08.2020 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2020 Pompa ciepła to lodówka "trochę inaczej".No i komponenty kosztują tyle co w lodówce.ALEJest też tam problem SKALIMoże być mała,średnia lub duża! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.08.2020 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2020 Sorry, nie zauważyłem. Niedawno naprawiałem cieknący zbiornik CWU w mojej pompie i po jej rozebraniu długo się zastanawiałem co w tej pompie kosztuje 22 tysiące. Naprawa zbiornika kosztowała mnie 100 zł na spawanie i trochę czasu na rozebranie i złożenie pompy. Fachowiec chciał 10 tyś za wymianę zbiornika na nowy. WIEDZA TAJEMNA!!! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 29.08.2020 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2020 ..... Przy wielkim samozaparciu za pomocą chińskiej bruzdownicy właściciel położył w całym domu podłogówkę. [ATTACH=CONFIG]447607[/ATTACH] Rękodzieło, domyślam się, że zbrojenie wylewki jest niżej cięcia, ponieważ gdyby go nie było -to czy nie lepiej byłoby skuć i ponownie wylać ? Nie bardzo podobają mi się ostre promienie gięcia rury w środkowej części -rura to nie kabel. Jedno jest pewne -rura położona w układzie co do milimetra wg projektu. A w pompie -chyba najdroższa jest etykieta producenta, elektronika z czujnikami (automatyka), potem sprężarka i wymienniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 29.08.2020 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2020 W sumie 3x150m rur pe32 ..... Prawdopodobnie przy najbliższej możliwej okazji będzie konieczna rozbudowa dolnego źródła o dwa dodatkowe wymienniki koszowe z przodu domu, ponieważ obecne pętle pomimo dosyc łagodnej zimy pracowały w okolicy zera na zasilaniu. Tłumaczyć to można wysokim zapotrzebowaniem budynku, ale też wysokim stosunkiem mocy chłodniczej do energii pobieranej z sieci (GZ <30’C) Rozważ wynajęcie koparki łańcuchowej, która wykopuje ok 5-7cm rów na głębokości do ok. 100-120cm -typowa do kładzenia rur -szkoda pięknego ogrodu. Dom potrzebuje nie tyle więcej rur -co więcej m2 gruntu w którym te rury będą położone. Powrót solanki w okolicach 0*C to nie awaria, ale czy ewentualnie przymarznięty grunt w okolicach rur czegoś nie uszkodzi. Powrót w temperaturze poniżej 0* to już lampka ostrzegawcza świadcząca o możliwym wykorzystaniu potencjału ciepła utajonego (poczytaj o tym). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 29.08.2020 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2020 Kawał roboty. Fajnie że działa. Patrząc po zdjęciach, głębokość wykopu to 1 m (rów do pasa) do 1,5 m (rów do poziomu barków osoby w wykopie). Z kolei do 1,1 metra to głębokość przemarzania gruntu, a tym samym niższa temperatura. To może być przyczyną 0° na dolnym źródle. Zazwyczaj im głębiej tym cieplej. Przy tym gleba wygląda na piaszczystą, piasek gorzej przewodzi ciepło. A tym samym wolniej regeneruje temperaturę odebraną przez zwoje.Wydaje mi się, że przy piaszczystym gruncie lepiej by było kopać głębiej. Bliżej wód gruntowych, by była wyższa wilgotność gruntu.Jeśli zdecydujecie, się na dokładanie pętli - to wkopałbym je głębiej.Tu masz zbliżony temat, może podpatrzysz rozwiązanie - https://forum.muratordom.pl/showthread.php?152498-Instalacja-pompy-ciep%C5%82a-quot-tymi-r%C4%99cami-quot-robiona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 29.08.2020 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2020 Fakt, nie było mnie przy wykonywaniu dolnego źródła i również uważam, że powinno być głębiej, aczkolwiek w naszym rejonie głębokośc przemarzania to okolice 80cm ppt, a większość jest połozona poniżej 1,5metra. to jest moja którś już z kolei instalacja glikolowej PC, ale dzieki za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 29.08.2020 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2020 @mac_612 szacunek. Świetna robota. Też mnie czeka coś podobnego, na szczęście tylko dwa pokoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 29.08.2020 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2020 Aż chciałoby się też sklecić taką instalacyjkę , podłogówkę mam to z górki a sama gruntowa używka to grosze , co robić jak żyć ? :lol: z tymi dotacjami do ładu nie idzie dojść to trzeba ręce zakasać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 29.08.2020 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2020 Aż chciałoby się też sklecić taką instalacyjkę , podłogówkę mam to z górki a sama gruntowa używka to grosze , co robić jak żyć ? :lol: z tymi dotacjami do ładu nie idzie dojść to trzeba ręce zakasać . Nie ma nad czym się zastanawiać. U nas za podobna pompę na R407C dasz duuuużo więcej. Według mojej opinii do tego gorszą. Z tego co wiem to do dotacji na PC trzeba mieć badania, kartą energetyczną, a nie zawsze jest to dostępne dla takich drutowanych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 30.08.2020 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2020 Kolego w jak sposób były wykonane cięcia w posadzce? Najmowaliście firmę do wyfrezowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 30.08.2020 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2020 Nie ma nad czym się zastanawiać. U nas za podobna pompę na R407C dasz duuuużo więcej. Według mojej opinii do tego gorszą. Z tego co wiem to do dotacji na PC trzeba mieć badania, kartą energetyczną, a nie zawsze jest to dostępne dla takich drutowanych . Na dotację to brałbym nie drutowaną tylko porządną od Adama ale sęk w tym że do końca nie wiem ileż tej dotacji szło by dostać bo tak napisane że nijak nie da się tego doliczyć ,,,,,, dotacja nawet do 30-tu tysięcy ale czego do czego skoro pc miała by kosztować 31 tys i kto to zrozumiał niech to rozwinie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 30.08.2020 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2020 (edytowane) Na zdjęciach widać bruzdownicę A tu przyrząd ułotwiający odwijanie węża z 800metrowej szpuli: Edytowane 30 Sierpnia 2020 przez mac_612 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts