mac_612 30.08.2020 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2020 Efekt końcowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuku1786 30.08.2020 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2020 Gruntowa pompa ciepła o podwyższonej klasie efektywności energetycznej (Zakup/montaż pompy ciepła grunt/woda, woda/woda z osprzętem, zbiornikiem akumulacyjnym/buforowym).Pompy ciepła muszą spełniać w odniesieniu do ogrzewania pomieszczeń wymagania klasy efektywności energetycznej minimum A++(dla temperatury zasilania 55oC)na podstawie karty produktu i etykiety energetycznej.Maksymalna intensywność dofinansowania (procent faktycznie poniesionych kosztów) - 45%Maksymalna kwota dotacji - 20250 zł Gruntowe pompy ciepła o podwyższonej klasie efektywności energetycznej Zakupione i montowane pompy ciepła muszą spełniać wymogi określone w Rozporządzeniu Delegowanym Komisji (UE) NR 811/2013 lub Rozporządzeniu Delegowanym Komisji (UE) NR 812/2013 z dnia 18 lutego 2013 r. oraz w Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/1369 z dnia 4 lipca 2017r. ustanawiającym ramy etykietowania energetycznego i uchylającym dyrektywę 2010/30/UE. Pompy ciepła muszą spełniać w odniesieniu do ogrzewania pomieszczeń wymagania klasy efektywności energetycznej minimum A++(dla temperatury zasilania 55oC) na podstawie karty produktu i etykiety energetycznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 30.08.2020 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2020 (edytowane) kolejny pokój: Tak więc dwa pokoje to ze trzy posty A tak poważnie to cały szacunek dla właściciela, który wszystko zrobił sam, a mi tylko zdawał fotorelacje, z którą się teraz dziele z wami. Wylewka nie jest zbrojona i również myślałem, że sie to wszystko posypie, ale jak widać udało się to zrobić z trochę mniejszym bałaganem, ale dużo taniej. A jeśli chodzi o "pomoc z rządu" to myślę, że teraz jeśli już to najlepiej wykorzystać to na PV, A najlepiej by było, aby jak naj mniej przeszkadzali jak "pomagali" (f-gazy, BDO, podatek od deszczu..). Edytowane 30 Sierpnia 2020 przez mac_612 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 30.08.2020 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2020 Na dotację to brałbym nie drutowaną tylko porządną od Adama ale sęk w tym że do końca nie wiem ileż tej dotacji szło by dostać bo tak napisane że nijak nie da się tego doliczyć ,,,,,, dotacja nawet do 30-tu tysięcy ale czego do czego skoro pc miała by kosztować 31 tys i kto to zrozumiał niech to rozwinie . No to poproś Yodę niech podeśle te dokumenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 30.08.2020 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2020 No to poproś Yodę \ Przeszedł na ciemną stronę mocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 30.08.2020 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2020 Przeszedł na ciemną stronę mocy Niestety. Robi za dział marketingu. Taki jednoosobowy. Co drugi post to "zapytaj w ...". Tym co czuja sie tutaj "bogami" jakoś nie przeszkadza. Oj tam, przecież był tutaj tzn jest taki co niby rzetelnie liczy. Tez nie przeszkadzało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 31.08.2020 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2020 Gruntowa pompa ciepła o podwyższonej klasie efektywności energetycznej (Zakup/montaż pompy ciepła grunt/woda, woda/woda z osprzętem, zbiornikiem akumulacyjnym/buforowym). Pompy ciepła muszą spełniać w odniesieniu do ogrzewania pomieszczeń wymagania klasy efektywności energetycznej minimum A++(dla temperatury zasilania 55oC)na podstawie karty produktu i etykiety energetycznej. Maksymalna intensywność dofinansowania (procent faktycznie poniesionych kosztów) - 45% Maksymalna kwota dotacji - 20250 zł Gruntowe pompy ciepła o podwyższonej klasie efektywności energetycznej Zakupione i montowane pompy ciepła muszą spełniać wymogi określone w Rozporządzeniu Delegowanym Komisji (UE) NR 811/2013 lub Rozporządzeniu Delegowanym Komisji (UE) NR 812/2013 z dnia 18 lutego 2013 r. oraz w Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/1369 z dnia 4 lipca 2017r. ustanawiającym ramy etykietowania energetycznego i uchylającym dyrektywę 2010/30/UE. Pompy ciepła muszą spełniać w odniesieniu do ogrzewania pomieszczeń wymagania klasy efektywności energetycznej minimum A++(dla temperatury zasilania 55oC) na podstawie karty produktu i etykiety energetycznej To już stało się jaśniejsze i chyba warto kopię ostrzyć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 31.08.2020 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2020 Niestety. Robi za dział marketingu. Taki jednoosobowy. Co drugi post to "zapytaj w ...". Tym co czuja sie tutaj "bogami" jakoś nie przeszkadza. Oj tam, przecież był tutaj tzn jest taki co niby rzetelnie liczy. Tez nie przeszkadzało. Sa tacy którzy którzy wchodzą na forum zeby zrobic troche bałaganu, niektórym to tez nie przeszkadza, a powinno. Samo zycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 31.08.2020 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2020 Sa tacy którzy którzy wchodzą na forum zeby zrobic troche bałaganu, niektórym to tez nie przeszkadza, a powinno. Samo zycie. Dokładnie. Robisz jedno i drugie. Daleko nie trzeba szukać. Oj tam ja dostałem bananem (mi to wisi), ale podobno modek miał zły dzień, a inny razem to w ramach rewanżu było. Tak mi na PW napisał. No ale z tobą to było inaczej, ale chyba nie ma się co dziwić, bo przecież sam mi się coś tam paiwedziasłeś. Pewnie nieświadomie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 31.08.2020 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2020 Dokładnie. Robisz jedno i drugie. Daleko nie trzeba szukać. Oj tam ja dostałem bananem (mi to wisi), ale podobno modek miał zły dzień, a inny razem to w ramach rewanżu było. Tak mi na PW napisał. No ale z tobą to było inaczej, ale chyba nie ma się co dziwić, bo przecież sam mi się coś tam paiwedziasłeś. Pewnie nieświadomie To sie akurat tyczy Ciebie, ale tak jak pisałem bałagan w wątkach to Twoja domena. Praktycznie wszyscy moi klienci którzy szukają pomocy na forum mają wyrobione zdanie na temat Twoj i tobie podobnych, czemu czasem dają wyraz w słowach które nie nadaja sie do cytowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 31.08.2020 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2020 To sie akurat tyczy Ciebie, ale tak jak pisałem bałagan w wątkach to Twoja domena. Praktycznie wszyscy moi klienci którzy szukają pomocy na forum mają wyrobione zdanie na temat Twoj i tobie podobnych, czemu czasem dają wyraz w słowach które nie nadaja sie do cytowania. Bałagan. Dobre. To że ci napisałem, że się mylisz. Niech ci będzie Ja przynajmniej nikogo tutaj nie wyzywam tak jak ty i to nie ja tutaj żerowałem. To co, że twoi klienci o mnie myślą to ma gdzieś. Są też osoby, które maja wyrobione zdanie na twój temat. To tyle w temacie, bo się off top robi jak zwykle tam gdzie wpadasz. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 31.08.2020 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2020 ...To tyle w temacie, bo się off top robi jak zwykle tam gdzie wpadasz. Patrz post nr 19. Ktos zaczał ten bałagan, ktos napisał ten post, ktos napisał go za Ciebie. Kto to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 31.08.2020 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2020 Kilka lat temu mogłem mieć dofinansowanie do gruntowej PC, ale potrzebowałem pełny projekt ogrzewania, chyba zmiany w pozwoleniu na budowę, i jeszcze coś z urzędu wojewódzkiego i chyba jakis mały kredyt w banku ochrony środkowiska który kooperował. Łaczne koszty przygotowania projektu to około 2,5-3tys zł.Biorąc pod uwagę, że starostwo mogło nie wyrobić się w czasie z wydaniem decyzji -te pieniądze mogły pójść w błoto. W związku z tym, żadne dofinansowanie nie było opłacalne albo bardzo ryzykowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 31.08.2020 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2020 Patrz post nr 19. Ktos zaczał ten bałagan, ktos napisał ten post, ktos napisał go za Ciebie. Kto to? Masakra. Ale ok, niech ci będzie kolejny raz. Ta osoba pytała wcześniej (wiadomo kogo) o to czy dostanie na jego PC dotację. Bez odpowiedź. Napisałem, że może nie dostać bo brak odpowiednich dokumentów. Dla mnie to takie druciarstwo, ale każdy sobie wybiera jak mu pasuje. Ciekawe jak kiedyś z serwisem, no ale to się nie psuje. Ja tego nie kupuję. Proste. Jakby sobie sam taką złoży to ok. Gratulacje. Do tego zobacz za ile @mac kupił taką PC. I to markową. Tam prawie złom (mac nie obraź się), a u nas najwyższa półka. Wpadasz do wątku nie czytając całości i robisz bałagan. Jak zwykle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 31.08.2020 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2020 Na dotację to brałbym nie drutowaną tylko porządną od Adama ale sęk w tym że do końca nie wiem ileż tej dotacji szło by dostać bo tak napisane że nijak nie da się tego doliczyć ,,,,,, dotacja nawet do 30-tu tysięcy ale czego do czego skoro pc miała by kosztować 31 tys i kto to zrozumiał niech to rozwinie . To znaczy, że jak PC przekracza wartość 30 tyś. To procenty z dotacji liczysz od 30 tyś. a to co powyżej 30 tyś. to jest koszt inwestora. Obecnie "Podwyższone dofinansowanie" - 60%, gdy na domownika przypada poniżej 1'400zł dochodu, to jeszcze nie jest uprawomocnione. Na już dostępne jest podstawowe dofinansowanie gdy dochód właściciela domu nie przekracza 100'000 zł/rok. Do gruntowej 45% maksymalna kwota dotacji 20'250 zł. Warunek że PC ma mieć sprawność A++ dla wody grzanej do 55°C. Czyli jak Pompa by miała kosztować 31'000 zł x 45% = 13'950 zł - to dostaniesz całość 13'950 zł bo mieści się w kwocie maksymalnej 20'250 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 31.08.2020 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2020 Marco36 dzięki za rozjaśnienie , to już robi się opłacalne i bardzo konkurencyjne inwestycyjnie do nawet lepszego kotła pelletowego czy ekogroszkowego a sam koszt ogrzewania pewnie podobny , teraz na ekogroszek rocznie wydaję ok 1500 zł . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 09.09.2020 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2020 Powiem tak, podziwiam twoja pracowitość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 10.09.2020 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2020 No to poproś Yodę niech podeśle te dokumenty. Czytając różne wpisy na różnych wątkach dotyczących PC . Odnoszę wrażenie że współpracują razem lub jest to jedna osoba. Żadnej krytyki własnych spostrzeżeń ,wyłącznie zachwalanie jednego produktu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.09.2020 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2020 Niestety. Robi za dział marketingu. Taki jednoosobowy. Co drugi post to "zapytaj w ...". Tym co czuja sie tutaj "bogami" jakoś nie przeszkadza. Oj tam, przecież był tutaj tzn jest taki co niby rzetelnie liczy. Tez nie przeszkadzało. Pogięło Was kompletnie... Tak! ROBIĘ TE POMPY. Też - instaluję. Ale to nie ja prowadzę tę firmę! Nie jestem uczciwy pisząc - o cenach, kosztach, terminach - TAM? W końcu... Nie święci garnki lepią! To tylko proces ciągły lub on-off parowania i skraplania. Wodę na herbatę umiecie ugotować. Wielu nawet proces skraplania trenowało w jakiej destylarce. Wszystkie klocki i nawet bardzo renomowanych firm są dostępne! Palnik do łapy i sklecić to sobie! Sami udzielicie sobie gwarancji - lepsza będzie jak OBCA. O to jak to sklecić mnie nikt nie pyta... O to ZA ILE IM ZROBIĘ no, to wielu. Pisałem, że zabawki (dla wiedzy) ze złomu to ja za jakieś 600zł tworzyłem i bardzo dobrze działały! Wy też możecie! No, ale... Chcielibyście też sterownika z wyświetlaczem dotykowym... Pięknej obudowy... Dostępu przez sieć do tysiąca parametrów i nastaw... Znam ludzi co SOBIE takie sterowniki do wielu funkcji w domu robili. Ja na takie cuda już czasu nie mam a i wiedzy nieco mi brakuje, choć potrafię je naprawiać. (nie mylić z pisaniem do nich programu) Zbudowanie pompy ciepła z byle klocków to kwestia trzech dni. Montaż "wiszący". Zbudowanie wyrobu komercyjnego to kwestia znacznie dłuższego czasu i naprawdę sporych nakładów. Uważam,że przeszedłbym na ciemną stronę mocy, gdybym "na fuchę" takie cudeńka uprawiał. O "moich" i o "nie moich" dyskutować mogę bo znam i jedne i drugie. Uważam, że wiele markowych pomp robionych jest w pośpiechu i nogami, bo zawierają szkolne błędy, ale ja wiem, ze czas to pieniądz, a jak kupują - to po co je dręczyć i poprawiać? Macie pytania o przegrzanie, regeneratory lub ich brak w pompie, przechłodzenia, czynniki, luty lepsze czy gorsze (trudniejsze, mniej pewne), zawory rozprężne czy kapilary lub układy z zaworem I KAPILARĄ? Która sprężarka lepsza i dlaczego? NIE, NIE, NIE! TO Was nie interesuje! A przecież zawsze chętnie pomogę czy doradzę. Dość dobitnie głoszę - pompa ciepła gruntowa jest lepsza od powietrznej! MOŻNA już kupić taką, i dobrą, w cenie dobrej powietrznej razem z montażem i uruchomieniem - w co wielu uwierzyć nie może. Ale powtarzam: Rozmowa o kosztach i cenach - nie ze mną! Pytacie - gdzie takie są? Podpowiadam - sprawdźcie choćby - TU. No i od razu jestem po ciemnej stronie mocy... Przecież każdy inwestor i tak zrobi to co zechce! Dla mnie - oby decyzje podejmował wiedząc co może zechcieć i dlaczego! Wyjaśniłem Wam coś? Oby... Dawno w tym wątku nie byłem... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.09.2020 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2020 Czytając różne wpisy na różnych wątkach dotyczących PC . Odnoszę wrażenie że współpracują razem lub jest to jedna osoba. Żadnej krytyki własnych spostrzeżeń ,wyłącznie zachwalanie jednego produktu . Oj voymar... Jak Ty niczego nie rozumiesz... Obejrzyj sobie kila filmików z tego linku a potem nam tu napisz co w którym filmiku robią "na odpiepsz i po łebkach" Bo robią! Bo to widać! Tylko nie każdy jest w stanie zobaczyć to, na co patrzy. https://www.youtube.com/results?search_query=produkcja+pomp+ciep%C5%82a Mam tu na forum wylewać jad na każdą kolejną konstrukcje, pomimo tego, że działają i się sprzedają? PO CO? Widząc te błędy staram się ich unikać i twierdzę, że konstrukcja którą powielam kardynalnych błędów nie zawiera, (w odróżnieniu od...) To chyba dość? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts