Neutral 30.08.2020 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2020 (edytowane) Witam, Byłem już zdecydowany na dach dwuspadowy, ale tak się składa, że MPZP pozwala mi również na dach płaski i znowu mam "niepotrzebny" dylemat Prosiłbym w tym temacie zdjęcia (realne) albo linki do dzienników z realizacjami domów najlepiej parterowych z dachem płaskim. Mam poważny dylemat bo o ile w projektach wyglądają pięknie, to jak prezentują się w rzeczywistości. Tak jest temat "Ogrzewajacy z COP =1 Wystąp" tak tutaj prosiłbym o opinie osób, które mają taki dach u siebie. Czy jesteście zadowoleni czy były jakieś problemy, mile widzane zdjęcie jak wygląda wasz dom Dziękuję Edytowane 30 Sierpnia 2020 przez Neutral Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.08.2020 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2020 mój dom ma płaski dach, chociaż pewnie część zdjęć w dzienniku budowy już wygasła, wiec jak chcesz konkretne, to daj znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Neutral 30.08.2020 16:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2020 A Twój dziennik Elfir widziałem, czytałem i zdjęcia mają się bardzo dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 10.09.2020 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2020 Zawsze możesz temat rozwiązać w taki sposób że robisz wyższą attyke która powoduje że budynek z zewnątrz wygląda na taki z płaskim dachem a w rzeczywistości robisz konstrukcję ze spadkiem np. 10-15 stopni bądź inny dowolny spadek. to tak tylko jako sugestia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xdotka 10.09.2020 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2020 Mam płaski i bardzo sobie go chwalę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sienkiewicz12 11.09.2020 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2020 Piękny dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hipodrom 11.09.2020 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2020 Moim zdaniem dach płaski to same zalety, (może poza estetyką, gdzie jest to dość mocno subiektywne). Ale plusem na pewno jest niższy koszt realizacji (nie trzeba robić więźby, dachówki itd), normalne wymiary pomieszczeń (jeśli mówimy o budynku wyższym niż parterowy), lepsze OZC. Niestety, rzadko miasto zgadza się na płaski dach, bo urzędnikom kojarzy się z PRLem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 11.09.2020 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2020 Z tym niższym kosztem, to bym się tak nie rozpędzał. W budynku dwukondygnacyjnym z dachem skośnym z reguły nie ma drugiego stropu. W przypadku dachu płaskiego będzie potrzebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xdotka 11.09.2020 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2020 Piękny dom Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hipodrom 11.09.2020 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2020 W budynku dwukondygnacyjnym z dachem skośnym z reguły nie ma drugiego stropu. Oj, a potem problem, bo na poddaszu jest tak gorąco że nie da się wytrzymać. A jest wątek na forum, że ludzie żałują że nie wykonali stropu albo lanych skosów. Ale nawet jeśli wzielibyśmy pod uwagę dach dwuspadowy bez stropu, to dalej obawiam się, że koszt wiązarów + dachówki + wełny + zabudowy gk wyjdzie drożej niż położenie terivy, styropianu i papy. Dodatkowo do takiego dachu dwuspadowego dochodzi koszt droższych okien połaciowych. Z kolejnych zalet to bardzo dużo miejsca na dachu płaskim - kolektory, jednostki zewnętrzny od klimy, PV można ustawić dokładnie na południe, co zwiększa ich efektywność... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 11.09.2020 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2020 Ja dachu płaskiego nie neguję, bo sam mam częściowo i, gdybym budował teraz, zrobiłbym go więcej. Odniosłem się do kosztów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 11.09.2020 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2020 Prosiłbym w tym temacie zdjęcia (realne) albo linki do dzienników z realizacjami domów najlepiej parterowych z dachem płaskim. Dziękuję W swoim dzienniku miałem kilka zdjęć z realizacji dachu płaskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 12.09.2020 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2020 Ja dachu płaskiego nie neguję, bo sam mam częściowo i, gdybym budował teraz, zrobiłbym go więcej. Odniosłem się do kosztów. Błędnie się odniosłeś do kosztów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 12.09.2020 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2020 Błędnie się odniosłeś do kosztów. Wręcz przeciwnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 12.09.2020 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2020 Wręcz przeciwnie.[/quote Drugi strop jest absolutną koniecznością, bez względu na koszta i rodzaj dachu. Królowa strychów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 12.09.2020 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2020 Nie wiem co jest koniecznością. Wiem za to, że królują u nas domy z użytkowym poddaszem gdzie drugiego stropu nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.09.2020 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2020 ale wydaje mi się, że drugi strop jest tańszy od dachu. ocieplenie też ma mniejszą powierzchnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 13.09.2020 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2020 ale wydaje mi się, że drugi strop jest tańszy od dachu. ocieplenie też ma mniejszą powierzchnię. Oczywiście, że tak jest! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts