Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowelizacja Prawa Budowalnego (od 19 września 2020)

kemot_p

Recommended Posts

Witajcie. Czytam właśnie nowelizację Prawa Budowlanego, które wchodzi w życie we wrześniu i najprawdopodobniej zawiera ona interesujące mnie przepisy. Ale po kolei. Kończę właśnie budowę domu, rozpoczęliśmy etap wykończeniówki - w projekcie domu nie zostały uwzględnione tarasy (wiem, nie dopilnowałem, trzeba było je zaprojektować od razu razem z domem) oraz garaż, które to chciałbym już zacząć "budować". W nowelizacji widzę zapis:

Art. 29. 1. Nie wymaga decyzji o pozwoleniu na budowę, ale wymaga zgłoszenia, budowa:

(...)

14) wolno stojących:

a) parterowych budynków gospodarczych,

b) garaży,

c) wiat

– o powierzchni zabudowy do 35 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki;

(...)

22) przydomowych tarasów naziemnych o powierzchni zabudowy powyżej 35 m2;

2.Nie wymaga decyzji opozwoleniu na budowę oraz zgłoszenia, o którym mowa w art.30, budowa:

(...)

31) przydomowych tarasów naziemnych o powierzchni zabudowy do 35 m2;

(...)

https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20200000471/U/D20200471Lj.pdf

Mam kilka pytań do osób obeznanych w interpretacji przepisów.

1. Rozumiem, że mogę postawić na zgłoszenie garaż o pow. 35 m2, a czy mogę postawić dwa takie garaże (działka 10 arów, zachowany % powierzchni biologicznie czynnej, nie jest to w sprzeczności z zapisami MPZP)?

2. Czy z punktu 31 wynika, że mogę bez żadnego zgłoszenie wybudować kilka tarasów po maksymalnie 35 m2, czy w sumie mają tyle maksymalnie mieć? Niestety w PnB domu nie zostały wyrysowane tarasy, teraz widzimy, że to bez sensu wprowadzać się do domu i mieć piach zamiast tarasu. Chcemy więc dobudować dwa tarasy 19 m2 i 8 m2. Czy takie tarasy mogę zadaszyć?

3. Czy można na zgłoszenie zwiększyć powierzchnię utwardzeń na działce (w stosunku do tego do jest w planie zagospodarowania), np. budując dodatkowe miejsca parkingowe (oczywiście przy zachowania odpowiedniego % powierzchni biologicznie czynnej i innych)?

4. Czy zgłoszenia budowy ww. obiektów (garaż, tarasy, utwardzenia) mogę zgłosić do Starostwa jeszcze przed odbiorem domu, czy najpierw wykonać to co jest przedmiotem PnB (dom, szambo, utwardzenia zgodne z planem zagospodarowania), a następnie już po odbiorze zgłosić modyfikację utwardzeń, garaż i tarasy? Czy zrobić to od razu, żeby geodeta za jednym zamachem wszystko umieścił na mapie?

Rozpisałem się trochę, będę wdzięczny za każdą sugestię/podpowiedź.

Edytowane przez kemot_p

kemot_p

każda zmiana w zagospodarowaniu działki na podstawie wydanej Decyzji o PNB jest zmianą ISTOTNĄ i wiąże się z projektem zamiennym i nową Decyzją, tak więc : najpierw skończ budowę zgodnie z projektem, potem możesz występować z nowymi projektami do Urzędu. W przeciwnym wypadku możesz nie otrzymać Pozwolenia na użytkowanie obiektu, który nie pokrywałby się z Projektem i PNB.

kemot_p

każda zmiana w zagospodarowaniu działki na podstawie wydanej Decyzji o PNB jest zmianą ISTOTNĄ i wiąże się z projektem zamiennym i nową Decyzją, tak więc : najpierw skończ budowę zgodnie z projektem, potem możesz występować z nowymi projektami do Urzędu. W przeciwnym wypadku możesz nie otrzymać Pozwolenia na użytkowanie obiektu, który nie pokrywałby się z Projektem i PNB.

Rozumiem, czyli mimo że po nowelizacji prawa budowa tarasu nie będzie wymagała ani zgłoszenia, ani pozwolenia, to lepiej tą budowę rozpocząć dopiero po otrzymaniu pozwolenia na użytkowanie domu.

A u mnie zmianę zagospodarowania działki wszyscy łącznie z pinbem potraktowali jako zmianę nieistotną. Z tym, ze u mnie ubyło. Nie wiem jaby pinb potraktował gdyby przybylo.

Możesz rozwinąć myśl? U nas w powiecie urzędnicy nie kontrolują utwardzeń, tylko dom, szambo, śmietnik, studnia.