Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze wody.

BeiS

Recommended Posts

Witam, posiadam działkę, nie zaczalem jeszcze budowy, nie mam jeszcze warunków zabudowy, działka wyłączona z użytku rolnego. Budowa za ok. 2 lata i chciałbym mieć wodę na działce, a konkretnie studzienkę wodomierzowa z kranikiem. Warunki przylacza już mam, ale czy do projektu takiego przylacza potrzebuje mapę do celów projektowych?

Wg przepisów:

"Mapa sytuacyjno – wysokościowa, a dokładnie Mapa do celów projektowych jest potrzebna do uzyskania pozwolenia na budowę budynku, sieci zewnętrznych oraz zjazdu z działki na drogę publiczną i do projektu budowy przyłączy wody, kanalizacji i innych mediów"

Przyłącze wody wykonywałem na swojej działce, jakieś 2-3 miesiące temu i poprzednio jakieś 3 lata temu w innej gminie, ale w tym samym powiecie. Oba przyłącza były wykonywane na pustych działkach. W obu przypadkach nie było potrzeby wykonania mapy do celów projektowych (u mnie to ok. 500-600zł). Nie było problemów z odbiorem przyłącza przez jedną i drugą gminę, ani też sam geodeta (w obu przypadkach inni) robiąć inwentaryzacje też nie miał żadnych problemów z tym faktem.

Czyli wniosek jest jeden - kto pyta nie bladzi. Musisz kolego zapytać bezpośrednio - forum nie będzie miarodajną wiedzą na ten temat - bo u mnie jest wymagana mapka, u kolegi nie.

Zawsze można jednak zaoszczędzić parę stówek tym bardziej jak mapa ma ważność 6 mc to szkoda kasy by tylko nanieść kawałek kreski.;)

Zadzwoń do gminy/miasta w obrębie którym geodezyjnie leży działka i wszystkiego się dowiesz

Pozdrawiam