xul 02.09.2020 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2020 Witam Za niedługo ruszam z budową i w mojej głowie pojawia się coraz więcej pytań, żeby o czymś nie zapomnieć już na poziomie wylewania fundamentów.Dom, to taka nowoczesna stodoła z odrobiną polotu, posadowiona na płycie fundamentowej: 10 cm chudziak + 10 cm XPS + 35 cm płyta + 15 cm EPS + 10 cm wylewka i wykończenie = 80 cm.Do ogrzewania chcę zastosować powietrzną pompę ciepła (w komplecie z rekuperacją i podłogówką). OZC mam policzone C.O. = 8.5 kW + C.W.U. = 2 kW, razem 10.5 kW.Pierwsze pytanie, które mnie gnębi, to czy trzeba przygotować jakieś przepusty do jednostki zewnętrznej w płycie fundamentowej czy to przeprowadza się przez ścianę?Druga rzecz, to czy przy wyliczonym zapotrzebowaniu na 10.5 kW (dla +20 przy -20) dobrym pomysłem jest zastosowanie pompy ciepła 8-9 kW + grzałka trójstopniowa 3-6-9 kW? Z góry dzięki za odpowiedzi i porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.09.2020 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2020 8,5kW na CO przy rekuperacji? Zapomniałes ocieplić ściany? Czy masz 400m2PU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 02.09.2020 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2020 Dom posadowiony na płycie fundamentowej: 10 cm chudziak + 10 cm XPS + 35 cm płyta + 15 cm EPS + 10 cm wylewka i wykończenie = 80 cm.. Płyta fundamentowa o grubości 25 cm, 20 cm XPS pod płytą ( i na cokole płyty) i 10 cm wylewki bez żadnych "bzdurnych" styropianowych przekładek w której utopione jest OP. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?337393-Grzanie-PC-PW-w-II-taryfie/page13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xul 02.09.2020 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2020 Zabudowy jest 190 m2, użytkowej 160 m2 6 gospodarczej 60 m2. Dom jest piętrowy, z tym, że piętro jest tylko nad częścią parteru, 50 m2 to stropodach (taras). Na ścianach jest 20/25 cm styropianu, dach ponad 30 cm wełny + 20 cm w stropie nad piętrem. Jest też dość sporo przeszkleń. PS.: Płyta nie może być cieńsza, raz, że budynek jest ciężki, dwa - przynajmniej raz do roku porządnie trzęsie, trzy - jak jakiś *** się nie opamięta, to będę miał prawie pod oknem pendolino. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 03.09.2020 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2020 Kto liczył ozc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xul 04.09.2020 10:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2020 Instalator od architekta w programie do OZC firmy Instalsoft. Ja zrobiłem sobie z grubsza projekt w Purmo OZC (parter podzieliłem na 2 pomieszczenia użytkowa/gospodarcza, piętro jako całość) i przy parametrze średniej szczelności wyszło mi trochę ponad 8 kW, przy wysokiej szczelności ponad 6.5 kW na samo ogrzewanie, w tym w obu przypadkach 3.8 kW strat przez ściany, reszta wentylacja.Okna maja przyjęty współczynnik 0.9 W/m2K, drzwi 1.0 W/m2K. Docelowo chcę okna trzyszybowe w ciepłym montażu (to się pod szczelne chyba zalicza). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts