raxon 04.09.2020 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2020 Zakładam ten temat bo może ktoś ma ciekawe pomysły co zrobić z nadwyżką prądu? Wiadomo że można grzać CWU ale u mnie nie ma dodatkowego wyjścia na grzałkę, od góry jest anoda wkręcona, pewnie można zamiast anody zamontować grzałkę ale nie wiem czy to nie skróci żywotności zbiornika. Mam kospel SWK termo top 120. Kolejnym pomysłem jest klima ale to już wysokie koszty inwestycyjne i tak naprawdę nie jest mi jakoś bardzo potrzebna. Na okresy przejściowe zamontuję łazienkowy grzejnik elektryczny taki nadmuchowy bo łazienka od północy więc pasuje podgrzać zanim się dziecko pójdzie kąpać, ale to nie zje nadwyżki która będzie wynosić ok 2000 kWh na rok. Nie chcę też rozstawiać po chałupie grzejników elektrycznych bo stoi takie coś i zawadza. Namierzyłem za to takie coś jak grzejnik elektryczny kontowany prosto do kontaktu o mocy max 400W. Tak myślę że to by się nadało na okresy przejściowe gdy po nocy delikatnie temp spada a w dzień słońce na tyle dogrzeje że jest optymalna temperatura. Niby 400W to mało ale dom nie duży, dobrze ocieplony to tak wydaje mi się że to zrobi elekt. Myślałem żeby na początek dać jeden w salonie z otwartą kuchnią bo tam się każdy rano z sypialni przenosi. Może ktoś ma takie urządzenie? Zastanawiam się czy to jest głośne i czy to ma sens w ogóle takie coś montować. Chciałbym w puszkę pod kontakt zamontować smart gniazdko i w aplikacji ustawić np grzanie 22-6 rano. Koszty niskie bo smart gniazdko to wydatek 15-30zł a ten grzejnik to 40-80zł. Myślałem jeszcze nad grzałką kanałową do rekuperacji, może to jest lepszym rozwiązaniem? Dodam że rekuperator jeszcze leży w kartonie bo nie było kiedy zamontować ale już się do niego przymierzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 04.09.2020 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2020 Może by tak grzałkę w obieg CO wsadzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek22 04.09.2020 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2020 Ja zainstalowałem pompę ciepła CWU... I nawet dostałem na nią dotację z Urzędu miasta.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 04.09.2020 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2020 A ja grzeje klimą i grzejnikiem elektrycznym w zimę. Mało to sposobów kup żonie indukcję. To badziewie 400W wkładane do grzejnika możesz do śmietnika od razu wsadzić, ugrzejesz tym niewielką łazienkę o salonie możesz pomarzyć. A 400W to bierze klimatyzacja na grzaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 04.09.2020 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2020 Uciułane kWh warto pomnażać przy użyciu pompy ciepła, tak jak poprzednicy pisali. Do pomp należy też klima. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 04.09.2020 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2020 Jeśli dla kolegi klima to duży watek to po co zjadać pompą jak można kupić grzejnik 2kW i przeje wszystko a jeśli na wiosne nadal nie przeje to w marcu odpalam tunel foliowy z pomidorami i niech grzeje. Jeśli prądu będzie mniej to wkładam klimę przenośną to tunelu i grzeje pompą ciepła Czym jeszcze można przejeść prąd czajnikiem elektrycznym - zamiast gazem, pompą do podlewania w lato se studni lub grzać cały rok cwu grzałką u mnie na 400l bufor wychodziło 10kWh/doba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 04.09.2020 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2020 Dołożyć małą farmę i grzać otoczenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 04.09.2020 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2020 Opowiedz z doświadczenia jak to się sprawuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raxon 04.09.2020 18:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2020 No poczytalem opinie nt tego malego grzejnika i podobno wyje jak suszarka wiec odpada. Teraz mi zaswital pomysl na nagrzewnice kanalowa do rekuperacji, musze o tym poczytac. Kurcze gdybym wiedzial ze przez najblizsze lata nie namodza z PV to bym domontowal drugi inwerter bo mi zalega, panele uzywki na garaz i dodarkowe 3000 kWh bym zrobil a wtedy klima i wywalam gaz. Indukcje juz mam ale gaz to gaz, rurka poleci a jakos nie chce mi sie wierzyc ze bedzie tak cudownie jak jest czyli odbior energii w zimie i brak oplat za to, brak podatku od slonca, brak podatku dochodowego od uzyskanego przychodu czy tysiac innych pomyslow jakie sa w stanie wprowadzic nasi politycy... Na chwile obecna to nie chce inwestowac wielkich pieniedzy na to zeby zuzyc prad bo to mialo generowac oszczednosci a nie zeby wydawac kase na dodatkowe urzadzenia. To lato bylo malo gorace to nie odczulem potrzeby klimatyzacji ale zobacze jak bedzie za rok, jak upal mocno da w kosc to na jesien wpadnie klima:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.09.2020 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2020 Myślałem jeszcze nad grzałką kanałową do rekuperacji, może to jest lepszym rozwiązaniem? Grzałka dobry pomysł. Ale jak się nie da w zasobnik, to w rurę, żeby grzać wężownicą CWU. Jak pompę obiegową masz w kotle to jeszcze kwestia zgrania tego, żeby niepotrzebnie kocioł nie wychładzał wody a pompa pracowała jak grzałka elektryczna będzie grzała (albo dołożenie drugiej pompy i dorobienie ominięcia kotła). Dzięki temu nie tracisz 20% - bo grzejesz bezpośrednio, a nie przez ZE. A jak zasobnik się rozsypie, to kupisz taki z grzałką. Grzanie CWU to oprócz klimy najlepsze rozwiązanie. Ale przemyśl tę klimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 04.09.2020 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2020 Ja bym nadal przekonywał do klimy do grzania CO. miesiąc grzania w okresach przejściowych i ile m3 gazu masz zaoszczędzone! Kupić byle zestaw klimę do samodzielnego montażu za niecałe 2k PLN i masz spokój na lata a to zawsze pompa ciepła.A rekuperacja z tą klimą zrobi robotę bo odzyska ciepło z klimy i przekaże na inne pomieszczenia, wybór jest Twój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 04.09.2020 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2020 Zakładam ten temat bo może ktoś ma ciekawe pomysły co zrobić z nadwyżką prądu? Kup destylator. W czasach kryzysu to najlepszy towar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raxon 04.09.2020 21:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2020 Jednostke wewnetrzna klimatyzacji bym umiescil miedzy kuchnia a salonem ale nie wiem co z jednostka zawnetrzna. Nie chce po drugiej stronie scieny bo tam mam taras... Trzeba by bylo wszystko pociagnac z innej sciany, pewnie przez sufit i strychem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 04.09.2020 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2020 Jednostke wewnetrzna klimatyzacji bym umiescil miedzy kuchnia a salonem ale nie wiem co z jednostka zawnetrzna. Nie chce po drugiej stronie scieny bo tam mam taras... Trzeba by bylo wszystko pociagnac z innej sciany, pewnie przez sufit i strychem. Rurki do woda trzeba zainstalować. Samo żeby spływało. Najlepiej bez pompki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 04.09.2020 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2020 Wiecie co ja też jestem za destylatorem. Chłop szuka dziury w całym = klima za droga! A miejsce usytuowania to większy problem niż wygląd PV na dachuChłopie kup se destylator i znajdziesz lepsze hobby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brusss_2008 05.09.2020 03:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2020 Najlepszym rozwiązaniem bedzie zdemontowanie sześciu paneli z dachu, problem z nadwyżka rozwiąże sie bez ponoszenia kosztów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raxon 05.09.2020 05:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2020 Wiecie co ja też jestem za destylatorem. Chłop szuka dziury w całym = klima za droga! A miejsce usytuowania to większy problem niż wygląd PV na dachu Chłopie kup se destylator i znajdziesz lepsze hobby. Wygląd PV na dachu mnie nie boli, ale klima nad głową na tarasie już tak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 05.09.2020 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2020 Dojrzejesz do decyzji o klimie a później będziesz tylko żałował że tak późno ją zainstalowałeś. Więc jak już dojrzejesz do tej decyzji pamiętaj że proponowaliśmy Ci ją lata wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 06.09.2020 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2020 Sam u siebie myślę o montażu klimy, ale czy jednostkę zewnętrzną można zamontować na południowej ścianie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 06.09.2020 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2020 Jest kategoryczny zakaz, podobnie zresztą jak na północnej, wschodniej i zachodniej. A co jej się od pd. strony stanie słońce będzie na nią świeciło i co? Kiedy klima będzie jeszcze gorętsze powietrze z siebie wyrzucać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts