Ania1515 04.09.2020 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2020 Domki do 35 m zabudowy można budować na zgłoszenie, ale kiedy chcemy je wynajmować turystom, musimy uzyskać pozwolenie na budowę. Taką informację uzyskałam w Starostwie, ale nie mogę znaleźć na to odpowiedniego paragrafu. Czy ktoś może podesłać przepis prawny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 04.09.2020 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2020 Budynki pod wynajem, to działalność gospodarcza i nie podlegają pod Art. 29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 04.09.2020 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2020 Domki do 35 m zabudowy można budować na zgłoszenie, ale kiedy chcemy je wynajmować turystom, musimy uzyskać pozwolenie na budowę. Taką informację uzyskałam w Starostwie, ale nie mogę znaleźć na to odpowiedniego paragrafu. Czy ktoś może podesłać przepis prawny ? Ale jak budujesz taki domek wg jakiegoś projektu który kosztuje ok 200 zł to bez najmniejszego problemu go przekształcisz na dom pełnoprawny do zamieszkania a wtedy mogą cię cmoknąć w pompkę ,koszt przekształcenia ok 2,5-4 tys zł . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 05.09.2020 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2020 Przeczytaj dokładnie art 29. I czego dotyczy. Domki na wynajem to działalność gospodarcza, a o tym mówi inny artykuł. Dla działalności gospodarczej wszystko musi być na pozwolenie i dodatkowo są zupełnie inne odbiory. Nawet jak postawisz po tym jednym domku letniskowym dla rekreacji indywidualnej na kazde 500m2 to aby wynajmować i tak musisz zmienić przeznaczenie i te dodatkowe odbiory przejść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 05.09.2020 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2020 Przeczytaj ze zrozumieniem tekstu. Polska języka, very trudna języka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 21.09.2020 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2020 Domki do 35 m zabudowy można budować na zgłoszenie, ale kiedy chcemy je wynajmować turystom, musimy uzyskać pozwolenie na budowę. Taką informację uzyskałam w Starostwie, ... to jakaś bzdura, która nie ma pokrycia w Prawie Budowlanym ! jeżeli zostanie zrealizowany budynek rekreacji indywidualnej ( np. w trybie zgłoszeniowym ) zgodnie z przepisami budowlanymi, Warunkami Zabudowy, itd ... to Ustawa nie definiuje, kto taki obiekt może użytkować zgodnie z jego przeznaczeniem : Ty, rodzina, turyści, ... - nie ma w Ustawie również powiązania procesu inwestycyjnego z działalnością gospodarczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ersste 11.10.2020 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2020 prawo tego jednoznacznie nie reguluje mozna sie podeprzec wyrokami sądu z tymi domkami jest tak ze sa przeznaczone do pobytu okresowego a ludzie w nim mieszkaja całorocznie w razie kontroli mówia ze mieszkja od wczoraj i za tydzien wracaja z rekraacji.w przypadku posiadaczy mieszkan na wynajem włascicele płaca 8 % podatku od wynajmu i nie musza prowadzić dzialalniosci gospodarczej prawo ale był przypadek ze jedno z mieszkan było wynajete dla firmy i trzebabyło płacic podatek od nieruchomosci wyzszy , kontrola wykazła ze jak sie ma 10 mieszkan to juz dzialalnosc gospodarcza , tak wiec jak na mała skale to nikt sie nie przyczepi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts