Kaizen 07.09.2020 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2020 (edytowane) Optymalna temperatura, którą preferujemy to 22.5 stopnia. Kiedy w ciągu dnia spadała do 21.5 robiło się nie do konca tak jakbyśmy tego chcieli. Tyle, to może spaść w ciągu doby z małymi zyskami słonecznymi i bytowymi w większe mrozy bez żadnego ogrzewania. Coś masz nie tak z domem. Edyta. Może to kolejna "zaleta" chłodzenia płaszczyznowego? Czy ten 1* to w sezonie grzewczym? I na ile godzin bez grzania? Edytowane 7 Września 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 07.09.2020 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2020 Mowa o dniach bez zysków słonecznych. Z wymianą powietrza 40% kubatury na godzinę. Kiedy są zyski słoneczne to temperatura skacze i do 24 stopni w ciągu dnia. To co dla Ciebie jest wadą, dla mnie jest zaletą i z pełną premedytacją wybierałem granie ścienne, które charakteryzuje się niższą bezwładnością. M.in. dlatego mam gruntowy inwerter. Sterowalność, niska histereza i dobowa fluktuacja to jest to na czym mi zależało i latem i zimą. A PV było planowane już na etapie wyboru źródła ciepła. Fotowoltaika nie jest idealna i w obecnej skali powoduje zachwiania systemu energetycznego. Stąd też np opłata mocowa. Przed zakładami energetycznim stoją spore wyzwania.. bo rząd wspiera montaż PV, ale nikt z drugiej strony nie pracuje nad rozwiązaniami stabiluzjącymi energię w sieci. Ryzyko awarii też jest pewnie dość spore. Może się okazać, że wyjdzie się na tym jak zabłocki na mydle. Szczególnie teraz, gdy firmy narzucają ogromne marże za montaże... Jak napiszę, że silnik V8 w aucie to jego zaleta, Ty mi napiszesz, że to wada, bo pewnie dużo spala... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.09.2020 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2020 Mowa o dniach bez zysków słonecznych. Co do za dzień? Ostatnio, jak taki był, to wyginęły dinozaury. To co dla Ciebie jest wadą, dla mnie jest zaletą i z pełną premedytacją wybierałem granie ścienne, które charakteryzuje się niższą bezwładnością. Nie pisałem o grzaniu, a o chłodzeniu. U mnie pojemność cieplna wylewki to 5,37kWh/k a ścian 5,32 - czyli różnica bezwładności żadna. A ja mam BK500 - przy cięższych materiałach ściany mają większą bezwładność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 07.09.2020 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2020 Ja pisałem o grzaniu, bo latem raczej nie grzeję. Jakie są zyski słoneczne w pochmurny zimowy dzień? Miałem na myśli o dniach z pomijalnymi zyskami. Przykładowo 11 stycznia, w szczycie 50w/m2. Przez większość czasu nie przekracza 20W/m2 w tym dniu. Jak dodamy do tego cień od nawet niskich obiektów, to możemy zapomnieć o jakichkolwiek zyskach. Już o tym pisaliśmy - ściana nie ma jednakowej temperatury w całym przekroju. Ba nawet ściana działowa 12cm kiedy z jednej strony ma 26 stopni, z drugiej strony jej temperatura jest taka sama jak ściany bez ogrzewania. Nie ma sensu odgrzewać kotleta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.09.2020 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2020 (edytowane) Ja pisałem o grzaniu, bo latem raczej nie grzeję. A ja pytałem, co to za dzień, że o 1* spadła temperatura w domu i pomyślałem, że może to teraz, gdy masz ściany wychłodzone chłodzeniem. Bo 1* to nie tylko moje doświadczenie, ale niejedna opinia na FM, że w nowym przyzwoicie ocieplonym domu to w niezły mróz dom jest stanie wychłodzić się w ciągu całej doby, a nie "Okienko 2h to za mało na cwu i dogrzanie." - bo jak wrzucałem u mnie po dogrzaniu w okienku 13-15 temperatura rośnie aż do końca drogiej strefy. 4. Za oknem temperatura taka (z grubsza - na wejściu do reku, odrobinę wyższa, niż faktycznie na zewnątrz - wielkość odrobiny zależy od wydajności wentylatorów): 5. Temperatura w sypialni, z której jest timelapse: Przykładowo 11 stycznia, w szczycie 50w/m2. 50W/m2 powierzchni poziomej. Wysokość Słońca to w południe jakieś 16* - więc na powierzchnię okna (pionową) przypada znacznie więcej, niż te 50W/m2 (trzeba by przeliczyć na powierzchnię prostopadłą do promieni słonecznych uwzględniając kierunki świata i pozorny ruch Słońca). Nie chce mi się dokładnie liczyć. W styczniu zyski słoneczne w moim domu to ponad 300kWh czyli średnio 10kWh/d. Całkiem sporo i zdecydowanie nie pozwala na zapominanie o jakichkolwiek zyskach. Do tego trzeba dodać jeszcze zyski bytowe - u mnie sporo ponad 500kWh/mies wg norm (w praktyce znacznie więcej). Już o tym pisaliśmy - ściana nie ma jednakowej temperatury w całym przekroju. Oczywiście. Tak jak i wylewka. Materiał jest zimniejszy z tej strony, z której oddaje więcej ciepła. Czyli w przypadku powierzchni grzejnych od strony termoizolacji. Natomiast bezwładność ma jaką ma - tak samo podłoga, ściany jak i strop - gęstość x objętość x ciepło właściwe. Edytowane 8 Września 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 09.09.2020 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2020 (edytowane) Witam Towarzystwo,do końca grudnia mam umowę w Tauronie G12W. Otrzymałem już nowe propozycje i nie wygląda to tak źle jak się spodziewałem.T1 E+P 0,6797 pln brutto , T2 0,2872 pln brutto na 3 lata. Przy 60% w T2 średnia za 1kWh wychodzi mi 0,44pln brutto przy obecnej 0,42 pln.Rocznie przy zużyciu bez PV ok 11 500kWh będzie to więcej o 230 pln brutto , przy szacowanym zużyciu z PV ok 100pln...W związku z powyższym zostawiam swoje grzejniki tak jak są ze SCOPem 3 (przy obniżeniu KG o 5K raczej nie osiągnę SCOPu 3,5). Może tylko założę w sypialniach reku ścienne -zacznę od swojej sypialni (chciałbym sterować to czujnikiem CO2 z Maliny). Tymczasem Edytowane 9 Września 2020 przez bobrow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oletomada 10.09.2020 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2020 Witam Towarzystwo, do końca grudnia mam umowę w Tauronie G12W. Otrzymałem już nowe propozycje i nie wygląda to tak źle jak się spodziewałem. T1 E+P 0,6797 pln brutto , T2 0,2872 pln brutto na 3 lata. Przy 60% w T2 średnia za 1kWh wychodzi mi 0,44pln brutto przy obecnej 0,42 pln. Rocznie przy zużyciu bez PV ok 11 500kWh będzie to więcej o 230 pln brutto , przy szacowanym zużyciu z PV ok 100pln... W związku z powyższym zostawiam swoje grzejniki tak jak są ze SCOPem 3 (przy obniżeniu KG o 5K raczej nie osiągnę SCOPu 3,5). Może tylko założę w sypialniach reku ścienne -zacznę od swojej sypialni (chciałbym sterować to czujnikiem CO2 z Maliny). Tymczasem Bobrów a ile płaciłeś za prąd w ubiegłych latach w tym okresie (od października do września) przed założeniem paneli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 10.09.2020 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2020 Bobrów a ile płaciłeś za prąd w ubiegłych latach w tym okresie (od października do września) przed założeniem paneli? Miałem wtedy prognozy...ważne , że rocznie ok 5 000pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 10.09.2020 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2020 ,,Bobrow" jak piszesz mija już rok od kiedy masz PV ile w tym czasie zapłaciłeś za prąd? Nie mówimy o wyprodukowanych KW. U mnie miną rok od zamontowania PC PW, przez ten czas moje zużycie całe bytowe ( indukcja, pralka, zmywarka, lodówka, zamrażarka, itd. I do tego CO i CWU ) 6800kW x 0.55zł ( taryfa g11 ) co dało 3700zł. Interesuje mnie, ile mogą wynosić moje rachunki za prąd, gdybym zamontował PV, gdzie największe zapotrzebowanie na prąd mam w zimie? Bo ja liczę i nie widzę najmniejszego sensu, koszt zwrotu wyjdzie wtedy gdy instalacja zacznie się psuć. U mnie hula od jak w stopce bez jakichkolwiek awarii. Robi 7015kWh/rok. Teraz dołożona kolejna PV ( zostało położyć panele) na dniach będzie 9.96kW W listopadzie PC Z opustów zostaje ponad 4500kWh do wykorzystania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oletomada 11.09.2020 07:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2020 U mnie hula od jak w stopce bez jakichkolwiek awarii. Robi 7015kWh/rok. Teraz dołożona kolejna PV ( zostało położyć panele) na dniach będzie 9.96kW W listopadzie PC Z opustów zostaje ponad 4500kWh do wykorzystania. U Ciebie jeszcze nie ma PC a ona robi różnicę. Bobrow ma PC i płacił 5000 na rok, teraz zapłaci niecałe 3000 czyli teoretycznie oszczędności rzędu 2000 na rok. A ludzie piszą że rachunki roczne przy PV mają ok 200zl. Przy PC jest to chyba niemożliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 11.09.2020 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2020 U A ludzie piszą że rachunki roczne przy PV mają ok 200zl. Przy PC jest to chyba niemożliwe? To przecież nie ma żadnego związku. Płacone rachunki to różnica zużycia i produkcji energii plus opłaty stałe. Jeśli wyprodukujesz min. tyle co zużyjesz, to zapłacisz opłaty stałe czyli około 200PLN rocznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oletomada 11.09.2020 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2020 To przecież nie ma żadnego związku. Płacone rachunki to różnica zużycia i produkcji energii plus opłaty stałe. Jeśli wyprodukujesz min. tyle co zużyjesz, to zapłacisz opłaty stałe czyli około 200PLN rocznie. Ma związek z tym, że trzeba dobrać odpowiednią moc instalacji PV aby zabezpieczyła nasze roczne zapotrzebowanie na energię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 11.09.2020 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2020 Ma związek z tym, że trzeba dobrać odpowiednią moc instalacji PV aby zabezpieczyła nasze roczne zapotrzebowanie na energię. No dokładnie. Tyle, że na razie dobierasz "na oko", tak jak ja. U mnie rzeczywistość pokaże w czerwcu, po roku użytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 11.09.2020 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2020 (edytowane) U Ciebie jeszcze nie ma PC a ona robi różnicę. Bobrow ma PC i płacił 5000 na rok, teraz zapłaci niecałe 3000 czyli teoretycznie oszczędności rzędu 2000 na rok. A ludzie piszą że rachunki roczne przy PV mają ok 200zl. Przy PC jest to chyba niemożliwe? Nie wiem na ile to niemożliwe, za to wiem ile płaciłem przez ostatnie 4 sezony grzejąc prądem w 70% okresu grzewczego z PV- o mocy 5,72kW. Jak pompa podzieli mi ten wynik na 3 będzie super i PV teraz 9,96kW Edytowane 11 Września 2020 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 12.09.2020 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2020 JAki masz pomysł na 20k ? tyle musiałem wyadać przed bonusami? Lokata do dupy obligacje to samo. Ziemia rolna droga a dopłaty marne. Metalu teraz nie kupisz bo drogi Giełda dość ryzykowna, metal też że to już górka. Chociaż predziej zakładam że blacha pójdzie w górę a giełda jeszcze klęknie Generalnie trudno przewidzieć jak wszystko się na świecie pokula. Na razie wstrzymuje się z giełda trochę kpiłem akcji pod dywidendy jakiś czas temu i tyle. Wtedy spojrzałem z żalem na akcje BIOTONU z 2008 95% straty mogę być szczery? Na teraz nie widzę lepszej opcji niż kryptowaluty. Nawet nie same kryptowaluty, ale kopanie kryptowaut. Szczególnie jak ktoś ma taryfę G12w i do tego PV - zamiast tracić 20%, to lepiej autokonsumplcję mieć większą... kalkulator https://whattomine.com/coins stopy zwrotu możesz prosto wyliczyć, jak wejdziesz np. na ETH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 01.10.2020 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2020 To, że grzanie w dzień jest bardziej opłacalne, to ja to już dawno zauważyłem, dlatego nie przeszedłem na taryfę nocną, tylko dalej mam g11. A ja też grzeję w dzień (lub w sposób ciągły jak bardzo zimno), generalnie nie patrzę na taryfy. Ale mam G12W bo i tak jest taniej niż G11. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts