Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zbiornik na deszczówke szambo - jaka specyfikacja

mnowak02

Recommended Posts

Cześć,

Chciałbym dopytać się trochę w kwestii betonowych zbiorników na deszczówkę/szambo.

Przeznaczenie zbiornika betonowego to deszczówka zbierana z dachu na działce.

Interesuje mnie pojemność około 8m3.

1. Producent deklaruje gwarancje/gwarancje szczelności na około 5lat. Jak to wygląda w praktyce?

2. Jak wygląda szczelność takiego zbiornika? Ile powinna ona wynosić?

3. Czy góra tego zbiornika musi być dodatkowo zbrojona aby w przyszłości np. kiedyś coś ciężkiego na tym postawić/ ew. przejechać samochodem?

4. Jaka powinna być grubość ścianek takiego zbiornika i z jakiej klasy betonu powinien zostać wykonany?

1. Producent deklaruje gwarancje/gwarancje szczelności na około 5lat. Jak to wygląda w praktyce?

Jak masz nowe i nieużywane zaważysz jak nie każdy litr, to każde wiadro. A jak używasz, to jak poznasz, że sto litrów przybyło/ubyło? W praktyce nie do sprawdzenia.

3. Czy góra tego zbiornika musi być dodatkowo zbrojona aby w przyszłości np. kiedyś coś ciężkiego na tym postawić/ ew. przejechać samochodem?

I pokrywa i dekiel mają być dostosowane. Nie dodatkowo, bo to nie ma sensu - fabrycznie.

4. Jaka powinna być grubość ścianek takiego zbiornika i z jakiej klasy betonu powinien zostać wykonany?

Tak, żeby wytrzymało złożenia projektowe. To liczy konstruktor.

Cześć,

Standardowo pokrywa jest chyba liczona na przysypanie warstwą ziemi i ruch pieszy. Widziałem na allegro, ze niektórzy producenci oferują dodatkowo wzmocnione pokrywy pod obciążenie 15 i 30 ton.

Jak masz nowe i nieużywane zaważysz jak nie każdy litr, to każde wiadro. A jak używasz, to jak poznasz, że sto litrów przybyło/ubyło? W praktyce nie do sprawdzenia.

Myślę, że nie chodzi o to czy ucieknie 100 czy 200 litrów tylko czy nie okaże się, że nie da się zbierać deszczówki, bo zbiornik przecieka i wszystko idzie w piach.

• 2 weeks później...
Standardowo pokrywa jest chyba liczona na przysypanie warstwą ziemi i ruch pieszy. Widziałem na allegro, ze niektórzy producenci oferują dodatkowo wzmocnione pokrywy pod obciążenie 15 i 30 ton.

Myślę, że nie chodzi o to czy ucieknie 100 czy 200 litrów tylko czy nie okaże się, że nie da się zbierać deszczówki, bo zbiornik przecieka i wszystko idzie w piach.

Przy wysokim stanie wód może to działać w odwrotną stronę. Tzn. myślisz że woda z rynien będzie wpadać do zbiornika pustego a tam zbiornik pełny bo naleciało z gruntu.

Przyłączam się do pytania bo też myślę o montażu takiego zbiornika a'la szambo na deszczówkę z rynien bo nie wiem co z tą wodą zrobić. Myślę o betonowym bo jest tani. Cena plastikowych zabija.

Pytanie czy na takie betonowe też można dostać dotację?

I jakiej firmy kupić taki betonowy żeby był w miarę dobry? Wiadomo to tylko zbiornik ale pewnie są producenci co dają drut 6mm a inni 12mm.

Ktoś może ma z takiego zbiornika zrobione podlewanie ogrodu? Chętnie posłucham jak to zrobić tanio i dobrze.

A i trzeba by jakiś przelew zrobić. Jakiś drenaż a'la nitka z oczyszczalni tzn. z kamieniem czy ktoś ma jakiś inny pomysł tańszy?