DarekS4 06.09.2020 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2020 Cześć. Mamy mega problem po zrobieniu drenażu przy jednej ze ścian domu od strony podpiwniczenia Dom lata 80te Piwnica od ziemi przy ścianie w dół ok 1.6m ( i taki był wykop) Ze względu na trudności z terenem spad został zachowany niesety nie jest jakis duży ale nie dało się inaczej. Grunt glina ława fundamentowa - papa i ściana z jednej cegły + na zewnątrz ok 8cm betonu na zewnątrz wysuszone zagruntowane izoplastem + na to masa docelowa izoplatu + folia kubełkowa + geowłuknina peszel i obsypka z żwiru drenarskiego. Problem po pierwszym deszczu - woda leci między ławą a murem. Tam było już wypłukane wcześniej i dlatego to robiłem wybraliśmy ile się dało alby zachowac jaikolwiek spad . Nic to nie dało jest gorzej niż było na długości ok 1m w kilku punktach pcha wode, Teraz był tydzień pogody. wykułem jeden rzad cegieł i suszyłem cały tydzien ten mur. I cały tydzień z dwóch punktów w murze pcha idealnie czysta wode. Jakby od dołu gdzieś była mała żyłka wodna. Nie wierze że w jeden tydzien pieknej pogody i szuszenia od środka woda i tak cały czas napływa od góry. Jestem w totalnej kropce, Izolacja betonu na tym kawałku od środka nie ma sensu bo cały czas jest mokro. Wydaje mi się też że zaczeło przeciekać w innych miejscach w których nigdy problemu nie było. Nastawiam się juz na to że koszt całego przedsięwzięcia trzeba spisać na straty ale ponowne odkopanie tego nic by mi nie dało bo jeżeli zejde ok 10-20 cm niżej to nie mam tego gdzie odprowadzić. Aktualnie odprowadzam do rowu melioracyjnego więc jakiekolwiek zejście niżej spowoduje mi zejście poniżej poziomu rowu. Długośc całego drenu wynosi ok 25m (10m dom + 10m do rowu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 06.09.2020 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2020 Spadek, spadek, über alles! Niestety trzeba zrobić zbiornik a w nim zatopiona pompa z pływakiem. Poziom w zbiorniku powyżej połowy, to start pompy. Uwentualnie dalej od ściany druga nitka na większej głębokości (circa 0,5m) i do zbiornika, nawet tego samego, dlatego ma być głęboki. koniec wylotu wody odpompowanej musi być daleko od budynku i na logikę powinien być niżej. Inaczej ( np. wylewanie wody 5 m od budynku) to nie ma sensu.Ooops!Nie zauważyłem rowu 10m . Słabo to wygląda. To ewidentny napływ z rowu czyli głęboki drenaż, zbiornik i i pompa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarekS4 07.09.2020 06:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2020 Z rowu nic nie napływa rura jest cały czas ok 5cm nad poziomem wód w rowie Najprawdopodobniej spad jest za mały przy budynku i woda podpływa zpod łąwy. Nad ławą ściana suchuteńka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 07.09.2020 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2020 Przecież wiadomo że nie rurą tylko przesiąki z dna rowu do gruntu, sączy pod ławą i wyciska do góry bo w piwnicy brak reakcji z góry . Praw fizyki pan nie przeskoczysz i nie bądź pan rura i nie pękaj - cytat w Kabaretu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts