Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterownik do pompy ciepła

Skibu8

Recommended Posts

Dzień dobry. Mam do was pytanie. Znajomy zlecił mi zamontowanie w domu pompy ciepła typu woda powietrze (split) firmy siemens o mocy 9kw.

Jako że kupił ją używaną z niemiec to nie ma do niej żadnej instrukcji a cały opis jaki jest na obudowie lub sterowniku jest w języku niemieckim. Pompę zamontowałem i działa super ale sterownik ma bardzo mało funkcji (też nie ma do niego żadnej instrukcji) a w dodatku psuje się w nim wyświetlacz. Chciałbym ten sterownik wymienić na jakiś inny, pytanie brzmi tylko na jaki? Jest on połączony z ta "płyta główna ", poprzez przewód rs. Czy jest opcja żeby wymienić go na jakiś inny sterownik? Pytam ponieważ nie jestem elektronikiem i pomp ciepła wcześniej też nie podłączałem a chciałbym żeby ten sterownik był w jakiś sposób kompatybilny z tą płytą główną (żeby sterował pompka, zaworem 3-drogowym itd. To tak jak obecny sterownik). O ile to mozliwe;) z góry dzięki

Nasuwa się bardzo dużo pytań:

1. Jaka to pompa ?

2. Język niemiecki to język europejski i ogólnie bardzo przystępny w czym problem przetłumaczyć jeśli się go nie zna?

3. Sieć jest pełna porad - więc i my ją udzielimy jeśli będzie więcej danych - tym bardziej, iż do wejścia RS da się wiele podłączyć i można coś konkretnego polecić.

Pozdrawiam

To zdajesz sobie sprawę że mogłeś zostać oszukany. Ta pompa może być używanym składakiem i główna jednostka to pompa ciepła gruntowa?

Nie piszę że to jest pewnik, ale tak może być. Tu jednak trzeba znawcę tematu, ktoś kto posiada takie urządzenie lub kiedykolwiek się z nim spotkał. Ale na forum na pewno ktoś się odezwie.

Dzięki wielkie. W jeżeli znajdę tam taka tabliczkę o której mówisz to wrzucę jeszcze zdjęcie. Ja tą pompę tylko montowałem a kupił ją znajomy. Działa narazie wg krzywej grzewczej i jest super ale chciałbym (jeżeli się da) zamontować regulator pokojowy i wymienić sterownik przy pompę na jakiś lepszy :) pytanie tylko na jaki? Bardzo proszę o pomoc

Aha czyli mogę zapomnieć o wymianie sterownika?

Mam jeszcze jedno pytanie w takim razie. Czy jest w takim razie możliwość zamontowania regulatora pokojowego? Sam sterownik nie ma takiej funkcji ale myślałem np o czymś takim żeby zamontować zawór 3-drogowy z siłownikiem na zasilaniu C.O. Za pompa ciepła, w taki sposób żeby połączy go z rura powrotu z C.O. Jego działanie uzależniłbym od regulatora pokojowego dwustanowego zamontowanego w pokoju. Gdy temp. W pokoju zostanie osiągnięta, że wtedy zawór by się domykał i nadmiar ciepłej wody z zasilania byłby zawracany do powrotu. Dobrze myślę czy nic z tego nie będzie?

Dzięki, jutro zadzwonię do siemensa i zapytam. W mam tylko jeszcze pytanie czy z tych zdjęć które wrzuciłem jesteście w stanie powiedzieć mi jaki jest model tej pompy? Tak jak mówię jest ona używana i nie ma do niej żadnych papierów a jak będę dzwonił do siemensa to pasowałoby takie rzeczy wiedzieć ;)

Regulator pogodowy możesz podłączyć w ten sposób, że odpowiednio mostkuje dołożony rezystor na obwodzie czujnika temperatury zewnętrznej. Choć jestem przekonany, że sam sterownik również ma opcje zewnętrznego wyłączenia lub obniżenia temperatury. Kwestia odnalezienia w Internecie instrukcji do tej pompy.

• 2 weeks później...

Nie analizowałem głębiej schematu, ale sterowniok on/off prawdopodobnie można podpiąć zamiast mostka na EVU i L1. tak na szybko co widzę;) oprócz tego jest opcja czujnika temperatury wewnętrznej, ale potrzebna jest cała instrukcja do przeanalizowania.