Skibu8 06.09.2020 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2020 Dzień dobry. Mam do was pytanie. Znajomy zlecił mi zamontowanie w domu pompy ciepła typu woda powietrze (split) firmy siemens o mocy 9kw. Jako że kupił ją używaną z niemiec to nie ma do niej żadnej instrukcji a cały opis jaki jest na obudowie lub sterowniku jest w języku niemieckim. Pompę zamontowałem i działa super ale sterownik ma bardzo mało funkcji (też nie ma do niego żadnej instrukcji) a w dodatku psuje się w nim wyświetlacz. Chciałbym ten sterownik wymienić na jakiś inny, pytanie brzmi tylko na jaki? Jest on połączony z ta "płyta główna ", poprzez przewód rs. Czy jest opcja żeby wymienić go na jakiś inny sterownik? Pytam ponieważ nie jestem elektronikiem i pomp ciepła wcześniej też nie podłączałem a chciałbym żeby ten sterownik był w jakiś sposób kompatybilny z tą płytą główną (żeby sterował pompka, zaworem 3-drogowym itd. To tak jak obecny sterownik). O ile to mozliwe;) z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 06.09.2020 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2020 Nasuwa się bardzo dużo pytań:1. Jaka to pompa ?2. Język niemiecki to język europejski i ogólnie bardzo przystępny w czym problem przetłumaczyć jeśli się go nie zna?3. Sieć jest pełna porad - więc i my ją udzielimy jeśli będzie więcej danych - tym bardziej, iż do wejścia RS da się wiele podłączyć i można coś konkretnego polecić.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Skibu8 07.09.2020 04:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Skibu8 07.09.2020 04:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2020 Powyżej zdjęcie pompy ciepła. W niestety nie posiadam instrukcji. Poniżej dorzucam (jeżeli to się przyda) zdjęcie kury głównej, do której jest podłączony sterownik: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 07.09.2020 04:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2020 Ta pompa na prawej ściance ma taką tabliczkę sfotografuj ją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Skibu8 07.09.2020 05:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2020 Niestety nie ma nic takiego. jedyne co znalazłem to tabliczka umieszczona wewnątrz pompy ciepła (tej części która znajduje się na zewnątrz) tylko że jest zasłonięta rurami i przewodami ale zrobiłem takie zdjęcia : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 07.09.2020 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2020 To zdajesz sobie sprawę że mogłeś zostać oszukany. Ta pompa może być używanym składakiem i główna jednostka to pompa ciepła gruntowa?Nie piszę że to jest pewnik, ale tak może być. Tu jednak trzeba znawcę tematu, ktoś kto posiada takie urządzenie lub kiedykolwiek się z nim spotkał. Ale na forum na pewno ktoś się odezwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Skibu8 07.09.2020 05:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2020 Dzięki wielkie. W jeżeli znajdę tam taka tabliczkę o której mówisz to wrzucę jeszcze zdjęcie. Ja tą pompę tylko montowałem a kupił ją znajomy. Działa narazie wg krzywej grzewczej i jest super ale chciałbym (jeżeli się da) zamontować regulator pokojowy i wymienić sterownik przy pompę na jakiś lepszy pytanie tylko na jaki? Bardzo proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 07.09.2020 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2020 No widzisz, sam się zakręciłem. To jest ok ja myślałem, że nie możesz jej uruchomić.Poszukam i popytam wśród znajomych jak będę coś wiedział napiszę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Skibu8 07.09.2020 07:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2020 Będę bardzo wdzięczny gdyby ktoś inny miał jakieś sugestie to też proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Skibu8 07.09.2020 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2020 Przepraszam bardzo, na obudowie była faktycznie ta tabliczka. Zdjęcie : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Skibu8 07.09.2020 08:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2020 Aha czyli mogę zapomnieć o wymianie sterownika? Mam jeszcze jedno pytanie w takim razie. Czy jest w takim razie możliwość zamontowania regulatora pokojowego? Sam sterownik nie ma takiej funkcji ale myślałem np o czymś takim żeby zamontować zawór 3-drogowy z siłownikiem na zasilaniu C.O. Za pompa ciepła, w taki sposób żeby połączy go z rura powrotu z C.O. Jego działanie uzależniłbym od regulatora pokojowego dwustanowego zamontowanego w pokoju. Gdy temp. W pokoju zostanie osiągnięta, że wtedy zawór by się domykał i nadmiar ciepłej wody z zasilania byłby zawracany do powrotu. Dobrze myślę czy nic z tego nie będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 07.09.2020 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2020 A czy znajdę tu osobę, która pomoże mi podłączyć i uruchomić pompę gruntową Stiebel WPF 10 (za wynagrodzeniem oczywiście)? Instalacja dz i gz są wykonane, trzeba "tylko" zalać to glikolem, podłączyć do pompy i uruchomić ją. Lokalizacja to Ożarów Mazowiecki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Skibu8 08.09.2020 14:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2020 Może ktoś jeszcze ma jakieś sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Skibu8 08.09.2020 17:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2020 Dzięki, jutro zadzwonię do siemensa i zapytam. W mam tylko jeszcze pytanie czy z tych zdjęć które wrzuciłem jesteście w stanie powiedzieć mi jaki jest model tej pompy? Tak jak mówię jest ona używana i nie ma do niej żadnych papierów a jak będę dzwonił do siemensa to pasowałoby takie rzeczy wiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek2504 09.09.2020 04:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2020 Atlantic robi swoje pompy na płycie Siemensa. Mają dobre instrukcje. Zobacz może coś podejdzie do twojej płyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 09.09.2020 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2020 Regulator pogodowy możesz podłączyć w ten sposób, że odpowiednio mostkuje dołożony rezystor na obwodzie czujnika temperatury zewnętrznej. Choć jestem przekonany, że sam sterownik również ma opcje zewnętrznego wyłączenia lub obniżenia temperatury. Kwestia odnalezienia w Internecie instrukcji do tej pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Skibu8 19.09.2020 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2020 Udało mi się dorwac instrukcje do tej pompy i sterownika w języku niemieckim. Pompę poniżej zamieszczam zdjęcie instrukcji, że czy ktoś podpowie mi w które wejścia mogę wpiąć przewody od regulatora pokojowego dwustanowego? PS. Sprawdziłem i jest opcja podłączenia sterownika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Skibu8 19.09.2020 07:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2020 https://zapodaj.net/4e7ec6591f2aa.jpg.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 19.09.2020 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2020 https://zapodaj.net/4e7ec6591f2aa.jpg.html Nie analizowałem głębiej schematu, ale sterowniok on/off prawdopodobnie można podpiąć zamiast mostka na EVU i L1. tak na szybko co widzę oprócz tego jest opcja czujnika temperatury wewnętrznej, ale potrzebna jest cała instrukcja do przeanalizowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts