Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w aranżacji sypialni 12.55 m2

PawelMod

Recommended Posts

Witam,

Zastanawiam się pod optymalnym ułożeniem mebli w sypialni pod moje potrzeby.

Chciałbym mieć w sypialni łózko 180 x 200 cm obok łózka 2 szafki nocne i naprzeciwko łózka tv.

Myślałem nad łózkiem na ścianie 1, tv na ścianie 2 oraz szafą/szafami na ścianie 3.

Czy lepszym rozwiązaniem byłoby jednak zrezygnowanie z tv na ścianie 2 i umieszczanie tam szaf?

Dodam, że zastanawiam się również nad przesunięciem drzwi w prawo.

Dziękuję za podpowiedzi.

sypialnia.jpg

No tak, trochę mało na przejście.

To mieszkanie, jest w trakcie budowy, w styczniu odbieram klucze.

A wg Pani jakie byłoby najlepsze rozwiązanie dla tej sypialni? Ewentualnie jeśli dla sypialni wyszłoby to na duży plus mógłbym zrezygnować z tv.

Edytowane przez PawelMod

problemem jest szerokość łóżka.

Powiedzmy, że drzwi przesuwamy najbliżej narożnika i stawiamy łóżko na wprost okna i pod ścianą z prawej ciąg szaf. Telewizor może być wówczas zamontowany na ścianie między oknem a lewym narożnikiem.

Zostaje ok. 80 cm na dojście do szafy (70 cm przy drzwiach suwanych) i miejsce na miniaturowe stoliki nocne (20 cm?). I to tylko przy założeniu, że łóżko ma szerokość materaca (a przecież w niektórych modelach trzeba doliczyć szerokość ramy).

6bacf79ed137d109.jpg

Przesuń drzwi ale nie w stronę narożnika tylko od niego, w stronę ściany 1. Za drzwiami zrobi się wtedy miejsce na płytką szafę, głębokości 35 - 40 cm, szer. ok. 80 cm. Można w niej zrobić półki. Na pozostałej części ściany 2 wejdzie wtedy duża szafa pełnej głębokości, długości ok. 2 m. Jedyne rozsądne miejsce na łóżko w tym pokoju faktycznie jest na wprost okna. Po przesunięciu drzwi nadal zmieści się łóżko szer. 180 cm, nawet z niewielką ramą (rzeczywista szer. łóżka 186-190 cm) i dwie szafki szer. 50 cm. Przy ścianie 1 powinno zostać ok. 70 cm przejścia. Telewizor możesz powiesić na słupie po prawej stronie okna. Niech Ci tylko zrobią wyprowadzenia do tego telewizora na odpowiedniej wysokości żeby później kable nie wisiały. Gniazda podtynkowe w takich żelbetowych słupach wymagają bruzdy, więc jeżeli słup już stoi to może być problem (zresztą projektant z założenia może nie wyrazić na to zgody), ale za TV możesz zrobić nawet natynkowe i też będzie OK.

syp.jpg

Przesunąłem drzwi maksymalnie do narożnika, zmniejszyłem szafki nocne (30x30cm), łóżko ma wymiar w szerokości 209cm - tutaj podejrzewam, że uda mi się znaleźć jakieś węższe na materac 180cm. Szafa na głębokość ma 794mm - to też chyba sporo jak na szafę? Na przejście w obecnej konfiguracji zostaje ok. 50cm.

snapshot-Thu, 17 Sep 2020 21_29_29 GMT.jpg

Edytowane przez PawelMod

Dziękuję. Wezmę to pod uwagę.

Zastanawiam się również czy nie lepiej byłoby przenieść sypialnie do mniejszego pokoju. Wydaje mi się, że na łózko i szafę jest tam wystarczająco miejsca. Z telewizora mógłbym zrezygnować. (rysunek1)

Zastanawiam się również nad rozmieszczaniem salonu i kuchni. Chciałbym raczej żeby kuchnia została zamknięta - zrobiłem 2 modele. Dodaje również pełny schemat architektury wnętrza dla lepszego poglądu. Zaletą drugiego układu (rysunek 2) jest to, że z tej strony będę miał wyprowadzone wyjście tv i nie musiałbym zmieniać. Chociaż wydaje mi się, że układ 1 (rysunek 1) pod względem ilości miejsca jest lepszy - zostaje więcej miejsca na stół.

Byłbym wdzięczny za komentarze.

snapshot-Fri, 18 Sep 2020 14_53_20 GMT.jpg

snapshot-Fri, 18 Sep 2020 14_53_57 GMT.jpg

Przechwytywanie.jpg

Edytowane przez PawelMod

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...