3rav 10.09.2020 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2020 Witam,Czym można ciąć rurkę balustrady szlifowanej o wymiarach fi42,4x2 tak aby nie zmieniła koloru oraz aby nie uszkodzić jej powierzchni? Myślałem nad:1. Szlifierka kątowa + stojak + tarcza do AISI304/3162. Taki nóż: https://slet24.pl/reczne/4671-obcinak-do-rur-3-45-mm-4-rolkowy-do-stali-inox-z-gratownikiem-alarm-werkzeuge-dodatkowo-kolko-tnace.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 11.09.2020 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2020 Szlifierka kątowa z regulacją obrotów, tarcza do stali nierdzewnej,tarcza ścierna lub gąbka ścierna do stali nierdzewnej, pasta polerska - i gotowe pięknie ładnie gładko i bez kolorowych zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3rav 28.09.2020 13:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2020 Dzięki za odpowiedź.Ciągle chodzi mi pod głowie taki nóż do cięcia (obcinak), ze względu na czystość cięcia i brak iskier (dom szeregowy miało miejsca wokół).Może ma ktoś doświadczenie z takim nożem, czy on czasem nie "zwalcuje" powierzchni przez rolki noża? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 28.09.2020 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2020 Ale taki nóż, też potrzebuje promienia obrotu - do średnicy 42 nie jest mały - oczywiście, że można uciąć, delikatnie i po obrocie - skręcając wymiar przetnie:) się bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3rav 28.09.2020 13:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2020 (edytowane) Ok, Ale czy taki nóż nie pozostawi ślady obwodowe od rolek? Dopytuję bo cięcie podobnym nożem rurek miedzianych pozostawia ślad, a nie wiem jak będzie z AISI304. Znalazłem jeszcze coś takiego w necie, ale nie mogę znaleźć w sklepach krajowych: Edytowane 28 Września 2020 przez 3rav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 28.09.2020 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2020 To jest piła "lisi ogon" z ostrzem wolframowym makity i prowadnicą do cięcia rur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3rav 28.09.2020 15:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2020 To jest piła "lisi ogon" z ostrzem wolframowym makity i prowadnicą do cięcia rur. Mam taką (rodzaj) piłę oraz brzeszczot do nierdzewki, z tego powodu zainteresowałem się tym rozwiązaniem ale nie mogę znaleźć tych prowadnic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3rav 30.09.2020 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2020 (edytowane) Znalazłem rurkę nierdzewną, mniejsza średnica pozwoliła na test jej obcięcia nożem do miedzi. Widać ślady od rolek, sama krawędź cięcia jest spoko: Możliwe że stal AISI304 balustrad była by twardsza więc ślady byłby mniej widoczne ale to tylko domysły. Raczej taki nóż odpada, fajne wydają się te prowadnice do lisiego ogona lub coś takiego (PRZYRZĄD DO DOCINANIA RURY WIDELCA LUB SIODŁA): Edytowane 30 Września 2020 przez 3rav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.09.2020 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2020 Widać ślady od rolek, sama krawędź cięcia jest spoko: No to też nie pasuje bo zapewne trzeba by dużo polerować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3rav 03.10.2020 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2020 A jakie obroty na szlifierce kątowej najlepiej zadać (starać się osiągnąć)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 03.10.2020 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2020 Nie przekroczyć 1000, dobry filc i pasta do stali nierdzewnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3rav 05.10.2020 06:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2020 Nie przekroczyć 1000, dobry filc i pasta do stali nierdzewnej. Sprzedawca polecił mi w przypadku ewentualnych poprawek powierzchni "tarcza lamelkowa 120", przypomnę balustrada szlifowana (sprzedawca opisał ja jako 320). Mam z pastą i filcem pewna niepewność, mianowicie czy to się nadaje do wersji szlifowanej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 05.10.2020 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2020 Wiesz skoro ten co to robił/sprzedał tak mówi to trzeba jego posłuchać, ja dodatkowo mam satyniarkę jednak jak się przyjrzę to każda powierzchnia stali nierdzewnej jest inaczej szlifowana /polerowana. Ma swoją fakturę i odcień więc - jeśli i Ty masz wątpliwości warto posłuchać kogoś kto wie czym to robił. Ostatnio woskiem lekko ściernym polerowałem chromy w samochodzie i wyszło bardzo ładnie, a np kuchenkę gazowa satyniarką(uszkodzoną ściereczką gąbka do zmywania) i też nic nie widać. Trzeba by wypróbować w niewidocznym miejscu aby nie dorobić sobie większej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3rav 01.09.2021 06:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2021 Robota już dawno wykonana, pomyślałem że może komuś moje doświadczenie może się przydać:1. Rurki duże (fi42) obciąłem piłą szablastą przy użyciu tego małego imadełka (PRZYRZĄD DO DOCINANIA RURY WIDELCA LUB SIODŁA) - cięcie wyszło bardzo równe, stal nie zmieniła koloru. Jedyna niedogodność jest taka iż po dwóch cięciach brzeszczot do wymiany (inna sprawa że był to tani PARKSIDE).2. Cienkie rurki fi10 (chyba) obciąłem nożem do miedzi (szybka i czysta metoda cięcia), cięcie równe jedynie co to został ślad od rolek ale ten zakryła mi końcówka nadsadzana (przyklejana). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eskatt-balustrady 29.07.2022 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2022 (edytowane) Najlepiej wykonać cięcie na automatach wtedy będzie idealna powierzchnia bez widocznego przegrzania po cięciu. Na budowach po cięciu tarczą w celu usunięcia przegrzanego nalotu po cięciu można zastosować wółknine, która ma zbliżone ziarno do rur do balustrad p240 lub p320 Poniżej link: Jeżeli ma Pan dużo rur proszę zwrócić się do w celu zlecenia cięcia. Edytowane 29 Lipca 2022 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts