Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cięcie rurek balustrady INOX

3rav

Recommended Posts

Witam,

Czym można ciąć rurkę balustrady szlifowanej o wymiarach fi42,4x2 tak aby nie zmieniła koloru oraz aby nie uszkodzić jej powierzchni?

Myślałem nad:

1. Szlifierka kątowa + stojak + tarcza do AISI304/316

2. Taki nóż: https://slet24.pl/reczne/4671-obcinak-do-rur-3-45-mm-4-rolkowy-do-stali-inox-z-gratownikiem-alarm-werkzeuge-dodatkowo-kolko-tnace.html

• 3 weeks później...

Ok,

Ale czy taki nóż nie pozostawi ślady obwodowe od rolek? Dopytuję bo cięcie podobnym nożem rurek miedzianych pozostawia ślad, a nie wiem jak będzie z AISI304.

Znalazłem jeszcze coś takiego w necie, ale nie mogę znaleźć w sklepach krajowych:

prowadnica.jpg

Edytowane przez 3rav

Znalazłem rurkę nierdzewną, mniejsza średnica pozwoliła na test jej obcięcia nożem do miedzi. Widać ślady od rolek, sama krawędź cięcia jest spoko:

Cięcie.jpg

Możliwe że stal AISI304 balustrad była by twardsza więc ślady byłby mniej widoczne ale to tylko domysły. Raczej taki nóż odpada, fajne wydają się te prowadnice do lisiego ogona lub coś takiego (PRZYRZĄD DO DOCINANIA RURY WIDELCA LUB SIODŁA):

obraz_2020-09-30_114743.jpg

obraz_2020-09-30_114539.jpg

Edytowane przez 3rav

Nie przekroczyć 1000, dobry filc i pasta do stali nierdzewnej.

Sprzedawca polecił mi w przypadku ewentualnych poprawek powierzchni "tarcza lamelkowa 120", przypomnę balustrada szlifowana (sprzedawca opisał ja jako 320). Mam z pastą i filcem pewna niepewność, mianowicie czy to się nadaje do wersji szlifowanej?

Wiesz skoro ten co to robił/sprzedał tak mówi to trzeba jego posłuchać, ja dodatkowo mam satyniarkę jednak jak się przyjrzę to każda powierzchnia stali nierdzewnej jest inaczej szlifowana /polerowana. Ma swoją fakturę i odcień więc - jeśli i Ty masz wątpliwości warto posłuchać kogoś kto wie czym to robił.

Ostatnio woskiem lekko ściernym polerowałem chromy w samochodzie i wyszło bardzo ładnie, a np kuchenkę gazowa satyniarką(uszkodzoną ściereczką gąbka do zmywania) i też nic nie widać:cool:. Trzeba by wypróbować w niewidocznym miejscu aby nie dorobić sobie większej pracy.

• 10 months później...

Robota już dawno wykonana, pomyślałem że może komuś moje doświadczenie może się przydać:

1. Rurki duże (fi42) obciąłem piłą szablastą przy użyciu tego małego imadełka (PRZYRZĄD DO DOCINANIA RURY WIDELCA LUB SIODŁA) - cięcie wyszło bardzo równe, stal nie zmieniła koloru. Jedyna niedogodność jest taka iż po dwóch cięciach brzeszczot do wymiany (inna sprawa że był to tani PARKSIDE).

2. Cienkie rurki fi10 (chyba) obciąłem nożem do miedzi (szybka i czysta metoda cięcia), cięcie równe jedynie co to został ślad od rolek ale ten zakryła mi końcówka nadsadzana (przyklejana).

• 10 months później...

Najlepiej wykonać cięcie na automatach wtedy będzie idealna powierzchnia bez widocznego przegrzania po cięciu.

Na budowach po cięciu tarczą w celu usunięcia przegrzanego nalotu po cięciu można zastosować wółknine, która ma zbliżone ziarno do rur do balustrad p240 lub p320

Poniżej link:

:spam:

Jeżeli ma Pan dużo rur proszę zwrócić się do :spam: w celu zlecenia cięcia.

Edytowane przez Greengaz