Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tania energooszczędna stalowo - warstwowo - szkieletowa stodoła DIY :)

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...

Imponująca budowla! Gratulacje!

Mało informacji znalazłam na temat szukania/wyboru wykonawcy- przybliżysz temat? Takich rzeczy nie robi pan Miecio spod spożywczaka za flaszkę :)

Jak oceniasz pod względem kosztów dom drewniany i swoją obecną konstrukcję? Stal jest prawie w cenie złota ;P ceny dynamiczne jak nigdy, ale chociaż w przybliżeniu w %?

Pisałeś, że koszt gotowca do projektu indywidualnego jest zbliżony- tak może być w naszym przypadku- projekt jest całkiem drogi 4,400 do tego zmiana technologii i skomplikowana konstrukcja- może być wesoło. Prześlę wszystko do naszego architekta i niech przemyśli temat zakupu projektu (wstępnie była na tak- mało zmian-oprócz konstrukcji z murowanej na drewnianą, która jeszcze wczoraj wydawała się prosta).

Cezary mój drogi z uporem maniaka odpowiadam,

że jak już to zamknę i posłucham co słychać z zewnątrz to zdecyduję :)

Mam to szczęście, ze najbliższa droga którą częściej niż raz na godzinę coś jedzie jest w linii prostej kilka kilometrów przez las.

Do wsi zamieszkanej przez może 100 osób w której kończy się droga i nie ma gdzie pojechać dalej za dużo ludzi nie jeździ hehehe

Najczęstszym środkiem transportu widzianym w tej okolicy są samoloty na kilkuset metrach lądujące na lotnisku w Pyrzowicach (które akurat od dziecka oglądam i bardzo lubię :)

I oczywiście w pierwszym rzędzie skorzystam z Twoich doświadczeń w wyklejaniu wełną od środka,

chyba że od czasu jak się widzieliśmy wymyśliłeś już coś lepszego :)

A ile będzie tych cm to zobaczymy

Bardzo serdecznie Cię pozdrawiam i oczekuję oczywiście Twojej wizyty i odbioru budowy osobiście :)

Pięknie dziękuję za pozdrowienia i zaproszenie na odbiór budowy.:)

Samoloty nad moim domem też czasami przelatują. Dach wykleiłem wełną tylko w salonie i sypialniach, a jak pamiętasz sufity w pozostałych pomieszczeniach są płaskie, hol z desek, kuchnia, łazienka i WC z płyty warstwowej 10cm styropianu.

Efekt jest taki że te samoloty słychać w salonie, a nadlatują z kuchni :-) W łazience nie są już takie uciążliwe.

Poratowałem się wykładając na płaskie sufity 3cm grubości filc/wojłok, lecz docelowo będę tę część dachu (mam dostęp) jednak wyklejał wełną.

Nie można hałasu wpuścić do domu.

• 2 weeks później...

Mój pomysł na wyciszenie to ścianki podobne do W115 knaufa, w skrócie zbudowanie z GK domu z podwójnej ścianki w domu (warstwy jak u ogrów), plus płyty cementowo wiórowe/włóknowe.

Rodzina ma dom szkieletowy tuż przy linii kolejowej i panuje u nich prawie całkowita cisza, ja w bloku oddalony kilkakrotnie dalej od tej linii nauczyłem się rozpoznawać pociągi po dźwięku silników (o pendolino jedzie...).

glemp napisał:
Trochę pracochłonne ale pewnie działa... oglądałem podobne rady Amerykanów, robili to mniej więcej tak samo, nie wiedziałem że jest to usystematyzowane :)

Ma to tą zaletę że można robić stopniowo i w miarę potrzeb (tak mi się przynajmniej wydaje).

Teraz się zorientowałem - chodzi mi o W115W, gdzie można dostawić ściankę do istniejącej ścianki.

2023-02-04_11-34-40.jpg

Edytowane przez baael

Piszesz, że rodzina ma takie i to działa więc działa....

Jak miałem szkieletówkę to ściana była 15cm ryflowanego styropianu plus szkielet 20 cm z wełną plus 5 cm wełny w szkielecie aluminiowym pod płyty gipsowe plus podwójne płyty GK... i nie było praktycznie żadnej bariery dla dźwięku, nawet ptaki rano potrafiły mnie obudzić swoim świergotaniem heheheh

• 1 month później...
  • 4 weeks później...
  • 2 months później...
  • 3 weeks później...
  • 5 months później...