anfuni 10.09.2020 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2020 (edytowane) Witam szanownych Forumowiczów! Planujemy od dłuższego czasu budowę domu parterowego dla rodziny 2+2 z małymi dziećmi. W gotowych projektach domów parterowych nie podobały mi się przede wszystkim wąskie, długie korytarze, małe kuchnie i bardzo bliskie lokalizowanie sypialni rodziców i dzieci. W końcu na Pintereście (nie spodziewałam się że tam znajdę projekt ) wyświetlił mi się układ domu, chyba dość popularny w Szwecji. Trochę go dostosowałam do naszych potrzeb. Wrzucam rzut parteru, narysowany amatorsko przeze mnie, jeszcze nie skonsultowany z architektem i proszę o uwagi – co Wam się tu nie podoba. Długo patrzymy już na te projekty, czytam forum i wiem, że mogę pewnych oczywistych błędów nie zauważać. Łączna powierzchnia – razem z pom. gosp. – 132,33 m2. Konstrukcja: - tradycyjny fundament, ściany nośne tylko zewnętrzne. - ściany: beton komórkowy lub silka 24 cm + 20 cm styropianu - strop na dolnym pasie dźwigarów kratowych (dostałam już wyceny), na górze strych-graciarnia - dach dwuspadowy, pokrycie blachodachówką - wentylacja mechaniczna z rekuperacją, powietrzna pompa ciepła, panele fotowoltaiczne od południa na dachu - wszędzie podłogówka (jeszcze zastanawiamy się nad ogrzewaniem ściennym w sypialni i pokojach dzieci) SALON: Nad salonem jest podwyższony sufit. Pod oknem siedzisko z wysuwanymi szufladami. Planujemy kozę, nie kominek – w celach dekoracyjnych. Ta komunikacja 13,78 m2 będzie służyła jako wspólna bawialnia dla dzieci (mam może złudną nadzieję, że ograniczy to przenoszenie zabawek do salonu ), a w przyszłości byłaby tam biblioteczka. Pod oknem – też siedzisko z szufladami. Mamy kilka dylematów: - czy robić osobne wyjście z pomieszczenia gospodarczego (do wyjścia głównego wydaje się bardzo blisko, a przez dodatkowe drzwi tracimy pow. magazynową) - jakie okna od południa w pokojach – czy do ziemi (wyglądają najlepiej ale nie chciałabym żeby dzieci miały wyjście z pokojów do ogrodu ), czy takie 50 cm od podłogi (można usiąść na parapecie, podobają mi się najbardziej) czy może zwykłe… - taras przyległy do salonu chcemy zadaszyć, ale tak żeby nie było w salonie ciemno. Rozważamy 2 opcje - albo zadaszenie z przezroczystego poliwęglanu litego (wyglądający jak szkło) i dodatkowy żagiel zacieniający rozwieszany w lecie pod nim, albo zwykłe z białą podbitką (w tym przypadku może przydałyby się okna dachowe w salonie, żeby nie było za ciemno – podoba mi się taka opcja, ale są bardzo mało praktyczne). Taras miałby głębokość 3,5-4 m. W załączniku jeszcze wstępne zagospodarowanie terenu. Droga między nami a sąsiadami jest w 1/3 nasza, prowadzi do pól. Sąsiedzi tylko od zachodu, wjazd od północy, dookoła pola. Planujemy wiatę na 2 samochody i warsztaciko-graciarnię przy tarasie, żeby trochę go zasłonić od sąsiadów i mieć wszystko pod ręką. Będziemy wdzięczni za wszelkie uwagi! Link do pliku pdf z rzutem parteru: https://megawrzuta.pl/download/a6e525cac90f3efd8e6073efb3736a84.html Edytowane 10 Września 2020 przez anfuni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 10.09.2020 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2020 To masz układ prawie identyczny jeżeli chodzi o układ funkcjonalny https://youtu.be/suwVkpIrDxYhttps://youtu.be/suwVkpIrDxY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anfuni 10.09.2020 13:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2020 Dziękuję za podesłanie Widzieliśmy również i ten projekt - ma podobny układ funkcjonalny i powierzchnię użytkową, ale brakuje mi w nim biura (pracujemy w domu, potrzebujemy miejsce na biurko, dużą drukarkę i stosy papierów), poza tym kuchnia i pom. gospodarcze wydawały nam się za małe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.09.2020 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2020 przy salonie w narożniku domu a nie pośrodku bryły, łatwiej zrobić sensowniejszy taras - w L-kę, gdzie przy wystawie wschodniej po południu latem dom rzuca cień i da się w upały wysiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts