X_ray 02.10.2020 14:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2020 W przyszlym tygodniu maja u kumpla zakladać jak przyjadą to się zapytam ile za 9kw z tym baniakiem i buforem panasa.Tylko napisz jeszcze w jakiej odleglosci jednostka wew od zew czy to na ziemi czy na piątym piętrze i takie tam ile pompek za buforem itp. Fajnie, dzięki. Pompa i jednostka zewnętrzna będą na jednym poziomie, a odległość między nimi z jakieś 6m( nie wiem czy to się patrzy po prostej czy jak pójdą przewody po ścianach? ). Oni przewidzieli u mnie 1 pompkę obiegową więc chyba jedna starczy. No i pompa z ich wyceny to 1fazowa a szczerze to wolałbym 3 fazową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czeslaw65 30.10.2020 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2020 Proszę o pomoc posiadaczy pomp którzy mają instalację już kilka sezonów grzewczych.Moje pytanie i dylemat czy pompa (oczywiście dobrze dobrana i wykonana) ogrzeje dom w temperaturach ujemnych poniżej -20 stopni czyli wtedy kiedy powinna najbardziej grzać ?. Jest to ostatnia niewyjaśniona kwestia przed podjęciem ostatecznej decyzji o zakupie i montażu PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 31.10.2020 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2020 Czy pompa (oczywiście dobrze dobrana i wykonana) ogrzeje dom w temperaturach ujemnych poniżej -20 stopni czyli wtedy kiedy powinna najbardziej grzać ?. . Pompa o odpowiednio dobranej mocy - bez problemu ogrzeje dom i wodę do CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 31.10.2020 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2020 Proszę o pomoc posiadaczy pomp którzy mają instalację już kilka sezonów grzewczych.Moje pytanie i dylemat czy pompa (oczywiście dobrze dobrana i wykonana) ogrzeje dom w temperaturach ujemnych poniżej -20 stopni czyli wtedy kiedy powinna najbardziej grzać ?. Jest to ostatnia niewyjaśniona kwestia przed podjęciem ostatecznej decyzji o zakupie i montażu PC. Pompa ciepła to dobre źródło energii. Pytanie tylko - czy powietrzna czy gruntowa! Wiele zależy od tego gdzie mieszkasz. Znaczy - JAKIE ZIMY zwykle masz. No i... jakie zimy pamiętasz... Bo takie wrócą. Domu nie buduje się u nas na lat 5 czy 10. TERAZ dom dobrze ocieplony ogrzejesz "jedną świeczką". A co może być za lat kilka? Poczytaj coś o RÓŻNYCH pompach. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czeslaw65 31.10.2020 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2020 I tu jest mój dylemat .Mieszkam w bieszczadach temperatura w zimie spada do -20 sporadycznie do -25 stopni i tu przy spadku temperatury nie chcę w domy marznąć . Dom to centralne grzejnikowe, ocieplenie sciany 14 cm styropian posadzka 10 cm styropian ,poddasze 20 cm wełna -szału nie ma. .Może ktoś ma takie doświadczenia z lat ubiegłych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 31.10.2020 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2020 Pomyśl o gruntówce. Jej, jak dobrze dobrana, nawet -30 nie straszne. Gruntówki już nie są kosmosem cenowym. Można taką mieć w cenie DOBREJ pompy powietrznej. Komplet. Z dolnym źródłem, buforem i instalacją. No i są dotacje za zlikwidowanie komina od kopciucha. Wiem co piszę, bo takie robię teraz W Konceptusie. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 20.12.2020 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2020 (edytowane) Kolega Adam dobiera pompy ciepła na -30 C Poważnie? Zamiast dobrej pompy ciepła lepiej zrobić solidny dach i schron - bo może przyjdzie tornado. Edytowane 20 Grudnia 2020 przez fachman19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.12.2020 01:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2020 Nie udawaj, że nie rozumiesz co piszę...Dolne źródło gruntowe nad którym jest kołderka śniegowa a nad nią - 35st dalej jest "ciepłe".A do tego w wodzie/wilgoci leży, gdzie ciepło właściwe otoczenia źródła jest kolosalne.JEST Z CZEGO CZERPAĆ!Dolne źródło powietrznej PC w takich warunkach i takiej lokalizacji - realnie - nie istnieje!PCPW odpala grzałki i na wiosnę czeka z COPem = 1Kocioł elektryczny (symulowany przez taką PCPW) sporo jest tańszy... fachman19 dojrzał!Poleca ziemiankę zamiast PC !No, fakt!JEST (termicznie) lepsza od byle jakiego domku.Ale trochę trudno w niej okna zrobić... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 22.12.2020 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2020 Kolega Adam dobiera pompy ciepła na -30 C Poważnie? Zamiast dobrej pompy ciepła lepiej zrobić solidny dach i schron - bo może przyjdzie tornado. - Przecież napisał - że gruntowej do -30°C niestraszne. - A dobrą izolację termiczną zawsze warto wykonać - bo w każdych warunkach pozwala na oszczędności w kosztach ogrzewania. - Tornado to może nie - ale już trąby powietrzne są jak najbardziej realne. Wiatry 150 - 200 km/h też dachy zrywają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.12.2020 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2020 Jakby zarabiał na powietrznych, to by pisał, że na nasze warunki wystarczy powietrzna, bo przecież nawet przy -20C w powietrzy jest dość energii, by ogrzać dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 22.12.2020 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2020 I już mojego wpisu nie ma . Bo ganiłem Pompy gruntowe. Co za paranoja .Szanowny administratorze czy na tym forum jest wolność wypowiedzi???????????????????????????????????????? Pompa Gruntowa ma się ni jak do pomp powietrznych biorąc pod uwagę dzisiejsze PC PW. Ten 70latek co promuje PG to powinien przeczytać wątek Temperatura dolnego źródła. gdzie goście biadolą nad temp DZ bo oscyluje w przedziale 0*C--2*C i czekają byle wytrwać do marca . 0--2*C to ja mam na Pompie PW obecnie i nie martwię się że zamrożę DZ a w marcu to będę grzal 3 razy lepiej niż PG. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 22.12.2020 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2020 Nie jestem osobą która usunęła Twój post, ale go przeczytałem, więc odpiszę:- gdybyś skupił się na części merytorycznej, to na pewno post by został. Ale Twoje wpisy mają charakter ataków na konkretne osoby i zawierają pomówienia. Na to wolność słowa nie pozwala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 22.12.2020 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2020 (edytowane) Proszę o pomoc posiadaczy pomp którzy mają instalację już kilka sezonów grzewczych.Moje pytanie i dylemat czy pompa (oczywiście dobrze dobrana i wykonana) ogrzeje dom w temperaturach ujemnych poniżej -20 stopni czyli wtedy kiedy powinna najbardziej grzać ?. Jest to ostatnia niewyjaśniona kwestia przed podjęciem ostatecznej decyzji o zakupie i montażu PC. Witam, mieszkam koło Jeleniej Góry-mam PC PW Panasonic T-cap 9kW od 5,5 roku.PC ogrzewała dom (bez grzałki) do -23st (bo tyle było najniżej) z mocą ok 7kW i temp grzejnikowymi (ok 48st).W domu praktycznie cały czas ok 22-23st. Prawie 20 lat temu było u nas -35st... Ale...te super mrozy były zawsze na kilka godzin nad ranem i to nie każdej zimy... W ciągu dnia najniżej zanotowałem jak dobrze pamiętam -15st. Nie wiem jakie będą zimy,ale nawet jak będą takie jak kilkanaście lat wstecz , to nadal PC PW wg mnie będzie robić swoje. Moja PC utrzymuje moc znamionową tj 9kW do -20st, jak przyjdą te sławne "ruskie mrozy" (choć tendencja jest zupełnie odwrotna:yes:) to po prostu odpalę na te kilka godzin swoje grzałeczki w PC przy tych -28 st (bo do tej temp pracuje sprężarka) i tyle . No ,ale to jak tak zrobię... Pzdr Edytowane 22 Grudnia 2020 przez bobrow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 23.12.2020 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Nie udawaj, że nie rozumiesz co piszę... Dolne źródło gruntowe nad którym jest kołderka śniegowa a nad nią - 35st dalej jest "ciepłe". A do tego w wodzie/wilgoci leży, gdzie ciepło właściwe otoczenia źródła jest kolosalne. JEST Z CZEGO CZERPAĆ! Dolne źródło powietrznej PC w takich warunkach i takiej lokalizacji - realnie - nie istnieje! PCPW odpala grzałki i na wiosnę czeka z COPem = 1 Kocioł elektryczny (symulowany przez taką PCPW) sporo jest tańszy... fachman19 dojrzał! Poleca ziemiankę zamiast PC ! No, fakt! JEST (termicznie) lepsza od byle jakiego domku. Ale trochę trudno w niej okna zrobić... Adam M. Ile godzin w roku mamy temperatury poniżej -10 C . ?Ile kWh wtedy wezmą grzałki ? Podpowiem : koszt pracy grzałek dla PC dobranej na -10 C to około 200 zł rocznie. PC PW ogrzeje dom powiedzmy za 4000 zł rocznie , a gruntowa za 3000 zł Jedna i druga ogrzeje . Koszt PC PW typ 8 dobrej firmy z montażem to 30 000 zł . Moc przy -16 C 6,4 kW A gruntowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 23.12.2020 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 A gruntowa? ok. 33 kPLN o mocy 9,4 kW Moc przy -16C nadal ponad 9,4 kW (bo te 9,4 kW to przy 0 na wejściu do PC i zasilaniu podłogówki 35C). Poproszę o wycenę PC PW, która ma taką moc przy - 16C... I skoro już bijemy pianę. Poproszę również o dane dot. spadku sprawności w funkcji zabijania wymiennika PC PW lodem. Nie, nie, w chwili odmrażania, ale tak od początku procesu. Bo on postępuje, a nie pojawia się nagle. Szczególnie, przy takich temp. w okolicy 0C i sporej wilgotności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 23.12.2020 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Ile godzin w roku mamy temperatury poniżej -10 C . ?Ile kWh wtedy wezmą grzałki ? Podpowiem : koszt pracy grzałek dla PC dobranej na -10 C to około 200 zł rocznie. PC PW ogrzeje dom powiedzmy za 4000 zł rocznie , a gruntowa za 3000 zł Jedna i druga ogrzeje . Koszt PC PW typ 8 dobrej firmy z montażem to 30 000 zł . Moc przy -16 C 6,4 kW A gruntowa? Popieram . Dziś na zewnątrz +5*C więc moja PC takie ma DZ a gości co na gruntowych od 0,3----2*C Jest koniec grudnia a w tym roku najniższa jaką odnotowałem to ( -3*C ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 23.12.2020 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 . Dziś na zewnątrz +5*C więc moja PC takie ma DZ Moja ( a mam słabe DZ) miała 5,7 C na grzaniu CWU. I co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 23.12.2020 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 ok. 33 kPLN o mocy 9,4 kW Moc przy -16C nadal ponad 9,4 kW (bo te 9,4 kW to przy 0 na wejściu do PC i zasilaniu podłogówki 35C). Poproszę o wycenę PC PW, która ma taką moc przy - 16C... I skoro już bijemy pianę. Poproszę również o dane dot. spadku sprawności w funkcji zabijania wymiennika PC PW lodem. Nie, nie, w chwili odmrażania, ale tak od początku procesu. Bo on postępuje, a nie pojawia się nagle. Szczególnie, przy takich temp. w okolicy 0C i sporej wilgotności. MÓJ T -cap jak i wszystkich innych posiadaczy tych pomp Stała moc przy ( -20 *C ) ma 9kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 23.12.2020 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Moc tak, ale COP nie.....:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 23.12.2020 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Moja ( a mam słabe DZ) miała 5,7 C na grzaniu CWU. I co? CWU to nie CO -przez jaki czas te 5,7? Bo teraz jest godz 21.00 i DZ mam +5*C A defrost trwa ok. 5 min na zladzie wody i występuje od -2 do +2 PC robi go raz na 1 --- do 1,5h Co do mocy to musiał bym zobaczyć. Lecz te 5min chyba nie stanowi problemu . W domu jest to nieodczuwalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts