Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Powietrzna pompa ciepła czy to ma sens?

X_ray

Recommended Posts

Moc tak, ale COP nie.....:D:D

Sram na to . Na te parę godz/rok. Jak w tym roku jeszcze nie był niższy niż 3,5 Po za tym mam PV10kW PS. {Po za tym pytałeś o moc a nie o COP.

Na innym forum biadolicie o DZ że już 77dni grzania za wami i byle wytrwać do marca i aby coś popadało. A tu takie przechwałki.

Edytowane przez -voymar-

• Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ok. 33 kPLN o mocy 9,4 kW

Moc przy -16C nadal ponad 9,4 kW (bo te 9,4 kW to przy 0 na wejściu do PC i zasilaniu podłogówki 35C).

Poproszę o wycenę PC PW, która ma taką moc przy - 16C...

I skoro już bijemy pianę. Poproszę również o dane dot. spadku sprawności w funkcji zabijania wymiennika PC PW lodem. Nie, nie, w chwili odmrażania, ale tak od początku procesu. Bo on postępuje, a nie pojawia się nagle. Szczególnie, przy takich temp. w okolicy 0C i sporej wilgotności.

Poważnie 9,4 kW z odwiertami na gotowo z cwu 200 za 33 kpln?\?

Ok Pc PW typ 16 da podobne parametry ale za 35 000 do 37000 zł z Vat 8 %.

Hellouł,

tym razem zacznę dość nietypowo -nie mam problemów w wypróżnianiem się (jak do tej pory )...

A w temacie dyskusji (i topicu) ,wg mnie sprawa jest prosta :

-SCOP na PC PW min 3,5 (skoro u mnie na kalafiorach jest 3,1-to na OP będzie znacznie lepiej...)

-SCOP na PC GW min 4 (?)

-cena za ten sam standard w każdym z w/w wariantów

Dodam ,że SCOPy wg niezależnych podliczników energii i ciepła

Reszta typu serwis,itp -te same "ryzyka" wg mnie

Kiedyś PC PW była po prostu znacznie (a wręcz ZNACZNIE) tańsza od WG ...

Tymczasem

PS

Nie jestem pewien "średniej" SCOPu na PG-proszę o poprawę jeśli to błąd

W uzupełnieniu :

moja chałupa wg tutejszej nomenklatury to tzw durszlak-więc na CO idzie u mnie znacznie więcej energii niż w niskostratnych chałupkach.

A to oznacza ,że CWU robi duuużą różnicę w rocznym SCOPie przy porównaniu PC PW i GW w "ciepłych" domach (czyli po za zimą PW ma znacznie lepsze COPy od GW)

Edytowane przez bobrow

Hellouł,

tym razem zacznę dość nietypowo -nie mam problemów w wypróżnianiem się (jak do tej pory )...

Ja też.

Ale wku... mnie sprowadzanie zagadnienia PC PW vs PC GW do tego kto ma dłuższego.... i prowokowanie w zapomnianym temacie przez instalatora PC PW.

I tyle.

bobrow...pozdrawiam, Ciebie naprawdę serdecznie.

Ja też.

Ale wku... mnie sprowadzanie zagadnienia PC PW vs PC GW do tego kto ma dłuższego.... i prowokowanie w zapomnianym temacie przez instalatora PC PW.

I tyle.

bobrow...pozdrawiam, Ciebie naprawdę serdecznie.

Dzięki za pozdrowienia,

czasem mamy tu problem nie z tym ,żeby znaleźć najlepsze rozwiązanie -ale ,żeby przekonać do swoich poglądów (czy wręcz wyborów -PC ,oczywiście...).

Dla mnie ten temat jest prosty jak budowa cepa-jeśli mam sprzęt z potwierdzonymi parametrami i porównuję dwa równoważne systemy , to powinien "wygrać" ten z wyraźną przewagą cenową.Jeśli ta przewaga jest nie duża , to po prostu patrzymy wtedy bardziej na własne preferencje (a to jeden nie chce dziurki nawet w trawniku zrobić , a drugiemu przeszkadzają brzęczące muchy -a co dopiero sprężarka PC PW ,itp/itd...).

Powtórzę się jeszcze raz -wiecie dlaczego zaczęły się sprzedawać PC PW ? Głównie dlatego ,że po prostu były tańsze od "markowych" PC GW, i tyle...

Teraz (może prawem popytu) podrożały powietrzne i ludzie mają o czym myśleć...

Jeśli krajowi producenci dają dobry sprzęt w atrakcyjnej cenie , to dlaczego nie kupić od nich ?

Być może teraz nadszedł ich czas-ja trzymam kciuki za tych , którym się "chce".

Cała reszta to marketing-ludzie kupują "story" , a nie sprzęt.

Ot i cała prawda wg mnie w tym temacie...

Pzdr

Edytowane przez bobrow

Ale ,żeby nie było tak różowo-to moim zdaniem nasi "gruntowcy" też nie mogą spać spokojnie...

Wystarczy tylko jak ktoś w końcu wpadnie na pomysł dystrybucji "dobrych" PC PW monoblok w marketach budowlanych w atrakcyjnych cenach , to się dopiero zacznie...

Markety jeszcze tego nie zwąchały-skoro sprzedają cały czas kopciuchy , to dlaczego nie sprzedawać urządzenia grzewczego "z przyszłością" ?

Czyli powinien pojawić się taki ping-pong np

-teraz "gruntowa" kotłownia dostępna za te 38 000pln

-a następnie monoblokowa j/w za 28 000 pln

I to jest postęp-a dopiero potem interes !

O.

@bobrow

Jako że wątek dotyczy PC PW i sensu ich istnienia oraz ceny należy się spodziewać, że prędzej czy później ceny ich a głównie monobloków powinny spaść do poziomu cen klimatyzatorów. Wkład pracy do wytworzenia PC jest porównywalny do wykonania klimy.

Około miesiąc temu w moim otoczeniu padła sprężarka w PC PW samoróbce zrobionej na bazie klimy. Przez pierwszych kilka dni jednostka zewnętrzna została zastąpiona moją odstawioną w kąt j.z Daikin o mocy 8,5 kW.

Następnie posiadacz PC kupił j.z. Daikin VRV (pracuje w systemach wielomodułowych klimatyzacji , ale nie multisplit) i złączył z wymiennikiem (płytowym) swojej PC oraz z 2 jednostkami kanałowymi po 5 kW Daikin.

Najciekawsze że to wszystko działa (czyli 3 sekcje) - każda jednostka wewnętrzna ma osobne niezależne sterowanie.

Podsumowując: PC PW musi kosztować znacznie drożej od PC PP bo tak się należy (tak wyszło piszę to bez podtekstu politycznego).

@bobrow

Jako że wątek dotyczy PC PW i sensu ich istnienia oraz ceny należy się spodziewać, że prędzej czy później ceny ich a głównie monobloków powinny spaść do poziomu cen klimatyzatorów. Wkład pracy do wytworzenia PC jest porównywalny do wykonania klimy.

Około miesiąc temu w moim otoczeniu padła sprężarka w PC PW samoróbce zrobionej na bazie klimy. Przez pierwszych kilka dni jednostka zewnętrzna została zastąpiona moją odstawioną w kąt j.z Daikin o mocy 8,5 kW.

Następnie posiadacz PC kupił j.z. Daikin VRV (pracuje w systemach wielomodułowych klimatyzacji , ale nie multisplit) i złączył z wymiennikiem (płytowym) swojej PC oraz z 2 jednostkami kanałowymi po 5 kW Daikin.

Najciekawsze że to wszystko działa (czyli 3 sekcje) - każda jednostka wewnętrzna ma osobne niezależne sterowanie.

Podsumowując: PC PW musi kosztować znacznie drożej od PC PP bo tak się należy (tak wyszło piszę to bez podtekstu politycznego).

O spadku cen pomp p-w do poziomu klimatyzatorów słyszę już od 10 lat, podobnie jak o mroźnych zimach z temp.-30st.C :D

W 2012r cena T-CAPA 9kW 3f dla instalatora to było 18tys.zl a w sprzedaży dla inwestora z 23% VAT ok.22tyszl.

Dzisiaj cen nie znam ale przypuszczam, że są znacznie wyższe ;)

Co do zasadności pompy ciepła p-w na swoim przykładzie się wypowiem mając już 8 sezon grzewczy z T-CAPem,nigdy w życiu bym nie wymienił go na gruntową :D

O spadku cen pomp p-w do poziomu klimatyzatorów słyszę już od 10 lat, podobnie jak o mroźnych zimach z temp.-30st.C :D

W 2012r cena T-CAPA 9kW 3f dla instalatora to było 18tys.zl a w sprzedaży dla inwestora z 23% VAT ok.22tyszl.

Dzisiaj cen nie znam ale przypuszczam, że są znacznie wyższe ;)

Co do zasadności pompy ciepła p-w na swoim przykładzie się wypowiem mając już 8 sezon grzewczy z T-CAPem,nigdy w życiu bym nie wymienił go na gruntową :D

Napisałem, że prędzej czy później - oby prędzej...

A że tak powinno się stać podałem przykład klimatyzacji kanałowej (akurat ta jest droższa w stosunku do budżetowych splitów, jednak to klima).

Skoro prawie każda klima nadaje się do przerobienia na pełnoprawną PC PW przy niewielkich kosztach wniosek jest taki, że ceny fabrycznych PC są zawyżone, a klim niższe, ale jednocześnie opłacalne dla producentów.

Ostatnio pojawiły się w sprzedaży PC monobloki Midea pod marką Kaisai w miarę dobrej cenie.

Szału niema, ale cenowo jest trochę lepiej.

Oby tak dalej...

Gdzie wykres spadku sprawności w zależności od POWOLNEGO zabijania wymiennika lodem?

Bardzo proszę.....

Rolą jednostki zewnętrznej w trybie grzania jest odparowanie czynnika (parownik).

Nie występują tam "stany pośrednie"

Pompa musi odparować zawsze 100% przepływającego czynnika.

Takiego wykresu nie ma, bo pompa do czasu odwrócenia obiegu, pracuje ze stałą mocą.

Edytowane przez _John

Napisałem, że prędzej czy później - oby prędzej...

A że tak powinno się stać podałem przykład klimatyzacji kanałowej (akurat ta jest droższa w stosunku do budżetowych splitów, jednak to klima).

Skoro prawie każda klima nadaje się do przerobienia na pełnoprawną PC PW przy niewielkich kosztach wniosek jest taki, że ceny fabrycznych PC są zawyżone, a klim niższe, ale jednocześnie opłacalne dla producentów.

Ostatnio pojawiły się w sprzedaży PC monobloki Midea pod marką Kaisai w miarę dobrej cenie.

Szału niema, ale cenowo jest trochę lepiej.

Oby tak dalej...

Nie Ty pisałeś, że coś padło w samorobce ?

Zatem powodzenia życzę w dalszych samorobkach i przerabianiu klimy na "pompy ciepła" :D

Jak chcesz tanią pompę ciepła to uderz do Juli, tam już od dawna takie mają w sprzedaży :D

Na forum od dawna jest temat taniej pompy ciepła p-w z Juli..

Edytowane przez Arturo1972

Nie Ty pisałeś, że coś padło w samorobce ?

Zatem powodzenia życzę w dalszych samorobkach i przerabianiu klimy na "pompy ciepła" :D

Jak chcesz tanią pompę ciepła to uderz do Juli, tam już od dawna takie mają w sprzedaży :D

Na forum od dawna jest temat taniej pompy ciepła p-w z Juli..

Nie mam samoróbki, mam firmową. Nie wiem jaki był tok Twojego rozumowania, że tak piszesz.

Owszem - "kibicuję" osobie która ma od siedmiu lat PC PW własnej roboty w kolejnej "odsłonie" Ale ta osoba figuruje na liście (chyba dystrybutorów) pewnej firmy z siedzibą w Belgii zajmującej się systemami "sterowania klimatem" .

Właśnie w ostatnim czasie po awarii sprężarki przemodelowała sobie "system" ogrzewania. Zamiast wymieniać sprężarkę wymieniła jednostkę zewnętrzną na jednostkę systemu VRV IV (cokolwiek by to oznaczało). Na tej nowej jednostce zewnętrznej pracują 2 klimatyzacje kanałowe i pompa ciepła.

• 1 year później...
Właśnie jestem na etapie podejmowania decyzji, czy chcę zamontować pompę ciepła. Powietrzna pompa ciepła to bardzo dobry pomysł. Rozważam ofertę firmy /moderowano/. Moim zdaniem jest to najlepsza firma oferująca pompy ciepłą w Krakowie, więc koniecznie zerkajcie na to, co dostępne jest w ich ofercie

Niezłe "januszowanie" 4 wpisy i 100% moderowane ze względu na spam :rotfl: