Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ida święta - jaka choinka?

Agnieszka1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

strasznie szybko obsycha żywa, i igiełek wszędzie pełno...

Jesli to jedyny powod to ja stosuje pewien patent. Choinke cieta obsadzam na sztywno we wiaderku, za pomoca przybitych do niej listew drewnianych. Nastepnie wiaderko wypelniam ziemia i regularnie podlewam. No i oczywiscie z dala od kaloryfera.

zywa czy sztuczna? jak udekorowana? jaka wysoka? ogolnie - jaka jest najlepsza? :p

A taki lekki temat przedswiateczny :p

Czy aby nie za wcześnie te rozważania :o do świąt jeszcze mnóstwo czasu. Owszem w sklepach już się spieszą choinki stawiają i bombki wieszaja . Mnie osobiście to drażni. Święta to powinny być Święta a nie "pół roku" wcześniej już ubieranie choinki. Ale tak wracając do tematu to jak choinka to tylko prawdziwa. Sztuczna to może sobie stać w hipermarkecie albo w poczekalni dworcowej. W domu jak święta maja być prawdziwe to i choinka musi być prawdziwa i wysoka do sufitu. Sztuczna choinka to taka sama tandeta jak plastikowe pisanki na Wielkanoc.

Pozdrawiam

zywa czy sztuczna? jak udekorowana? jaka wysoka? ogolnie - jaka jest najlepsza? :p

A taki lekki temat przedswiateczny :p

Czy aby nie za wcześnie te rozważania :o do świąt jeszcze mnóstwo czasu. Owszem w sklepach już się spieszą choinki stawiają i bombki wieszaja . Mnie osobiście to drażni. Święta to powinny być Święta a nie "pół roku" wcześniej już ubieranie choinki. Ale tak wracając do tematu to jak choinka to tylko prawdziwa. Sztuczna to może sobie stać w hipermarkecie albo w poczekalni dworcowej. W domu jak święta maja być prawdziwe to i choinka musi być prawdziwa i wysoka do sufitu. Sztuczna choinka to taka sama tandeta jak plastikowe pisanki na Wielkanoc.

Pozdrawiam

ani się nie obejrzymy i zaraz będą święta, a potem popularne "święta święta i po świętach".

A jak choinka to tylko świeża, prawdziwa i pachnąca żywicą i lasem :)

gałązki też ładnie pachną :wink:

Ja robię stroiki z żywych gałązek a choinkę mam sztuczną ( jeszcze) ale zgadzam sie z przedmówcami -żywa choinka , nawet podlewana szybko traci igły , a tych jest pełno w całym mieszkaniu ( zdarzało mi sie jeszcze w maju znaleźć podczas sprzątania pare igiełek)

W nowym domku zaszaleje i będzie drzewko , może nie zawsze ale na początku na pewno :lol:

Duuuuuża, pachnąca i prezentami :lol: W zeszłym roku po raz pierwszy była taka 3,5 m w naszym domu. Nabyłam drogą zakupu plastikową donicę w kolorze ciemnej zieleni o średnicy 60 cm, nasypałam ziemi i choinka stała prawie 1,5 miesiąca. A właściwie to nie była choinka tylko jodła - największa na składzie :lol: Cudnie było...... i w tym roku też tak bym chciała :roll: A w ogródku posadziliśmy na klombiku choinkę o wyjątkowo dobranej figurze, na której też były lampki. No i oczywiście specjalnie doprowadzone gniazdko elektryczne.

W ogródku na pewno żywa :wink: , tylko jeszcze nie zdecydowaliśmy którą udekorujemy , a mamy z czego wybierać :) .

No a w domku oczywiście też prawdziwna , okazała , tradycyjna , z jabłuszkami , ręcznie robionymi ozdóbkami i pysznymi piernikowymi ciasteczkami pięknie udekorowanymi przez moją Mamę i siostrzyczkę a uwielbianymi przez naszego psiunka .

Tylko czemu jeszcze tak daleko do tych Świąt ?

Pozdrawiam cieplutko - Maxtorka :)

Moje drzewko czasem bywa żywe – choć w zeszłym roku stała sztuczna choinka ...

Uwielbiam te pachnące igliwie , naturalność , kolor . Fakt , jest troszkę kłopotliwe utrzymanie porządku w związku ze spadającymi igiełkami po jakimś czasie , ale to też jest urokliwe . Ach , te święta – ten klimat ...ale się rozmarzyłam . :wink: :lol:

To będą moje pierwsze święta w nowym domu :-)

Miałam zamiar kupić sztuczną choinkę, ale będąc ostatnio w szkółce dałam się namówić na świerka w donicy. Nie jest bardzo duży, ma z metr wysokości, ale bardzo ładny. Na razie stoi przed domem, mam zamiar zaprosić go do środka na okres świąt, a na wiosnę wysadzić w ogrodzie. Myślę, że ma to same zalety: żywa pachnąca choinka, igły nie oblatują, a w dodatku nie na zmarnowanie tylko potem będzie mnie cieszyć przed domem. Jak myślicie, czy się to uda (w szkółce zapewniali, że tak)?

• 2 weeks później...
Witam. W ubiegłym roku z myślą o nowej działce kupiliśmy metrową jodłę syberyjską w donicy. Śliczna była - jasnozielone, miękkie i gęste igły. W domu trzymaliśmy 5 dni żeby sie nie rozhartowała. Niestety zmarniała bo okazało się że nie miała prawie korzeni. Mimo wszystko w tym roku chcemy ponowić próbę. Ale nie kupimy w sklepie tylko w zaprzyjaźnionej szkółce. Pozdrawiam

U nas zawsze jest żywa choinka. Najczęściej w doniczce, gdyż wiosną wysadzamy je do ogrodu. Na szczęście każda się przyjęła. Jedynie raz kupiliśmy ciętą jodłę koreańską 2,5m Wprawdzie zajmowała dużo miejsca w pokoju ale efekt był niesamowity. :)

W tym roku będzie znów w doniczce, gdyż szykujemy drugi ogród. :D

Przez ostatnie trzy lata mieliśmy żywą jodłę. Naprawdę długo się trzyma nie gubiąc igieł. Polecam A w tym roku kupujemy też jodełkę, ale w doniczce. Wreszcie may ją gdzie posadzić. Mam nadzieję, że się przyjmie.

wpisuje sie po raz drugi.....choinka zamówiona u znajomych...2,5 m...mam dylemat cieta czy z korzeniami??? nie ma mrozu wiec łatwo bedzie wykopac....

no nie wiem...mam mały ogród...i jakos mam mieszane uczucia...ech....no i pierwsza choinka w nowycm domku....fajnie byłoby patrzec na nia i mowic...ta była pierwsza...