Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom z wjazdem od zachodu - problem

Recommended Posts

Witam. Mam problem z doborem projektu domu do mojej działki. Krótko opisze sytuacje :) :

1) Działka 1200m o wymiarach 30x40m.

2) Wjazd na działkę ma 10m i znajduję się na krawędzi dłuższego boku działki

3) Nie wiem jak rozmieścić dom na działce. Chciałbym mieć dom z poddaszem użytkowym oraz garażem 2-stanowiskowym. Powierzchnia użytkowa od 120m do 140m. Na dole salon z kuchnią i jadalnią, łazienka, spiżarnia, ew. pokój. Na górze 3-4 sypialnie + łazienka. Najważniejsze aby dom usytuować w sposób, że salon z tarasem jest zwrócony na południe.

4) Czy lepiej ustawić dom aby wjazd był na wprost do garażu , ale wtedy garaż byłby wystawiony najbardziej na południowy - zachód, więc może lepiej dom ustawić z wjazdem pod kątem 90st. (czyli garaż na dłużem boku)

5) sam nie wiem jak to rozwiązać , korzyścią jest na pewno duża działka i myślę że tego słońca nie będzie brakować ale czy wjazd do garażu pod kątem 90st. będzie funkcjonalny.

print Działka.jpg

Najlepsze ustawienie działki. Taras na wschód.

Jak zrobisz na południe albo zachód to za góra dwa lata będziesz stawiać jakieś koromysła, pergole albo markizy, bo w okresie gdy z tarasu się korzysta (lato) nie będzie się tam dało wytrzymać.

Opowieści dziwnej treści.

Rozumiem, że śniadanie w lecie, w pełnym słońcu na tarasie od wschodu jest ok, a siedzenie wieczorem na tarasie od południa już jest be.

Słońce nie ma nic do tego gdzie jest taras. Jeden lubi a drugi nie.

W życiu bym nie zrobił tarasu od południa. A gadanie o oszczędnościach z zysków słonecznych zimą mnie śmieszy. Ile zaoszczedze w ciągu roku? 300zł? A latem wydam ta kwotę na klimatyzację bo będzie się salon przegrzewał i nie będę z tarasu latem korzystał bo ciężko będzie wytrzymać.

Opowieści dziwnej treści.

Rozumiem, że śniadanie w lecie, w pełnym słońcu na tarasie od wschodu jest ok, a siedzenie wieczorem na tarasie od południa już jest be.

Słońce nie ma nic do tego gdzie jest taras. Jeden lubi a drugi nie.

O ile dobrze mi się wydaje to w porze śniadania (8-9 rano) słońce nie przeszkadza tak jak o 17 czyli w porze poobiedniej kawy...