Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z kominem

Recommended Posts

Pewna firma co ma rekuperatory w swojej nazwie też mi dała wycenę 30 tyś.

Zrobiła mi inna firma za 12.5.

W drugim małym domu zrobiłem sam chyba za 3 tyś. Za komin chcieli do niego 5 tyś. :)

Jest takie powiedzenie:

"Jak psa się chce uderzyć to kij się zawsze znajdzie"

Proszę o przepis na rekuperację za 3 tysiące

Smog to kolejna marketingowa nagonka aby ktoś sobie kasę nabił na ludzkiej naiwności.

Serio, trzeba być ślepym i głuchym, żeby pisać takie pierdoły...

Za WM zapłaciłem 12tys zł plus sobota i parę popołudni własnej pracy.

WM, podłogówka i bezobsługowe źródło ciepła to trzy rzeczy, które MUSOWO zrobił bym, gdybym budował następny dom

Edytowane przez fotohobby

Reku angielskiej firmy, materiały te, na których pracuje większość wykonawców.

Pzecież ko najprostsza instalacja do wykonania. Aneta, jak ktoś ma dwie lewe ręce, to można tutaj skonsultować schemat, a później zatrudniać Pana Miexia, co ma dwie normalne ręce, zapłacić mu 1000zł za te parę dni roboty.

Oczywiscie zakres prac może być różny - ja mam parteròwkę z podwieszanym stropem. Jak ktoś ma dwie kondygnacje, żelbetowe stropy, nie przygotował przepustów, to roboty jest więcej...

Po co płacić za coś co można mieć za darmo. I to naprawdę za darmo

Co masz za darmo? Wentylację grawitacyjną? Kominy kosztują, ich wykończenie i obróbka blacharska kosztuje, nawiewniki w oknach kosztują (i trzeba za nie płacić przy każdej wymianie okien). Ale najdroższe jest używanie wentylacji grawitacyjnej.

To, że ktoś żyje... Jakby ludzie w jaskini nie przeżyli, to nie byłoby nas na świecie. Ja na WM zdecydowałem się po doświadczeniach z WG - najlepsza, w jakiej mieszkałem działała super wydajnie w chłody (14 pięter komina nad moją kratką robiło robotę). Ale w upały powietrze stało. W innych mieszkaniach jeszcze większa tragedia, bo i w mrozy potrafiła działać "pod prąd" a w upały oczywiście zero wentylacji.

Smog to kolejna marketingowa nagonka aby ktoś sobie kasę nabił na ludzkiej naiwności.

Jasne. A filtry brudzą się same:

Od 12 lutego do 27 marca 2020 (kanapka G4, M5, F7 - na fotkach brakuje tych plisowanych M5 - zostały):

attachment.php?attachmentid=442236

attachment.php?attachmentid=442237

W powyższym wątku sporo obrazków z wychwyconym tym, co filtrują płuca mieszkańców domów z wentylacją grawitacyjną.

Czyżbyś zaoszczedził 15-18k na robocizne przez kilkadziesiąt godzin? Bo na mój dom wycena to 27-30 tyś.

Tak, tyle sobie wyceniają monterzy za robociznę. A nawet więcej, bo przytulają jeszcze 15% z VATu.

Cytat z innego wątku:

Firmy instalacyjne szaleją z cenami. Mnie wszystkie materiały kosztowały 9665,20 zł brutto z VAT 23% (przy montażu przez firmę byłoby 8%) razem z rekuperatorem z odzyskiem wilgoci (trochę eksperymentowałem, i kilka stówek mam w niepotrzebnych kształtkach i rurach a co nieco do wykorzystania w przyszłości - można przyjąć, że te zbędne graty to wartość wyrzutni dachowej, którą mam w rubryce "dach"). Sądzę, że ekipa wprawiona w boju 2-3 ludzi pospinałaby to w jeden dzień (wszystkie przepusty gotowe).

Ciekawym zbiegiem okoliczności gdy pojawił się wirus koronny temat smogu w mediach jakoś umilkł, dlaczego? bo media dostały nowa pożywkę na której mogą więcej zarobić.

Może dlatego, ze pojawił się w marcu i trwał przez lato ?

Jakoś nie pamiętam, żeby latem 2019 temat smogu był wiodący...

Może warto włączyć myślenie?

Co do brudnych filtrów w WM to normalne bo domownicy w domu wytwarzają tony kurzu a ciepłe powietrze jeszcze to bardziej potęguje

Te czarniejsze to filtry z czerpni - czyli filtrowanie powietrza zewnętrznego. Te szare (jak worki w odkurzaczu) to wewnętrzne. Syfu dużo mniej i to typowy kurz.

Z drugiej strony to ileż to czasu człowiek przesiaduje w domu?

W sumie to z połowę życia albo i więcej. Nie ma miejsca, w którym spędzasz więcej czasu.

bardziej jest narażony na te szkodliwe czynniki o których piszecie przebywając poza domem.

W samochodzie też masz flitr. W pracy wielu też ma.

Może mi ktoś wytłumaczy dlaczego w samochodzie gdzie robię wymianę filtru kabinowego zwanego przeciwpyłkowym po przejechaniu 20 tys km lub filtru powietrza przy wymiane nie są w połowie tak brudne jak te z reku? a przeciez powinny byc czarne jak smoła skoro jest tak zabrudzone powietrze.

20 000 km to licząc średnio 40km/h i 20m3/h daje 10 000 m3.

W małym domu masz 100-200m3/h. Weźmy te 150m3/h x 24h x 90dni (co tyle zaleca producent mojego reku kontrolę i w razie potrzeby wymianę filtra). To daje 324 000 m3 czyli 32,4x więcej powietrza, które przepłynęło przez filtry.

Nie wiem też, jak dokładne masz filtry w aucie - pewnie większość syfu puszczają i góra to G4. W moim reku standardowe to M5. Cały rok sobie dokładam prefiltr G4 a zimą dokładam F7.

Edytowane przez Kaizen

Proszę o przepis na rekuperację za 3 tysiące

5 tys z może lekkim plusem.

Można taniej, ale to trochę inna bajka.

Podaję koszty:

Wymiennik przeciwprądowy-700zł

Wentylator EBM (z demobilu wojskowego z allegro) zasilany prądem stałym 20zł/szt plus 40zł za łożyska do każdej szt. (2 wentylatory potrzeba)

2 rury po 50m PE-FLEX® w cenie 360zł/szt

regulator obrotów 2szt po 20zł za szt z ali

Zasilacz do wentylatorów prądu stałego na szynę 24V, 60zł szt. z allegro

Skrzynki rozprężne 6szt po 100zł/szt, plus 4szt po 160zł podwójne ze stali nierdzewnej. Z ocynkowanej, pewnie 60% tej kwoty.

skrzynki rozdzielaczowe 2szt za 700zł (350zł/szt z nierdzewki), tyle płaciłem.

Ameostat, 10szt po 10zł/szt

Do tego xps i plexi na obudowę reku z uszczelkami, 400zł.

Do tego należy doliczyć kominki dachowe do wyrzutu z WM i czernię.

Po drodze jeszcze syfon i kilka drobiazgów.

Dodam tylko, że normalnie wentylatory EBM kosztują 150 euro netto/szt.

Być może, coś pominąłem.

Jak coś, odpiszę.