Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o pomoc w wyborze działki i projektu

Recommended Posts

@Kaizen, @Elfir,

Dzięki za odpowiedź.

Nie da się zrobić czegoś, aby dodać do tego "zadaszenia" funkcji ochrony przed deszczem?

Ostatecznie mógłbym zrezygnować tej ozdoby i zakupić w przyszłości jaką pergolę lub dobudować jakiś daszek (szkoda tylko ściany, która chroni przed wiatrem).

Odnośnie działki, decyduje się na tą dalej od drogi głównej, Argumenty przedstawię dla kogoś kto by się natknął na podobny problem i trafił na ten temat. Da mi to więcej prywatności od ulicy, a zanim ją wybudują, nie będę się przejmował pyłem unoszonym przez samochody, poza tym nie będzie też aż takiego dużego wydatku związanego z ogrodzeniem frontowym.

da - mozna przeprojektować na pełny dach (ale zacieni okna). Mozna położyć pleksi zamiast listewek (ale pomyśleć jak to czyścic od góry).

Można zrobić jakiś system tarasoli/pergotendy (pozioma markiza, listewki ruchome, żagiel, itp)

Zasadniczo taniej jest pewnie postawić pergolę niż budować takie konstrukcje (fundament, zbrojenie ocieplenie, otynkowanie).

• 2 weeks później...

Po zakupie działki nadszedł czas na wybór projektu. Mając na uwadze to, że nie jest możliwe znalezienie idealnego gotowca, musieliśmy odnaleźć kompromisowe rozwiązanie i wydaje mi się że projekt Dom w Malinówkach 11 (G) Lustrzane odbicie nim jest.

https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-malinowkach-11-g-mfee24aa6fbda0

Rzuty poglądowe:

umiejscowienie domu parter.jpg

umiejscowienie domu poddasze.jpg

Widzieliśmy jego realizację (bez garażu) widzę również, że jest jest on popularny co równa się dużemu wsparciu przez aktualnych posiadaczy.

Trochę się tego obawiam, bo dużo czasu poświęciliśmy na szukanie, ale proszę o krytykę tego wyboru. Mam nadzieje że nie zmusi nas ona do dalszych poszukiwań :)

Dodam jeszcze, że chcemy zmienić okno w kuchni na narożne, ogrzewać dom PC oraz umieścić kominek w salonie między schodami i kuchnią.

Odnośnie okna narożnego - zdeterminuje to dużą połać pustej ściany między drzwiami wejściowymi a tym oknem, ma ktoś pomysł jak to "zamaskować"?

Edytowane przez gilange

• 2 weeks później...