Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

250 tysi?cy - wystarczy na zbudowanie domu?

Koszt budowy mojego domu:  

239 użytkowników zagłosowało

1. 1. Koszt budowy mojego domu:

• 250 tys. - zakup dzia

Recommended Posts

Ogromne kwoty podajecie. Nie mam tyle, wiec musi mi starczyc najnizszy przedzial ponizej 250 tys z zakupem dzialki.

Dzialka 8-30 tys na peryferiach Szczecina (1600m), technologia tradycyjna, cegly pelne mam, pustaki mam, drewno na wiezbe i podbitke i szalunek, prety zbrojeniowe mam, blache tez, zwir jest, ale nie wiem jakiej klasy (okaze sie na wiosne).

Dom bedzie parterowy, calkowicie podpiwniczony, z piecem gazowym, piecem na paliwo stale, z kominkiem, rekuperatorem (do przemyslenia bo RobertSkitek napisal ze duzo kosztuja filtry rocznie) i ma wystarczyc 200 tys. Do urzadzenia 'od zera' kuchnia i pokoj dzieciecy. Licze sie oczywiscie z praca wlasna: dozor, kierownik budowy - ojciec, lubie gladzic, malowac, tapetowac i mam czas na to.

• Odpowiedzi 119
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ogromne kwoty podajecie. Nie mam tyle, wiec musi mi starczyc najnizszy przedzial ponizej 250 tys z zakupem dzialki.

Dzialka 8-30 tys na peryferiach Szczecina (1600m), technologia tradycyjna, cegly pelne mam, pustaki mam, drewno na wiezbe i podbitke i szalunek, prety zbrojeniowe mam, blache tez, zwir jest, ale nie wiem jakiej klasy (okaze sie na wiosne).

Dom bedzie parterowy, calkowicie podpiwniczony, z piecem gazowym, piecem na paliwo stale, z kominkiem, rekuperatorem (do przemyslenia bo RobertSkitek napisal ze duzo kosztuja filtry rocznie) i ma wystarczyc 200 tys. Do urzadzenia 'od zera' kuchnia i pokoj dzieciecy. Licze sie oczywiscie z praca wlasna: dozor, kierownik budowy - ojciec, lubie gladzic, malowac, tapetowac i mam czas na to.

Ja też zakładam przedział 250 tyś z zakupem działki no plus może pare tyś do góry. Agniesia gdzie są te działki o których piszesz, bo też się rozglądam a cena do metrażu jaką podajesz wydaje się być atrakcyjna.

Jestem zdania że z powodzeniem można wybudować i umeblować domek do 150 m2 za 250 tys - ale zachowując kontrolę wydatków, zakładając określony - średni - standard, nie pozwalając sobie na złamanie tej dyscypliny.

Ooooh! Taki post to miód na moje sterane nerwy!:D Dzięki BK, od razu humor mi sie poprawił i to w poniedziałek rano!! :o

Uważam dokładnie tak samo, ale po lekturze niektórych postów i dotychczasowych wynikach ankiety strach mnie oblatuje, że nie damy rady.

Pozdrawiam.

Cieszę się :)

u nas poszła kasa na samym początku na dodatkowe zbrojenia - z powodu kiepskiego gruntu kierownik budowy zarządził dodatkowy wieniec na ścianie fundamentowej - a ścian w domu parterowym jest sporo ...

do tego z tego samego powodu kierownik kazał robić ławy pod ściankami działowymi :o (ale nie na taką głębokość jak te zewnętrzne) - koszty co najmniej 5 tys PLN jak nie więcej.

Porządna więźba, porządna dachówka - kolejne tysiące ...

Dobre izolacje, etc. Można było jakieś 20 albo i więcej tys taniej. I tak dalej. Okna, rolety - tutaj też można wydać kilka lub kilkadziesiąt tysięcy.

Działka z mediami 30, 1121m. Reszta to przyszły rok stan surowy, koniec budowy 2006 do świąt. Powinienem się zmieścić do 250. Mam czas mogę wykończeniówkę robić sam z niewielką pomocą "krasnoludków", tacy są nieocenieni i tani. W międzyczasie zagospodarowanie działki. Żadnych kredów, oszczędności i mieszkanie własnościowe i garaż. Byłoby szybciej gdybym nie musiał wyjeżdżać coroku na pół roku. Jestem niepoprawnym optymistą. :D

mam 250 tys i ani grosza więcej, wydatki na razie to 140 tys za stan surowy zamknięty, ocieplony, z częścią przyłączy. Dom 140 m użytkowych plus 30 m garażu. Można było dużo taniej - ale postawiliśmy na solidną konstrukcję, izolacje przeciwwodne i ocieplenie, porządne materiały. Wszystko przez to że czytamy Muratora ...

Nie mamy czasu budować samodzielnie, wszystko robi firma.

Teraz wiem że za 250 tys będzie dom wykończony w przeciętnym standardzie, bez ekstrawagancji, ale z przyzwoitymi instalacjami, częściowo umeblowany, z ogrodzeniem. Na pełne urządzenie domu i ogrodu trzeba będzie poczekać ...

Jestem zdania że z powodzeniem można wybudować i umeblować domek do 150 m2 za 250 tys - ale zachowując kontrolę wydatków, zakładając określony - średni - standard, nie pozwalając sobie na złamanie tej dyscypliny.

Nie pozostaje mi nic innego jak tylko życzyć powodzenia. :D Z tym wykańczaniem i meblowaniem to bardzo uważaj. Przy wykończeniówce to dopiero trzeba pilnować wydatki. A to kranik a to listewka, a to szlaczek itp. Stan surowy, okna, dach to dopiero wstęp do prawdziwych wydatków i sprawdzenia silnej woli i apetytu na ładne rzeczy. Pozostało ci sporo pozycji do wykonania. Trzymam kciuki a Ty załóż kajet na wydatki wykończeniowe i trzymaj ręke na pulsie. :wink: :D

Pozdrawiam

W zeszłym roku kupiliśmy działkę ze starodrzewem(1009qm), 20 km na zachód od Poznania

Prąd, woda i kanalizacja zostały doprowadzona na działkę w tym roku, równiez została opłotowaną, jak i z 3 stron obsadzona cyprysami i tujami (przy płocie) - koszt 35 000,00 PLN.

Zakupilismy projekt gotowy "Murator C44", jednakże ponieważ jesteśmy bez dzieci, wybudujemy ten dom jako parterowy, pow. użytkowa ca.86 qm, bez poddasza użytkowego w technologii "YTONG", dachówka cementowa, okna mahoń, z szyba P4 oraz rolety antywłamaniowe.

Dom został juz powiększony o dobudowany taras 6x4,6 m.

Do tego stawiamy garaż wolnostojący ze siporek-u, ocieplenie styropian 12 cm, dach dwuspadowy, dachówka cementowa, brama ocieplana. - 35qm z pomiesczeniem gospodarczym i drewutnią.

Do tego miejsca wykonaliśmy stan surowy otwarty, łącznie z ociepleniem ścian fundamentowych domu i garażu- koszt ca. 30 000, PLN

System nawadniania - 3 sekcje + 3 linie kropelkowe wzdłuż obsadzeń przy płotach.

Kostka "starobruk" ca .140qm, oraz oświetlenie domu i 4 wielkich drzew na działce...

Ogrzewanie elektryczne podłogowe oraz wkład kominkowy z dgp.

Budowę wykonuje kompleksowo sprawdzona firma.

Planowana dalsza budowa wiosna 2005. Przeprowadzka jesień/zima 2005.

Koszt przewidywany budowy bez działki, ogrodzenia i przyłączy

to 250 000,00 PLN.\

Kwota ta satnowi nasz kredyt na 15 lat, 3,51% w CHF.,

uwzględnia (w teorii) gotową łazienkę i kuchnię.

Nie wiem ile wyjdzie na koniec budowy-

działka od rodziców,dom 140m z poddaszem użytkowym stan surowy zamknięty,wylewki na gotowo, strop drewniany,CO na dole,instalacja elektryczna,tynki cem-wap,ocieplony styropianem 10-tką z wtopioną siatką,poddasze ocieplone wełną isover 15cm,dachówka Euronit,6-okien połaciowych Fakro,parapety zewn.-klinkier, ogólnie wydałem 90tyś

dużo prac sposobem gospodarczym --trwa to nie całe półtora roku

dom 150 m/2 z garażem sciany 24 bk 12 styropian poddasze użytkowe dachówka brass dwie łazienki ogrzewanie gazowe, instalacje alarmowa antenowa, telefoniczna materiały wykończeniowe płytki, panele, armatura, meble kuchenne i wyposażenie kuchni okna i drzwi w srednim standardzie sezon budowy 2002 - 2003

koszt ok. 250 tyś

Mój domek ma 94m2 powierzchni użytkowej (pow. całkowita ze wszystkimi dodatkami i garażem to 146,5m2) i nie wyobrażam sobie aby brać tak samobójczy kredyt jak 250 tyś zł (lub więcej). Z tak wielkim kredytem to nie wyobrażam sobie wyjazdów na wczasy, zmian samochodów, wychowania i wykształcenia dzieci a po jakimś czasie dojdą jeszcze remonty niespłaconego domu. Jak wybuduję domek to chcę odpoczywać i żyć pełną piersią a nie urabiać ręce po łokcie by wystarczyło na spłatę kredytu przez najbliższe 35 lat.

Ja też nie wiem. Jestem pełen podziwu dla tych co tak tanio budują np. dom 280 m kw za 300 tys. zł. ale może tylko w dużych miastach jest tak drogo, choć jeśli chodzi o materiały to chyba nie powinno być tak dużych różnic.

Myślę, że jedyną "tańszą" pozycją na jakiej może być różnica między dużym miastem a małą miejscowością jest koszt robocizny. Co do materiałów (ze względu na małą konkurencję sprzedających i mały obrót) zaryzykuję opinię, że w małych miejscowościach kupno materiałów może być droższe niż w dużych miastach. I mówię tutaj o materiałach dobrej jakości i od pewnych dostawców, a nie robionych w szopie.

my mamy wielka nadzieje zmiescic sie ze stanem surowym zamknietym i instalacjami w 100 tys!!domek ok 130m2 pow.uzytk. z uzytkowym poddaszem (choc poza ociepleniem i plytami gips-kart. nic nie bedziemy tam robic. wykonczona kuchnia i laziekna bez luksusow!! parter ok 80m2 panele i terakota.mamy juz kosztorys wyliczone materialy.wszystko poza dachem chcemy zrobic sami.pokoj na dole juz mamy umeblowany (kupilismy niedawno nowe meble kanay itp) wiec to jest z glowy a do salonu na poczatek wystarczy kanapa i skromna komoda.meble kuchenne nie na zamowienie tylko solidnie wymierzona kuchnia i kupimy je sami.lazienka wanna naroznikowa (mala) kibelek i umywaleczka kafelki za 38zl/m2.okna plastikowe w okleinie drewnopodobnej (na drewniane chyba nie bedzie nas stac) bez zadnych lukow i udziwnien.dach czterospadowy blachodachowka tylo 1okno polaciowe w lazience.u gory nie bedziemy na razie robic nic (dopoki nie bedzie dzieci to niepotrzebne nam dodatkowe pokoje.dom chyba bedzie z porothermu + styropian i tynk (zwkly nie zaden mineralny bo skad na to kasa) przeciez musi byc ladnie a nie drogo.niektorzy robia tynki mineralne ale w kolorze zielonym czy ostro rozowym i to wyglada duzo gorzej niz zwykly tynk ale w "ludzkim i milym dla oka kolorze". wyposazenie kuchni lodowka (do 170cm) po co wieksza...niie jestesmy obzartuchami,kuchnia gazowa plus piekarnik.mikrofala odpada bo to niezdrowe a i tak sie z tego duzo nie korzysta.a reszte...moze ktos nam da w prezencie slubnym!!taka mamy nadzieje.dzialka jest.6 arow.media w granicy dzialki gaz kanaliza prad.z telefonu rezygnujemy bo i tak pracujemy wiec mozna dzwonic z sluzbowych.a poza tym wszyscy juz maja komorki.garaz osobno od domu ale niekoniecznie od razu.to chyba z grubsza wszytsko.a instalacje.elektryk w rodzinie knaliza i co znajomy wiec mamy nadzieje na ulgowe traktowanie.to wszytsko.kosztorys z wycenami juz jest i mamy 94 tys.mamy nadzieje ze do 110 dojedziemy i dalej juz nie.wiemy ze niektorzy buduja domy za 500tys.ale nas nie stac ani na takie budowanie ani na jego utrzymanie.wiec z glowa wszystko planujemy.budowa w wielkopolsce.napiszcie co o tym sadzicie.pozdrawiamy.

Jak miałem 100tyś to myślałem że mam mnóstwo forsy i mogę myśleć o budowie.

Po trzech latach doświadczeń mogę powiedzieć że koszt postawienia domu o powierzchni około 140m2 powierzchni użytkowej + 90m2 powierzchni gospodarczej (piwnica i garaż) wyniósł 200tyś do stanu w którym można było zamieszkać. Do wykończenia całości domu potrzebne będzie mi dodatkowo około 50 tyś złotych. A więc koszt mojego domku to około 250tyś. Gdybym do tego doliczył działkę to dochodzimy do sumy 300tyś. Jak patrzę na te kwoty to aż łapię się za głowę i zastanawiam się jakim cudem mi się udało zbudować dom.

my mamy wielka nadzieje zmiescic sie ze stanem surowym zamknietym i instalacjami w 100 tys!!domek ok 130m2 pow.uzytk. z uzytkowym poddaszem ...

No proszę jacy realiści :wink: :D .

... dom chyba bedzie z porothermu + styropian i tynk (zwkly nie zaden mineralny bo skad na to kasa)...

To jeszcze nie wie z czego będzie dom ale już wie za ile :o :lol: .

...mamy juz kosztorys wyliczone materialy...

Czy czasem ten kosztorys nie jest z lutego ale 2000 roku?

... napiszcie co o tym sadzicie ...

Gratuluję samozaparcia.

Wakmen coś Ty taki kąśliwy :wink:

Asley - poczytaj trochę, porozmawiaj z ludźmi i wtedy zweryfikuj swój kosztorys... bo będziesz płakać :roll: Parę lat temu, przy dużym samozaparciu i ogromnej ilości pracy własnej, mogłoby się udać (patrz Kodi), ale nie teraz... Nie z normalnych, dobrych (nie luksusowych!) materiałów.

Poczytaj na przykład tu http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=31005&postdays=0&postorder=asc&vote=viewresult

I staraj się słuchać tych co zbudowali, a nie tych co mają zamiar...

Wakmen coś Ty taki kąśliwy :wink:...

Wcale nie jestem kąśliwy(choć może to tak zabrzmiało) ale wolę aby ludzie obudzili się teraz a nie jak już zrobili ściny parteru i ... nic więcej nie zrobią przez najbliższe 8 lat bo zabrakło kasy.

Ja też buduję mału domeczek i staram się robić prawie wszystko sam ale znam ceny rynkowe wielu materiałów i ... nie są już takie same jak pół roku temu a tym bardziej rok temu.

D07 - Praktyczny z Muratora, 150 m2 z użytkowym poddaszem. Licząc bez działki i osobnego garażu - 240tys. W tym media i ocieplenie bez tynku. Kończymy w ciagu najbliższych dwóch miesięcy.

Część prac zrobiona własnym sumptem: ocieplenie, podłogi, drobne wyprawki wykończeniowe, końcowe malownie,ogród, kanaliza, system odprowadzania deszczówki i kilka innych pomniejszych prac. Czas wydawania kasy od kwietnia do dziś, jeszcze nie siegnęlismy zaznaczonego półapu.

Dopisuję aktualności: mieszkamy, po dokupieniu mebli , piekarnika + plyty do kuchni, obudowy kominka i oblozeniu schodów drewnem nie przeszliśmy 240tys :)