Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom energooszczędny na płycie

Dejok

Recommended Posts

Chce zacząć w przyszłym roku budowę. Dom miałby być energooszczędny, Chciałbym dowiedzieć się ile ocieplenie robić pod płytą, a ile później na płycie, przyjmując że wszędzie będzie podłogówka.Ktoś miał ostatnio jakieś doświadczenie w tej kwestii? robie sobie narazie rozeznanie i mniej więcej kalkuluję ceny ;) Na architekta przyjdzie w przyszłyhm roku czas. Z góry dzięki za pomoc:)

Chce zacząć w przyszłym roku budowę. (...) Na architekta przyjdzie w przyszłyhm roku czas. Z góry dzięki za pomoc:)

Zdążysz? Ja w zeszłym roku w grudniu podjąłem współpracę z architektem. Dopiero teraz na początku września złożył papiery o pozwolenie na budowę. Tyle trwa papierologia.

W zeszłym miesiącu dostałem wycenę na płytę w jednej z firm. Płyta 125,1 mkw, pod spodem 20cm xps, ale burty i opaska jedynie z eps. Cena netto 47,9 tyś. Plus koparka i piasek.

Uważam, że płyta owszem jest bardziej energooszczędna niż tradycyjne ławy, ale jest to niestety drogie rozwiązanie. Dodatkowo przy zwykłych ławach można dołożyć zwykłą bednarkę i mamy uziom fundamentowy (tani i trwaly), a w przypadku płyty wypada zrobić uziom parafundamentowy z drogiej bednarki nierdzewnej lub miedzianej. Ot, taki szczegół, o którym mało kto wie i mało kto mów i

Edytowane przez Lukasz11

Uważam, że płyta owszem jest bardziej energooszczędna niż tradycyjne ławy

Jest takie wyznanie. Ma taki dogmat. Ale obliczeń dowodzących takiej tezy nie znajdziesz. A obliczenia dla ław nie uwzględniają termoizolacji ściany fundamentowej.

Nie wierzysz? Poproś architekta o obliczenia, ile kWh/r będziesz potrzebował w trzech wersjach:

1. Płyta z 20cm XPS pod i zero na

2. Ławy z 15cm XPS i 20cm EPS w podłodze

3. Ławy nieocieplone + 20 cm EPS w podłodze

Zdążysz? Ja w zeszłym roku w grudniu podjąłem współpracę z architektem. Dopiero teraz na początku września złożył papiery o pozwolenie na budowę. Tyle trwa papierologia.

W zeszłym miesiącu dostałem wycenę na płytę w jednej z firm. Płyta 125,1 mkw, pod spodem 20cm xps, ale burty i opaska jedynie z eps. Cena netto 47,9 tyś. Plus koparka i piasek.

Uważam, że płyta owszem jest bardziej energooszczędna niż tradycyjne ławy, ale jest to niestety drogie rozwiązanie. Dodatkowo przy zwykłych ławach można dołożyć zwykłą bednarkę i mamy uziom fundamentowy (tani i trwaly), a w przypadku płyty wypada zrobić uziom parafundamentowy z drogiej bednarki nierdzewnej lub miedzianej. Ot, taki szczegół, o którym mało kto wie i mało kto mów i

U mnie metraż dokładnie prawie taki sam, pod spodem też 20cm xps, burty i opaska przeciwwysadzinowa też xps wyszło ~60tyś za wszystko.