Dejok 20.09.2020 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2020 Chce zacząć w przyszłym roku budowę. Dom miałby być energooszczędny, Chciałbym dowiedzieć się ile ocieplenie robić pod płytą, a ile później na płycie, przyjmując że wszędzie będzie podłogówka.Ktoś miał ostatnio jakieś doświadczenie w tej kwestii? robie sobie narazie rozeznanie i mniej więcej kalkuluję ceny Na architekta przyjdzie w przyszłyhm roku czas. Z góry dzięki za pomoc:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.09.2020 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2020 https://forum.muratordom.pl/entry.php?132580-Dwa-w%C4%85tki-o-optymalizacji-termoizolacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 20.09.2020 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2020 Myślę, że jak dasz 10-15cm xps pod płytę to będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 20.09.2020 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2020 (edytowane) Chce zacząć w przyszłym roku budowę. (...) Na architekta przyjdzie w przyszłyhm roku czas. Z góry dzięki za pomoc:) Zdążysz? Ja w zeszłym roku w grudniu podjąłem współpracę z architektem. Dopiero teraz na początku września złożył papiery o pozwolenie na budowę. Tyle trwa papierologia. W zeszłym miesiącu dostałem wycenę na płytę w jednej z firm. Płyta 125,1 mkw, pod spodem 20cm xps, ale burty i opaska jedynie z eps. Cena netto 47,9 tyś. Plus koparka i piasek. Uważam, że płyta owszem jest bardziej energooszczędna niż tradycyjne ławy, ale jest to niestety drogie rozwiązanie. Dodatkowo przy zwykłych ławach można dołożyć zwykłą bednarkę i mamy uziom fundamentowy (tani i trwaly), a w przypadku płyty wypada zrobić uziom parafundamentowy z drogiej bednarki nierdzewnej lub miedzianej. Ot, taki szczegół, o którym mało kto wie i mało kto mów i Edytowane 20 Września 2020 przez Lukasz11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.09.2020 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2020 Uważam, że płyta owszem jest bardziej energooszczędna niż tradycyjne ławy Jest takie wyznanie. Ma taki dogmat. Ale obliczeń dowodzących takiej tezy nie znajdziesz. A obliczenia dla ław nie uwzględniają termoizolacji ściany fundamentowej. Nie wierzysz? Poproś architekta o obliczenia, ile kWh/r będziesz potrzebował w trzech wersjach: 1. Płyta z 20cm XPS pod i zero na 2. Ławy z 15cm XPS i 20cm EPS w podłodze 3. Ławy nieocieplone + 20 cm EPS w podłodze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 20.09.2020 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2020 Zdążysz? Ja w zeszłym roku w grudniu podjąłem współpracę z architektem. Dopiero teraz na początku września złożył papiery o pozwolenie na budowę. Tyle trwa papierologia. W zeszłym miesiącu dostałem wycenę na płytę w jednej z firm. Płyta 125,1 mkw, pod spodem 20cm xps, ale burty i opaska jedynie z eps. Cena netto 47,9 tyś. Plus koparka i piasek. Uważam, że płyta owszem jest bardziej energooszczędna niż tradycyjne ławy, ale jest to niestety drogie rozwiązanie. Dodatkowo przy zwykłych ławach można dołożyć zwykłą bednarkę i mamy uziom fundamentowy (tani i trwaly), a w przypadku płyty wypada zrobić uziom parafundamentowy z drogiej bednarki nierdzewnej lub miedzianej. Ot, taki szczegół, o którym mało kto wie i mało kto mów i U mnie metraż dokładnie prawie taki sam, pod spodem też 20cm xps, burty i opaska przeciwwysadzinowa też xps wyszło ~60tyś za wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts