danielon 20.09.2020 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2020 Witam chciałbym prosić o rady i opinie. Mianowicie poziom drogi obok działki u mnie to 216,49 a poziom działki w miejscu domu to 215,6 czyli jakieS 89cm niżej.Humus mam zebrany (aż 60cm). Nie wiem czy ściankę fundamentowa wymurować na równo z poziomem drogi czy niżej ? Będę wyrównywał działkę pózniej muszę nawieźć ziemi.Jak pytam znajomych to mówią żeby murować chociaż z jeden bloczek powyżej poziomu drogi aby w przyszłości woda z drogi nie leciała w stronę domu. Projektant zaadaptował budynek z poziomem 0.00 na 216,32. Proszę o rady. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 20.09.2020 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2020 Piszesz że poziom drogi jest na wysokości 216,49 a poziom działki w miejscu domu to 215,6 co daje różnicę 0,89 a nie 89.Budynek zawsze powinien mieć zero powyżej drogi z tego względu że kiedyś mogą poziom drogi podnieść a tak nieraz sie zdarza. Poza tym aspektem to dom ładniej wygląda z podniesionym 'zero" więc dziwie się że projektant zrobił na styk zero domu z drogą. uważam, że jak podniesiesz poziom zero o dwa bloczki nic się nie stanie a dom nabierze ciut ładniejszego wyglądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.09.2020 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2020 Zgodnie z projektem. A prawidłowo zaprojektowana jest równo z chudziakiem, żeby na to położyć papę w jednej płaszczyźnie od zewnętrznej krawędzi termoizolacji.Ten poziom powinien być też ze 20-30cm powyżej docelowego poziomu terenu, żeby nawet ulewny deszcz przy zmrożonej ziemi nie miał szans podnieść poziomu wody powyżej hydroizolacji.Przy tradycyjnych fundamentach poziom 0 będzie jeszcze ze 30 cm wyżej, bo trzeba dodać ze 20cm EPS, z 8 cm wylewki i ze 2cm okładziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 22.09.2020 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2020 Papier wszystko przyjmie, a życie weryfikuje...Jeśli dom nie jest kilkanaście metrów od drogi to architekt dał ciała. Dobra praktyka mówi, że chudziak powinien być co najmniej na poziomie drogi. Zrób, żeby było dobrze. Odbioru nie ma się co bać, jeszcze nie spotkałem się z przypadkiem sprawdzania "zera budynku". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 22.09.2020 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2020 Ostatnio brak mi weny jasnowidzenia. A twych telepatycznych przekazów nie odebrałem!! Zatem, woda faktycznie z tej drogi spływa na twoją działkę, masz koło drogi rów z odprowadzeniem wody opadowej? Jaki grunt masz na działce? Jak przywiązany jesteś do modnej wizji bezpośredniego kontaktu domu z ogrodem to jeszcze jest wersja odwodnienia liniowego od drogi koło domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts