R90 20.09.2020 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2020 Witam, na załączonych zdjęciach widać szparę między murem a styro. Klejenie na piankę. Wykonawca prawdopodobnie nie odczekał 1-2min aż piana rozpręży tylko odrazu kleił do muru. Gdzie nie gdzie na górze widziałem, że pianka odspoiła od muru ale styro siedzi twardo przez niższą warstwę pianki. Pianka wokół ramki + X w środku. Co robić? Zrywać to delikatnie i od nowa czy uszczelnić od góry pianą niskoprężną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 20.09.2020 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2020 Jeżeli dalej będziesz stawiał takie pytanie, mogę się założyć z Twoją żoną, że nie do żyjesz końca budowy. Wylew, zawał, nie wiem... Ale coś tam pęknie. Da0j sobie na luz. I zalecam- zatrudnij inspektora nadzoru, lub kierownika budowy z prawdziwego zdarzenia. Na ten moment pewnie nie masz, ani jednego, ani drugiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 23.09.2020 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2020 Jeżeli dalej będziesz stawiał takie pytanie, mogę się założyć z Twoją żoną, że nie do żyjesz końca budowy. Wylew, zawał, nie wiem... Ale coś tam pęknie. Da0j sobie na luz. I zalecam- zatrudnij inspektora nadzoru, lub kierownika budowy z prawdziwego zdarzenia. Na ten moment pewnie nie masz, ani jednego, ani drugiego. Jest taka opcja Po prostu chyba zbyt idealnie do tego podchodzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 25.09.2020 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2020 Po zasypaniu fundamentu nacisk gruntu zrobi swoje. Płyty ocieplenia do fundamentu nawet specjalnie nie klei się zbyt mocno, by podczas zasypywania pod naporem gruntu styropian naderwał się na klejeniu a nie wraz z hydroizolacji, do której jest przyklejony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 27.09.2020 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2020 Po zasypaniu fundamentu nacisk gruntu zrobi swoje. Płyty ocieplenia do fundamentu nawet specjalnie nie klei się zbyt mocno, by podczas zasypywania pod naporem gruntu styropian naderwał się na klejeniu a nie wraz z hydroizolacji, do której jest przyklejony. No właśnie na górze widziałem, że jest naderwana pianka. Czyli po prostu wpuścić piankę niskoprężną między ścianę a styro? Zawsze myślałem, że styro spełnia swoją rolę jak jest ściśle przylegający do muru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 27.09.2020 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2020 lepiej pomysl co odwaliles dajac styropian typu "hydrog" zamiast xps...jakbys tam mial xps Basf-a to rozumiem taki wpis... a masz hydrog i szukasz teraz problemu... chcesz byc taki "ą" "ę" to powiedz dlaczego tam jest hydrog zamiast XPS? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 27.09.2020 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2020 lepiej pomysl co odwaliles dajac styropian typu "hydrog" zamiast xps...jakbys tam mial xps Basf-a to rozumiem taki wpis... a masz hydrog i szukasz teraz problemu... chcesz byc taki "ą" "ę" to powiedz dlaczego tam jest hydrog zamiast XPS? A po co tak ostro? Skoro Ty drogi fighterze jesteś taki ą ę to powiedz po co mam dawać XPS w piach, gdzie wody gruntowe są na około 20m? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 27.09.2020 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2020 Boi XPS jest do tego stworzony. Można go dawać w ziemię (lub w piach, jak to mówisz). EPS to gówno, nawet w tej wersji niby-hydro. Wymyśliły je firmy, które nie produkują XPS, a że to coś jest znacznie tańsze, to inwestor leci na to. A poza tym jaki jest piach pod poziomem gruntu? Mokry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 27.09.2020 22:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2020 Boi XPS jest do tego stworzony. Można go dawać w ziemię (lub w piach, jak to mówisz). EPS to gówno, nawet w tej wersji niby-hydro. Wymyśliły je firmy, które nie produkują XPS, a że to coś jest znacznie tańsze, to inwestor leci na to. A poza tym jaki jest piach pod poziomem gruntu? Mokry. EPS ma 5% nasiąkliwości, XPS max 2%. Jak widać też nasiąka tylko wolniej i mniej. Nawet jak mi moj nasiąknie i lambda z 0,037 zrobi się 0,05 to jest go na tyle dużo (15cm) że nie odczuję tego w rachunkach. a dokładanie 2 tys do tego mija się z celem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slyder 28.09.2020 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2020 uwaga przewiduje przyjście Kaizena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts