Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocena wykonania izolacji termicznej fundamentów

R90

Recommended Posts

Witam,

na załączonych zdjęciach widać szparę między murem a styro. Klejenie na piankę.

Wykonawca prawdopodobnie nie odczekał 1-2min aż piana rozpręży tylko odrazu kleił do muru. Gdzie nie gdzie na górze widziałem, że pianka odspoiła od muru ale styro siedzi twardo przez niższą warstwę pianki. Pianka wokół ramki + X w środku. Co robić? Zrywać to delikatnie i od nowa czy uszczelnić od góry pianą niskoprężną?

1.jpg

2.jpg

Jeżeli dalej będziesz stawiał takie pytanie, mogę się założyć z Twoją żoną, że nie do żyjesz końca budowy. Wylew, zawał, nie wiem... Ale coś tam pęknie.

Da0j sobie na luz. I zalecam- zatrudnij inspektora nadzoru, lub kierownika budowy z prawdziwego zdarzenia. Na ten moment pewnie nie masz, ani jednego, ani drugiego.

Jeżeli dalej będziesz stawiał takie pytanie, mogę się założyć z Twoją żoną, że nie do żyjesz końca budowy. Wylew, zawał, nie wiem... Ale coś tam pęknie.

Da0j sobie na luz. I zalecam- zatrudnij inspektora nadzoru, lub kierownika budowy z prawdziwego zdarzenia. Na ten moment pewnie nie masz, ani jednego, ani drugiego.

Jest taka opcja :)

Po prostu chyba zbyt idealnie do tego podchodzę

Po zasypaniu fundamentu nacisk gruntu zrobi swoje. Płyty ocieplenia do fundamentu nawet specjalnie nie klei się zbyt mocno, by podczas zasypywania pod naporem gruntu styropian naderwał się na klejeniu a nie wraz z hydroizolacji, do której jest przyklejony.

No właśnie na górze widziałem, że jest naderwana pianka. Czyli po prostu wpuścić piankę niskoprężną między ścianę a styro? Zawsze myślałem, że styro spełnia swoją rolę jak jest ściśle przylegający do muru.

lepiej pomysl co odwaliles dajac styropian typu "hydrog" zamiast xps...jakbys tam mial xps Basf-a to rozumiem taki wpis... a masz hydrog i szukasz teraz problemu...

chcesz byc taki "ą" "ę" to powiedz dlaczego tam jest hydrog zamiast XPS?

lepiej pomysl co odwaliles dajac styropian typu "hydrog" zamiast xps...jakbys tam mial xps Basf-a to rozumiem taki wpis... a masz hydrog i szukasz teraz problemu...

chcesz byc taki "ą" "ę" to powiedz dlaczego tam jest hydrog zamiast XPS?

A po co tak ostro?

Skoro Ty drogi fighterze jesteś taki ą ę to powiedz po co mam dawać XPS w piach, gdzie wody gruntowe są na około 20m?

Boi XPS jest do tego stworzony. Można go dawać w ziemię (lub w piach, jak to mówisz).

EPS to gówno, nawet w tej wersji niby-hydro. Wymyśliły je firmy, które nie produkują XPS, a że to coś jest znacznie tańsze, to inwestor leci na to.

A poza tym jaki jest piach pod poziomem gruntu? Mokry.

Boi XPS jest do tego stworzony. Można go dawać w ziemię (lub w piach, jak to mówisz).

EPS to gówno, nawet w tej wersji niby-hydro. Wymyśliły je firmy, które nie produkują XPS, a że to coś jest znacznie tańsze, to inwestor leci na to.

A poza tym jaki jest piach pod poziomem gruntu? Mokry.

EPS ma 5% nasiąkliwości, XPS max 2%. Jak widać też nasiąka tylko wolniej i mniej. Nawet jak mi moj nasiąknie i lambda z 0,037 zrobi się 0,05 to jest go na tyle dużo (15cm) że nie odczuję tego w rachunkach. a dokładanie 2 tys do tego mija się z celem.