codix 21.09.2020 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2020 Witam.Pewnie już większość z Was miała przegląd pompy powietrze-woda ,na czym on polegał,jakie czynności były przeprowadzone,czas takiego przeglądu,no i koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 22.09.2020 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2020 (edytowane) Witam. Pewnie już większość z Was miała przegląd pompy powietrze-woda ,na czym on polegał,jakie czynności były przeprowadzone,czas takiego przeglądu,no i koszt. U mnie w LG miałem raz przegląd. Później serwisant chyba o mnie zapomniał a ja mu się nie przypominałem. Teraz już dokładnie nie pamiętam ale chyba 200 zł , bo przy montażu pytałem i taką kwotę mi podał więc później się "przypomniałem" Co do przeglądu. Dla mnie to zwykła ściema i wywalenie pieniędzy w błoto. Mam książkę serwisową od LG i jest tam co należy wykonać i uwierz nie ma zbytnio co przy niej robić. Tak naprawdę serwis jest "potrzebny" tylko po to aby przystawił on pieczątkę (gwarancja) i tyle ... Poprawnie zamontowane pompa jest szczelna i nic nie trzeba "dobijać" ani kontrolować. Cała ta "otoczka" że jest on wymagany i potrzebny to zwykła ściema. To zwykły haracz jaki płaci się jak chce sie mieć gwarancję. U mnie sam "serwisuje" pompę , czyli tak jak opisane w instrukcji serwisowej kontroluje ciśnienie , czyszczę jednostkę zewnętrzną i tyle. Filterka nie czyszczę , bo mam dwa filtry które ewentulane nieczystości szybciej odfiltrują. Pamiętam kiedyś Arturo pisał że u niego przeglądu nie było ani razu , ale po 7 latach zaprosił aby mu "przeserwisowali" i okazał się że też nie ma co ... Ale zapewne za chwilę zlecą się sprzedawcy/instalatorzy pomp że to ściema i że trzeba , najlepiej do końca życia pompy. Ale jak niektórzy tutaj się "chwalili" to biorą za przegląd 300-500zł , wiec nie ma sie co dziwić że nie chcą tracić dodatkowego dobrego i szybkiego dochodu Edytowane 22 Września 2020 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 22.09.2020 07:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2020 No filtry sam czyszczę,ciśnienia wody w obiegu co tez sam pilnuję,błędów nie ma 1700h pracy tyle samo startów więc jest ok. Też nie wiem co ten serwis miałby jeszcze sprawdzać ilości czynnika i tak chyba nie sa w stanie sprawdzic bez jego odpompowania i ponownego nabicia. Ale właśnie ta gwarancja chcesz miec trzeba za pieczątkę zapłacić. U mnie to juz całkiem pfzykra sprawa bo pompa wzieła prądu za 500zl a na serwis trzeba bedzie 50% kosztu ogrzewania wydać i tak przez 5lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 22.09.2020 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2020 No filtry sam czyszczę,ciśnienia wody w obiegu co tez sam pilnuję,błędów nie ma 1700h pracy tyle samo startów więc jest ok. Też nie wiem co ten serwis miałby jeszcze sprawdzać ilości czynnika i tak chyba nie sa w stanie sprawdzic bez jego odpompowania i ponownego nabicia. Ale właśnie ta gwarancja chcesz miec trzeba za pieczątkę zapłacić. U mnie to juz całkiem pfzykra sprawa bo pompa wzieła prądu za 500zl a na serwis trzeba bedzie 50% kosztu ogrzewania wydać i tak przez 5lat Prawda jest taka że dystrybutorzy pomp/klimatyzacji przerzucili gwarancję na instalatora. To instalator naprawia/serwisuje zamontowaną przez siebie pompę a dystrybutor jedynie dostarcza części. Zapewne za to instalator ma wolną rękę co do ceny przeglądu i częstości przeglądów. Zapisy są takie że jak nie ma przeglądu to nie ma gwarancji. W pompie/klimie masz często miejsce na 2 przeglądy rocznie. Więc jak trafisz na nadgorliwego instalatora to powie Ci że są potrzebne 2 przeglądy na rok i nic mu nie zrobisz. Nie powiesz że pójdziesz do innego bo tylko ten co montował może zrobić przegląd ... Ceny są różne. Ludzie pisali że nawet 300-500zł za przegląd , wiec najpierw się dowiedz , bo później może być lekkie zdziwienie , bo teraz z tego co widzę jakie są ceny pomp i ile zaczęli wołać fachowcy za montaż i usługi ceny mogą być jeszcze bardziej mało korzystne ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 22.09.2020 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2020 Ja jestem przed montażem i pytałem o koszt przeglądu rocznego - to przebąknęli o 350 zł, u innych 350-450 zł plus stawka za kilometry jak dojazd powyżej 20 km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 22.09.2020 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2020 Prawda jest taka że dystrybutorzy pomp/klimatyzacji przerzucili gwarancję na instalatora. To instalator naprawia/serwisuje zamontowaną przez siebie pompę a dystrybutor jedynie dostarcza części. Zapewne za to instalator ma wolną rękę co do ceny przeglądu i częstości przeglądów. Zapisy są takie że jak nie ma przeglądu to nie ma gwarancji. ... ... To jest tylko półprawda. W przypadku Daikina instalator instaluje, serwisant uruchamia i serwisuje, gdy zajdzie koniecznosc naprawia. Moze sie zdarzyc ze instalotor jest równiez serwisantem ale to nie reguła. Niektórzy dowodzą ze instalator powinien byc w miare blisko, po co jezeli go serwis nie dotyczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 22.09.2020 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2020 No filtry sam czyszczę,ciśnienia wody w obiegu co tez sam pilnuję,błędów nie ma 1700h pracy tyle samo startów więc jest ok. Też nie wiem co ten serwis miałby jeszcze sprawdzać ilości czynnika i tak chyba nie sa w stanie sprawdzic bez jego odpompowania i ponownego nabicia. Ale właśnie ta gwarancja chcesz miec trzeba za pieczątkę zapłacić. U mnie to juz całkiem pfzykra sprawa bo pompa wzieła prądu za 500zl a na serwis trzeba bedzie 50% kosztu ogrzewania wydać i tak przez 5lat Niedawno miałem serwis PC Panasonica. Nie sprawdzają ilości czynnika. Mają tylko czujnik, którym sprawdzają wokół połączeń czy nie uchodzi gaz. Ale gdyby uchodził, to, podejrzewam, że dawno by już go nie było. Poza tym wymycie jednostki zewn., czyszczenie filtra wody, itp. pierdoły. Nic szczególnego. Filtr i jednostkę zewn. sam myję, tak jak ty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 22.09.2020 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2020 Ja jestem przed montażem i pytałem o koszt przeglądu rocznego - to przebąknęli o 350 zł, u innych 350-450 zł plus stawka za kilometry jak dojazd powyżej 20 km. Utarguj i wpisz zadeklarowane stałe ceny przeglądów w umowie zakupu-montażu kotła CO. To rozsądne rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 22.09.2020 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2020 Przegląd powinien obejmować: Sprawdzenie i czyszczenie parownika oraz ew. rynienki kondensatu.Spr. wnętrza pompy ciepła czy nie ma nic niepokojącegoSpr. przewodów elektr. hydr,Czyszczenie filtrów.Kontrola urządzeń bezpieczeństwa elektr i zaworów bezp. hydraulicznych Ewent. spr. cisnienia i dopompowanie w urzadzeniach przeponowych, wzbiorczychUzupełenie płynów do wymaganego cisnienia.Kontrola regulatorów Sprawdzenie minimalnych przepływówKontrola czujnika temp CO.Modyfikacja firmwearu.Kontrola wzrokowa wszystkich urządzeń chłodniczych ??-oraz z użyciem detektoraKontrola anody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 23.09.2020 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2020 Jeszcze by się przydała kontrola szczelności, jeśli urządzenie podlega rejestracji w CRO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anatema 15.11.2024 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada Mam TCap 9kw od 2 lat. W tym roku postanowiłem przyjrzeć się pracy serwisanta (bo w zeszłym roku nie mogłem być osobiście w domu) i mam mocno mieszane uczucia. Przejrzałem całą listę czynności, które należą do serwisu rocznego i: 1) sprawdzenie szczelności odbyło się na podstawie, jak to zapytany serwisant odpowiedział, obejrzenia ogólnego pompy i stwierdzenia że się nic nie dzieje, bo gdyby środka było mało to pompa by nie osiągała zadanej temperatury - tutaj przyznam myślałem, że przynajmniej jakiś przyrząd/urządzenie miernicze jest wpinane w układ żeby sprawdzić czy niczego nie trzeba uzupełniać; samo tłumaczenie serwisanta wydaje mi się dziwne 2) stan anody antykorozyjnej w zasobniku c.w.u. - tego w ogóle nie sprawdzał 3) czyszczenie wymiennika ciepła (parownika) - tutaj w ogóle nic nie było robione, gdy spytałem czy cokolwiek się czyści w jednostce zewnętrznej otrzymałem odpowiedź że nie. 4) pozostałe rzeczy które teoretycznie powinny być zrobione (przynajmniej wg tego co znalazłem na stronach muratora) również mam wrażenie zostały zrobione mocno po łebkach. Cały przegląd trwał może z pół godziny, i w zasadzie z praktycznych rzeczy które zostały zrobione to czyszczenie filtrów (notabene bardzo niewiele zanieczyszczonych) i pomiar napięcia w jednostce zewnętrznej. Ponadto serwisant wizualnie ocenił stan pompy i połączeń, zapytał czy wszystko OK, na co zgodnie z prawdą odpowiedziałem że tak i to wszystko. Czy u was też tak to wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 16.11.2024 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Sobota o 18:47 Pompę Gree mam już prawie 3 lata, więc jak dotychczas były teoretycznie 2 przeglądy, ale jeden z nich łączył się z wymianą sprężarki, więc siłą rzeczy trwał zdecydowanie dłużej. Ten "normalny" przegląd zajął około 2h, ale nie stałem za plecami, nie patrzyłem serwisantom na ręce i nie wnikam co konkretnie robili. Na pewno podłączali manometry do monitorowania pracy obiegu chłodniczego. Zależy mi na pełnej gwarancji Gree, więc jak tu dużo wcześniej ktoś zauważył, godzę się na warunki i płacę za przeglądy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts