BurySzwagier 22.09.2020 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2020 WitamMam problem z okapem:Amica OMP6252BG STUDIOPo podłączeniu okapu do komina wentylacyjnego (przeznaczonego do okapów) i włączeniu okapu całość zaczyna drżeć, a hałas jest bardzo duży (nawet na najniższym biegu). Po odpięciu rury wychodzącej z okapu wszystko jest ok (słychać tylko lekki szum). Po ponownym podłączeniu znowu wszystko wpada w wibracje i hałas robi się nieznośny.Firma montująca okap w szafce twierdzi, że wszystko jest zamontowane dobrze. Serwisanci Amici twierdzą, że komin wentylacyjny ma za małą przepustowość i okap się "dławi". Z kolei firma montująca wentylację w budynku twierdzi, że przepustowość powinna być wystarczająca. Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 22.09.2020 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2020 Najprawdopodobniej to łopatki wentylatora mają drgania- wibracje. Na okap się nie przenosi bo silnik z obudową i rurą wywiewną ) do niego zamocowany jest na gumowych amortyzatorach. Gdy podłączysz rurę - ta przenosi drgania na nią i emituje hałas.Do reklamacji okap( jeśli nowy) lub sam wentylator - przyczyna - pospadały lub ktoś zdjął blaszki wyważenia łopatek wentylatora. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BurySzwagier 23.09.2020 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2020 Ale w drgania nie wpada rura, tylko cały okap, razem z szafką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 23.09.2020 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2020 Ale w drgania nie wpada rura, tylko cały okap, razem z szafką. Ale jak rura nie jest podłączona to nie wpada w drgania? jeśli tak jest to wyważenie łopatek wentylatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kthxb 21.12.2020 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2020 Jak rozwiązałeś ten problem? Mam to samo w okapie Amica OMP 6552BG. Cała górna zabudowa mi drga i nie mogę korzystać z okapu. Co prawda redukuję średnicę z 15 na 12,5 potem kolanka, 1,5 m poziomo i kolanko do komina wentylacyjnego. Bez rury jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dawpit 28.07.2024 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca Mam obecnie podobny problem, z ta różnicą ze okap jest marki Elektrolux. Jak rozwiazaliscie problem drgań okapu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek Pijowczyk 02.08.2024 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia U mnie czasami drga i również mam okap w szafie tylko, że ja mam z czego zupełnie, bo ja mam firmy Franke. U mnie te drgania są spowodowane tym, że czasami coś z produktów, które przechowują przy okapie gdzieś coś delikatnie zahaczy. Też może być tak, ze to łopatki w okapie tworzą takie wibracje. Albo faktycznie też jest komin zasyfiony za przeproszeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 06.08.2024 00:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia Łożyska, brakujące łopatki lub syf na łopatkach w takich ilosciach że wyważenie wirnika diabli wzięli. W takiej kolejności do sprawdzenia. Jeśli okap ma wiecej niż kilka lat ,to nie ma co się zastanawiać. I przy okazji podłączenie wykonać gładka rurą PCV150 - jest nieco cichsza niż "wygodna" spiro. Wiem bo niedawno wywaliłem starą Amicę, była bardzo stara, więcej niż pełnoletnia. Niby sie kreciła ale żona narzekała na szum a wibracje widziałem i żadne mocowanie nie pomagało. Wirnik zalepiony jak w ulu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts