Sz.JohnDeere 23.09.2020 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2020 Witam.Chciałbym kupić PC ale kompletnie na tym się nie znam , przedstawiciele dzwonią i każdy ciągnie w swoją stronę... Dom pow.uzyt. 153m2 + garaż z kotłownia 49m2 (ogrzewany do +8C) , zasobnik CWU dla 3/4 osób . Proszę o pomoc i porady . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.09.2020 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2020 Jakie OZC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 23.09.2020 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2020 Witam. Chciałbym kupić PC ale kompletnie na tym się nie znam , przedstawiciele dzwonią i każdy ciągnie w swoją stronę... Dom pow.uzyt. 153m2 + garaż z kotłownia 49m2 (ogrzewany do +8C) , zasobnik CWU dla 3/4 osób . Proszę o pomoc i porady . Gdybys miał dokladne i rzetelne ozc, to wybór byłby latwiejszy i co najwazniejsze prawidłowy jezeli chodzi o moc pompy. Bez tych obliczen to jak napisałes kazdy ciągnie w swoja stronę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.09.2020 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2020 Witam. Chciałbym kupić PC ale kompletnie na tym się nie znam , przedstawiciele dzwonią i każdy ciągnie w swoją stronę... Dom pow.uzyt. 153m2 + garaż z kotłownia 49m2 (ogrzewany do +8C) , zasobnik CWU dla 3/4 osób . Proszę o pomoc i porady . Jedyny sposób, aby nie wtopić kasy w bezsensowne rozwiązanie to... POZNAĆ SIĘ NA TYM!!! Czytaj, czytaj, szukaj, czytaj... Tylko... - nie ofertówki a informacje ogólne - co to jest PC, jak działa, jakie są rodzaje... Jak idziesz na targ jakiś po warzywa to wybierasz te, które oceniasz jako DOBRE. Zrób to samo z PC. Znajdź tyle informacji, aby móc OCENIĆ ofertę. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.09.2020 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2020 Gdybys miał dokladne i rzetelne ozc, to wybór byłby latwiejszy i co najwazniejsze prawidłowy jezeli chodzi o moc pompy. Bez tych obliczen to jak napisałes kazdy ciągnie w swoja stronę W ciemno zakładasz badziew PC-PW ? CZEMU? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.09.2020 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2020 Ok!OZC robisz dobrze Ty.A ja robię bardzo dobre pompy ciepła - gruntówki.Moja firma (ta z którą współpracuję) oferuje je z montażem, dolnym źródłem i gwarancją.Także z BUFOREM, gdzie PRZEPŁYWOWO grzana jest CWU.I wtedy nie ma nawet miejsca na rozważania o legionelli w zasobniku ciepłej wody...Da się?- No da! Radzić można tylko MĄDREMU księciu!!!DLATEGO RADZĘ - zmądrzej!SAM najlepiej wybierzesz KOMU dać swoją kasę. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_nygma 23.09.2020 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2020 Ok! OZC robisz dobrze Ty. A ja robię bardzo dobre pompy ciepła - gruntówki. Moja firma (ta z którą współpracuję) oferuje je z montażem, dolnym źródłem i gwarancją. Także z BUFOREM, gdzie PRZEPŁYWOWO grzana jest CWU. I wtedy nie ma nawet miejsca na rozważania o legionelli w zasobniku ciepłej wody... Da się? - No da! Radzić można tylko MĄDREMU księciu!!! DLATEGO RADZĘ - zmądrzej! SAM najlepiej wybierzesz KOMU dać swoją kasę. Adam M. Jakby gruntówki były w cenie PC PW to każdy kto ma miejsce by taką brał , nawet ja bo placu dużo w każdą stronę /no prawie bo sad z tyłu / niestety wykonanie DZ jest bardzo drogie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 23.09.2020 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2020 W ciemno zakładasz badziew PC-PW ? CZEMU? Adam M. Tak ja zawsze zakładam w ciemno, zwykle nie wiem do jakiego domu, z jakimi parametrami, po prostu nie wiem nic o domu w ktorym bede instalował. Biore 2 kostki i rzucam, jezeli suma oczek jest wieksza niz 5 to te sume przyjmuję jako moc pompy. Oczywiescie ze zakladam najwiekszy badziew jaki jest na rynku. Dlaczego tak robie ? bo mam słabosc do badziewia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 23.09.2020 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2020 A ja robię bardzo dobre pompy ciepła - gruntówki. Moja firma (ta z którą współpracuję) oferuje je z montażem, dolnym źródłem i gwarancją. Także z BUFOREM, gdzie PRZEPŁYWOWO grzana jest CWU. .. Rozumiem ze ta firma dobiera moc pompy najdokładniej jak sie tylko da Jezeli chodzi o zasobniki z wezownicą przepływową to owszem czasem takie montuję, ale zdecydowana wiekszosc moich klientów wybiera badziewną wersję zintegrowaną, zwykle z powodu braku miejsca. Ogolnie sie to wpisuje w jeden schemat, badziewna kotłownia bo mała, badziewna pompa, taki komplet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 23.09.2020 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2020 Jakby gruntówki były w cenie PC PW to każdy kto ma miejsce by taką brał , nawet ja bo placu dużo w każdą stronę /no prawie bo sad z tyłu / niestety wykonanie DZ jest bardzo drogie Tak trzymaj to zwykły naciągacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 23.09.2020 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2020 Jeszcze mógłby tu podac przykładową cenę wykonania kotłowni ze swoją wspaniałą gruntówką z całym cudownym osprzętem do przepływowego grzania cwu,plus koszt wykonania dolnego zródła .Tak w dwóch wersjach poproszę 7kw i 10kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 23.09.2020 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2020 Jeszcze mógłby tu podac przykładową cenę wykonania kotłowni ze swoją wspaniałą gruntówką z całym cudownym osprzętem do przepływowego grzania cwu,plus koszt wykonania dolnego zródła . Tak w dwóch wersjach poproszę 7kw i 10kw. No nie wiem czy ten gość myśli że tu same nie moki siedzą. Czy grzanie CWU przepływowo to takie skomplikowane. Gdzie tylko nowy wątek ten jest i w koło jedno i to samo. Niech gość może poczyta trochę o PC PW bo chyba zatrzymał się i żyje ponad dekadę wstecz a raczej w końcówce XXw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaszP66 23.09.2020 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2020 Kosztorys jest na ich stronie internetowej ,żródło z pompą 7kw montaż plus zasobnik 33 tys .U mnie za całość 10 kw plus przygotowanie pod chłodzenie pasywne bez zasobnika około 40 tysi .Pozytywnie zaskoczyła mnie forma umowy ,bardzo przejrzyście ,czarno na białym ,jest faktyczne 10 lat gwarancji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 23.09.2020 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2020 No i dlatego ludzie wolą PW, 7kw z zasobnikiem ,buforem na gotowo to koszt 22tys brutto to jeszcze 11tys zostaje na PV.A co w przypadku jak ktoś ma 10m2 dzialki za domem to z odwiertami zrobi za 33tyś?Jaka gwarancja na wydajnosc DZ ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 23.09.2020 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2020 Sory trochę mnie ponioslo z tymi 22tys.to cena za markowy sprzęt np.lg,panasonic jakies skladaki noname mozna miec jeszcze taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 24.09.2020 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2020 Wyceny zazwyczaj są bezpłatne, więc nic nie stoi na przeszkodzie, żeby o wycenę do konkretnego budynku poprosić kilka firm w swojej okolicy i wybrać później najlepszą ofertę. I bez pośpiechu, bo on nie jest dobrym doradcą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 24.09.2020 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2020 Kosztorys jest na ich stronie internetowej ,żródło z pompą 7kw montaż plus zasobnik 33 tys . U mnie za całość 10 kw plus przygotowanie pod chłodzenie pasywne bez zasobnika około 40 tysi . Pozytywnie zaskoczyła mnie forma umowy ,bardzo przejrzyście ,czarno na białym ,jest faktyczne 10 lat gwarancji . Może i jest lecz przeczytaj dokładnie być może te 10 lat jest na montaż ( połączenia) Mówiąc na skróty jak ci zacznie cieknąc z bojlera np. na przyłączu wody dolotowej to przyjadą ( licząc ileś tam zł za km, ) i dokręcą ci na śrubunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts