Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór PC powietrze/woda z zasobnikiem CWU nie koniecznie wbudowany , do nowego domu

Sz.JohnDeere

Recommended Posts

Witam.

Chciałbym kupić PC ale kompletnie na tym się nie znam , przedstawiciele dzwonią i każdy ciągnie w swoją stronę... Dom pow.uzyt. 153m2 + garaż z kotłownia 49m2 (ogrzewany do +8C) , zasobnik CWU dla 3/4 osób . Proszę o pomoc i porady .

Gdybys miał dokladne i rzetelne ozc, to wybór byłby latwiejszy i co najwazniejsze prawidłowy jezeli chodzi o moc pompy. Bez tych obliczen to jak napisałes kazdy ciągnie w swoja stronę

Witam.

Chciałbym kupić PC ale kompletnie na tym się nie znam , przedstawiciele dzwonią i każdy ciągnie w swoją stronę... Dom pow.uzyt. 153m2 + garaż z kotłownia 49m2 (ogrzewany do +8C) , zasobnik CWU dla 3/4 osób . Proszę o pomoc i porady .

Jedyny sposób, aby nie wtopić kasy w bezsensowne rozwiązanie to... POZNAĆ SIĘ NA TYM!!!

Czytaj, czytaj, szukaj, czytaj...

Tylko... - nie ofertówki a informacje ogólne - co to jest PC, jak działa, jakie są rodzaje...

Jak idziesz na targ jakiś po warzywa to wybierasz te, które oceniasz jako DOBRE.

Zrób to samo z PC.

Znajdź tyle informacji, aby móc OCENIĆ ofertę.

Adam M.

Gdybys miał dokladne i rzetelne ozc, to wybór byłby latwiejszy i co najwazniejsze prawidłowy jezeli chodzi o moc pompy. Bez tych obliczen to jak napisałes kazdy ciągnie w swoja stronę

W ciemno zakładasz badziew PC-PW ?

CZEMU?

Adam M.

Ok!

OZC robisz dobrze Ty.

A ja robię bardzo dobre pompy ciepła - gruntówki.

Moja firma (ta z którą współpracuję) oferuje je z montażem, dolnym źródłem i gwarancją.

Także z BUFOREM, gdzie PRZEPŁYWOWO grzana jest CWU.

I wtedy nie ma nawet miejsca na rozważania o legionelli w zasobniku ciepłej wody...

Da się?

- No da!

Radzić można tylko MĄDREMU księciu!!!

DLATEGO RADZĘ - zmądrzej!

SAM najlepiej wybierzesz KOMU dać swoją kasę.

Adam M.

Ok!

OZC robisz dobrze Ty.

Moja firma (ta z którą współpracuję) oferuje je z montażem, dolnym źródłem i gwarancją.

I wtedy nie ma nawet miejsca na rozważania o legionelli w zasobniku ciepłej wody...

Da się?

- No da!

Radzić można tylko MĄDREMU księciu!!!

DLATEGO RADZĘ - zmądrzej!

SAM najlepiej wybierzesz KOMU dać swoją kasę.

Adam M.

Jakby gruntówki były w cenie PC PW to każdy kto ma miejsce by taką brał , nawet ja bo placu dużo w każdą stronę /no prawie bo sad z tyłu :) /

niestety wykonanie DZ jest bardzo drogie

W ciemno zakładasz badziew PC-PW ?

CZEMU?

Adam M.

Tak ja zawsze zakładam w ciemno, zwykle nie wiem do jakiego domu, z jakimi parametrami, po prostu nie wiem nic o domu w ktorym bede instalował. Biore 2 kostki i rzucam, jezeli suma oczek jest wieksza niz 5 to te sume przyjmuję jako moc pompy. Oczywiescie ze zakladam najwiekszy badziew jaki jest na rynku. Dlaczego tak robie ? bo mam słabosc do badziewia.

..

Rozumiem ze ta firma dobiera moc pompy najdokładniej jak sie tylko da

Jezeli chodzi o zasobniki z wezownicą przepływową to owszem czasem takie montuję, ale zdecydowana wiekszosc moich klientów wybiera badziewną wersję zintegrowaną, zwykle z powodu braku miejsca. Ogolnie sie to wpisuje w jeden schemat, badziewna kotłownia bo mała, badziewna pompa, taki komplet.

Jeszcze mógłby tu podac przykładową cenę wykonania kotłowni ze swoją wspaniałą gruntówką z całym cudownym osprzętem do przepływowego grzania cwu,plus koszt wykonania dolnego zródła .

Tak w dwóch wersjach poproszę 7kw i 10kw.

No nie wiem czy ten gość myśli że tu same nie moki siedzą. Czy grzanie CWU przepływowo to takie skomplikowane.

Gdzie tylko nowy wątek ten jest i w koło jedno i to samo. Niech gość może poczyta trochę o PC PW bo chyba zatrzymał się i żyje ponad dekadę wstecz a raczej w końcówce XXw.

Kosztorys jest na ich stronie internetowej ,żródło z pompą 7kw montaż plus zasobnik 33 tys .

U mnie za całość 10 kw plus przygotowanie pod chłodzenie pasywne bez zasobnika około 40 tysi .

Pozytywnie zaskoczyła mnie forma umowy ,bardzo przejrzyście ,czarno na białym ,jest faktyczne 10 lat gwarancji .

Kosztorys jest na ich stronie internetowej ,żródło z pompą 7kw montaż plus zasobnik 33 tys .

U mnie za całość 10 kw plus przygotowanie pod chłodzenie pasywne bez zasobnika około 40 tysi .

Pozytywnie zaskoczyła mnie forma umowy ,bardzo przejrzyście ,czarno na białym ,jest faktyczne 10 lat gwarancji .

Może i jest lecz przeczytaj dokładnie być może te 10 lat jest na montaż ( połączenia)

Mówiąc na skróty jak ci zacznie cieknąc z bojlera np. na przyłączu wody dolotowej to przyjadą ( licząc ileś tam zł za km, ) i dokręcą ci na śrubunku.