dwiecegly 24.09.2020 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2020 WitamJak najekonomiczniej ogrzać pomieszczenie magazynowe o powierzchni okolo 25-30m2?Jest to cześć kamienicy nieocieplonej i niestety narożna część budynku. Pomieszczenie jedną scianą styka sie z ogrzewanym innym lokalem.Pomieszczenie ma być uzytkowane przez 5-6h dziennie przez 6 dni w tygodniu. Przez pozostaly czas wykorzystywane po prostu jako magazyn.Zołozenie żeby temperatura tam nie spadała poniżej 15C jak stoi puste i okolo 20C jesli pojawia sie użytkownik. Ważne jest wiec szybkie nagrzanie.W okresie zimowym przy temepraturach okolo 0C na zewnatrz bez ogrzewania w srodku jest okolo 6-8C.Dostępny jest tylko prąd. Tylko grzejnik panelowy elektryczny?Może promiennik na podczerwien?Klimakonwerter? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.09.2020 04:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2020 https://forum.muratordom.pl/showthread.php?245730-Tanie-ogrzewanie-domu-klimatyzatorem-od-splita-po-kana%C5%82%C3%B3wk%C4%99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 27.09.2020 09:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2020 Kamienica, raczej chroniona przepisami przed wieszaniem na elewacji czegokolwiek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.09.2020 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2020 Jak nie ma balkonu i konserwator zabytków zabrania - to zostają farelki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 28.09.2020 12:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2020 Nawet nie wiem czy jest objęta ochroną konserwatorską ale na pewno wspolnota zabrania wieszać czegokolwiek. A promiennik na podczerwien nie bedzie lepiej działać? w sensie szybsze odczucie ciepla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 28.09.2020 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2020 Klimatyzator taki jak mam w stopce polecam cena netto 1500 zł z montażem brutto 2870, mnie montowała firma z Raszyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.09.2020 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2020 A promiennik na podczerwien nie bedzie lepiej działać? w sensie szybsze odczucie ciepla? Tam, gdzie promiennik "świeci" owszem. W "cieniu" gorzej. Skoro chcesz wszędzie utrzymywać minimum 15* - to będzie to trudno uzyskać promiennikami, bo nie ogrzewają równomiernie. Farelki ogrzeją znacznie równomierniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bollo 23.03.2021 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2021 Hej zapytam tutaj żeby nie zakładać kolejnego podobnego tematu. Mam lokal z cegły o powierzchni ok 25m2. Jest to całkowicie osobny budynek. Mury z cegły grube na 65cm. Docieplony od frontu. Lokal posiada 2 okna na froncie, prąd i wodę, Służy mi głównie za magazyn ale czasem musze tam posiedzieć dłużej i jest pieruńsko zimno. Ogrzewane bardzo sporadycznie. Magazynuje kartony i materiały papierowe i w zime potrafi być tam nawet lekki szron. Temperatura pomieszczenia bez grzania ok 3-5C. Przy ostatniej zimie nawet -3C i pękały rury. Aktualnie dogrzewam piecykiem gazowym z katalizatorem ale po 2-3h grzania czujnik czadu zaczyna mnie informować że zaczyna się robić niebezpiecznie. Wolno się nagrzewa i osiągnałem max 10C. Farelka 2000W daje uczucie ciepła ale po zgaszeniu jest momentalnie zimno. Nie ma opcji na zamontowanie komina/kozy itd bo budynek jest nisku względem otaczających ich innych budynków. Myślałem o fotowoltaice ale budynek jest praktycznie cały czas zacieniony przez większe budynki w okolicy. Sufit docieplony wełną 15cm. Nie chciałbym grzać w nim cały czas bo przebywam w nim 1-2x w tygodniu po 2-3h. Czy macie jakieś pomysły jak można to sprawniej dogrzewać przy zachowaniu niewielkich kosztów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bollo 23.03.2021 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2021 Chodzi ci o taki zewnętrzny tak montowany na budynku? Ja wiem że one mają funkcje grzania ale ich główna funkcja to jednak schładzanie (klimatyzacja) a ja mam taką darmową cały rok Jest coś jeszcze na rynku godnego polecenia? Kiedyś miałem taką nagrzewnicę na gaz (dmuchawa) na innym magazynie i dawała radę ale tam jest otwarty ogień więc się trochę obawiam jednak pożaru. Może jakieś piece elektryczne olejowe/konwekcyjne? Promiennik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnonimowyAlkoholik 23.03.2021 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2021 (edytowane) Promiennik podczerwieni- panel grzewczy promiennikowy. Tylko on nie grzeje powietrza w całym pomieszczeniu a miejsce bezpośrednio pod nim- dobre rozwiązanie przy dorywczym i miejscowym wykorzystywaniu budynku Edytowane 23 Marca 2021 przez AnonimowyAlkoholik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bollo 23.03.2021 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2021 Promiennik podczerwieni- panel grzewczy promiennikowy. Tylko on nie grzeje powietrza w całym pomieszczeniu a miejsce bezpośrednio pod nim- dobre rozwiązanie przy dorywczym i miejscowym wykorzystywaniu budynku Ale to piszesz o czymś takim :https://allegro.pl/oferta/panel-grzewczy-trotec-grzejnik-podczerwien-tih300-7573807684?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_ELKTRK_PLA_RTV+i+AGD&ev_adgr=AGD+drobne,+do+zabudowy+i+wolnostoj%C4%85ce&gclid=Cj0KCQjwo-aCBhC-ARIsAAkNQitEgI7NuNRhCG-cXb0jCxd3xe27kx8q2a2l3nG3Exny1OkBW-sY0UwaAvRZEALw_wcB czy bardziej chodziło ci o: https://sklep.profitparts.pl/promienniki-podczerwieni/2742-promiennik-podczerwieni-ir-pro-helios-1500r-montaz-scienny-5903689790628.html Jaką moc warto brać pod uwagę przy powierzchni lokalu 25m2. Te białe panele są estetyczniejsze ale chyba słabiej grzeją a na wyglądzie mi nie tak zależy jak na funkcjnalności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bollo 23.03.2021 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2021 cena zabija ...chciałem się zmieścić z czymś w max 500pln...więc bardziej bym opatował przy panelach grzewczych lub promienniku w 2 miejscach np zamontowanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bollo 23.03.2021 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2021 też i o tym myślałem ale wolno się nagrzewa i energia "ucieka" przez pierwsze 2-3h grzania czyli jakieś 6KW w plecy. Promiennik szybciej się zagrzewa . Panel daje małą moc ok 300-400W ale gdy takie zamontować 2-3 w pomieszczeniu na różnych ścianach? Pobór mocy jak mała farelka a ciepła powinno być jednak więcej bo powierzchnia grzewcza jest większa. Ale to tak w teorii mi sie tylko wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnonimowyAlkoholik 23.03.2021 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2021 Ale to piszesz o czymś takim :https://allegro.pl/oferta/panel-grzewczy-trotec-grzejnik-podczerwien-tih300-7573807684?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_ELKTRK_PLA_RTV+i+AGD&ev_adgr=AGD+drobne,+do+zabudowy+i+wolnostoj%C4%85ce&gclid=Cj0KCQjwo-aCBhC-ARIsAAkNQitEgI7NuNRhCG-cXb0jCxd3xe27kx8q2a2l3nG3Exny1OkBW-sY0UwaAvRZEALw_wcB czy bardziej chodziło ci o: https://sklep.profitparts.pl/promienniki-podczerwieni/2742-promiennik-podczerwieni-ir-pro-helios-1500r-montaz-scienny-5903689790628.html Jaką moc warto brać pod uwagę przy powierzchni lokalu 25m2. Te białe panele są estetyczniejsze ale chyba słabiej grzeją a na wyglądzie mi nie tak zależy jak na funkcjnalności. Myślałem o tym pierwszym. Nie wiem jak wygląda Twoja praca w tym pomieszczeniu- jeżeli masz tam jakieś stałe stanowisko pracy to wystarczy go zamontować bezpośrednio nad nim- ciepło pod nim będzie "od strzała", bo ogrzewa powierzchnię, nie powietrze. Kościoły takimi panelami grzeją, więc tym bardziej w takim "kurniku" nie powinno być problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 23.03.2021 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2021 Nieważne czym, ale grzej ciągle te 65 cm cegły to wspaniały bufor . Jeśli nie to zainwestuj w ciuchy z ali czy ich zachodnie odpowiedniki z grzaniem elektrycznym. Będzie ci ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bollo 24.03.2021 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2021 Myślałem o tym pierwszym. Nie wiem jak wygląda Twoja praca w tym pomieszczeniu- jeżeli masz tam jakieś stałe stanowisko pracy to wystarczy go zamontować bezpośrednio nad nim- ciepło pod nim będzie "od strzała", bo ogrzewa powierzchnię, nie powietrze. Kościoły takimi panelami grzeją, więc tym bardziej w takim "kurniku" nie powinno być problemu Hmmm ale czy one jednak nie dadzą mniej ciepła bo to jednak 300-400W a termowentylator 2000W? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bollo 24.03.2021 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2021 Nieważne czym, ale grzej ciągle te 65 cm cegły to wspaniały bufor . Jeśli nie to zainwestuj w ciuchy z ali czy ich zachodnie odpowiedniki z grzaniem elektrycznym. Będzie ci ciepło W sensie że dobrze że mam takie grube mury? Tylko coś sie nie sprawdza to trzymanie ciepła bo po nagrzaniu do +10C rano i tak jest spowrotem +2/+3C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 24.03.2021 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2021 Zapoznaj sie proszę z terminem akumulacja. Nagrzałeś jedynie powietrze i wewnętrzne fragmenty ścian na gł. paru centymetrów. A oczekujesz cudów . Sens polega na osiągnięciu temperatury na przekroju całej ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 24.03.2021 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2021 W pracy stosuję to drugie rozwiązanie sprawdza się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnonimowyAlkoholik 25.03.2021 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 Hmmm ale czy one jednak nie dadzą mniej ciepła bo to jednak 300-400W a termowentylator 2000W? Termowentylator grzeje powietrze, panel powierzchnię. Ale widzę że nie jestem w stanie Cię przekonać, więc lepiej zapytaj jakiegoś specjalistę, co w Twoim wypadku się sprawdzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts