mnowak02 24.09.2020 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2020 Witam,Kilka mam pytań odnośnie układania folii pod styropian na posadzce. Dom piętrowy, na dole 15cm styropian 3x5cm i u góry 2x4cm.1. Czy na dole dawać folie paroizolacyjną zaraz na chudziak pomiędzy pierwszą warstwe styro czy ulożyć pierwsze 5cm i na to rury od wody ciepłej zimnej?2. jezeli folie bezporesdnio na chudziak to przed czy po ulożeniu instalacji wodnej?3. na piętrze pod styro trzeba dawać też folie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.09.2020 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2020 1. Na chudziak nie folia, a papa zgrzana na zakładach i zgrzana z papą na ścianach fundamentowych.2. Instalacja wodna nie na chudziaku, a w środku styropianu (a jeszcze lepiej w 2/3 - przynajmniej rury z ciepłą wodą - z zimną mogą iść na chudziaku ale bez żadnego mocowania i dziurawienia hydroizolacji)3. Na piętrze nie ma potrzeby dawania folii ani papy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 25.09.2020 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2020 Kilka mam pytań odnośnie układania folii pod styropian na posadzce. Można przeczytać zajmie chwilkę : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?341480-Izolacja-pozioma-chudziaka&highlight=izolacja+chudziaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak02 25.09.2020 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2020 Jaką folię zamierzasz dać? myślę, że folie budowlaną minimum o grubości min. 0.5mm 2. Instalacja wodna nie na chudziaku, a w środku styropianu (a jeszcze lepiej w 2/3 - przynajmniej rury z ciepłą wodą - z zimną mogą iść na chudziaku ale bez żadnego mocowania i dziurawienia hydroizolacji) Czyli o ile dobrze rozumiem, roskładam pierwsze 5cm, na to idzie instalacja wodna czyli jest na wysokosci drugiej 5cm warstwy i przykrywam to trzecią warstwą 5cm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.09.2020 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2020 myślę, że folie budowlaną minimum o grubości min. 0.5mm Taka: http://images22.fotosik.pl/1/5758fe37a55ced60.jpg ? Czyli o ile dobrze rozumiem, roskładam pierwsze 5cm, na to idzie instalacja wodna czyli jest na wysokosci drugiej 5cm warstwy i przykrywam to trzecią warstwą 5cm ? Jak się upierasz przy trzech warstwach, to CWU bym dawał bruzdując od góry drugą warstwę. Zimną albo na pierwszej, albo w pewnej odległości od CWU na drugiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak02 25.09.2020 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2020 to jest zdjęcie folii 0,5mm ?to może dać 2 warstwy jedna 0.3mm na dół aby wyłapała ostre rzeczy z chudziaka i na to 0.5mm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_nygma 25.09.2020 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2020 folię na chudziaka dają tylko deweloperzy bo taniej i szybciej, folia budowlana nie zabezpieczy przed wodą czy wilgocią , nie da szczelnego połączenia. Ale rób jak uważasz jeśli chcesz teraz zaoszczędzić parę złotych z ryzykiem że kiedyś wilgoć i grzyb wyjdzie na ścianach.Wiem że na forum jest wielu zwolenników folii , ja zaś wiem że dobra izolacja przeciw wilgociowa to podstawa. W starym domu przy remoncie na chudziak dałem folię , wiem że to był błąd ale już nie naprawiam , buduję nowy dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 25.09.2020 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2020 Zalezy wszystko od terenu (czy wilgoć jest, wiadomo jeeli wody gruntowe sa wysoko to parowanie jest i wilgoć jest jak wody sa na poziomie dajmy na to 4m to nie ma znaczenia czy dasz folię czy pape. (Sprawdzone w praktyce ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.09.2020 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2020 Zalezy wszystko od terenu (czy wilgoć jest, wiadomo jeeli wody gruntowe sa wysoko to parowanie jest i wilgoć jest jak wody sa na poziomie dajmy na to 4m to nie ma znaczenia czy dasz folię czy pape. (Sprawdzone w praktyce ) Jaką dajesz gwarancję, że warunki hydrologiczne się nie zmienią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 25.09.2020 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2020 I jeszcze jedno, widział ktoś papę która leżała kilkanaście lub kilkadziesiąt lat pod posadzką? Folia aby się rozłożyła potrzebuje około 500 lat, tak podawają fachowcy a papą ile? Skoro ostatnio znaleziona w stodole z lat 70 ubiegłego wieku nadawała się na izolację ziemnej piwnicy.... to myślę że ok 100-150 lat. Tyle wystarczy tym bardziej, że nie jest narażona na nic, prócz wilgoci z jednej strony. Ani UV, ani zmiennej temperatury, jak również czynników chemicznych. Uważam że każdy uczy się na własnych błędach, a inni nie powtarzają ich jeśli posłuchają tych pierwszych. Poszycie dachu ludzie zmieniają widziałem niejednokrotnie, a izolację chudziaka? Widziałem jak robiono to raz, w miejscu gdzie jej nigdy nie było-nikomu tego nie życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts