Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dojazd do działki droga 4metry

kostek1140

Recommended Posts

Cześć

jestem na etapie zakupu działki budowlanej i mam pytanie o kwestię drogi dojazdowej. Wzdłuż drogi stoi kilka domów ja kupuje ostatnią.

Działka która jest drogą ma oznacznie MN tereny mieszkaniowe i KDL - pas drogi gminnej w liniach rozgraniczających 12m. Szerokość drogi to około 4m. Działka którą nabywam zgodnie z MPZP to teren zabudowy mieszkaniowej. Pytanie czy przy takiej szerokości drogi mogę mieć problem z pozwoleniem na budowę? Pytałem w starostwie i tu ciekawe otrzymałem informacje, że ich to nie interesuje i opierają się na opinii architekta, w gminie że tak zostało podzielone i tak może być.

Działka ma mieć dojazd. Dojazd posiada. W czym problem? Mi artysta przed laty wydzielił dojazd (droga gminna!) szerokości 3,00 metra i żyję. Raz tylko pogotowie gazowe nie dało rady Starem 666, wszyscy inni dają radę. Nawet łamaniec ze żwirem (20t) potrafił nie obtrącić ogrodzeń na początku uliczki. Można?

Trza mieć cochones a nie zbuki.

• 3 weeks później...

nie " trzymam " nie obowiązujących przepisów budowlanych, najdalsze " archiwum " jakie posiadam to WT z 2015 r. ( 18 września 2015 r. ), gdzie mamy dla § 14.2

" Dopuszcza się zastosowanie dojścia i dojazdu do działek budowlanych w postaci ciągu pieszo-jezdnego, pod warunkiem że ma on szerokość nie mniejszą niż 5 m, umożliwiającą ruch pieszy oraz ruch i postój pojazdów. "

dla obowiązujących WT_2020 , § 14.2 jest identyczny.

• 2 weeks później...

Potwierdzam, to co pisze Łukasz - z jednym dodatkiem - pkt. drugi tego paragrafu mówi, że "do budynku i urządzeń z nim związanych, wymagających dojazdów, funkcję tę mogą spełniać dojścia, pod warunkiem że ich szerokość nie będzie mniejsza niż 4,5m"

Interpretacja mojego urzędu jest więc taka, że ta "droga dojazdowa" musi mieć min. 4,5m, inaczej nie dostaniesz pozwolenia na budowę.

Dopuszczają jeszcze sytuację, że np. dojazd ma 3m a dojście np. z zupełnie innej strony 1,5m co łącznie daje 4,5m - moim zdaniem absurd.

Mam taką samą sytuację, działka w 3 lini zabudowy, po drodze istniejące domu ale żebym ja mógł się wybudować potrzebuję decyzję o odstępstwie od przepisów techniczno-budowlanych w zakresie szerokości dojścia i dojazdu.