Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Północny wschód czy północny zachód?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

akurat wyjście na taras od strony słonecznej jest mało praktyczne latem.

Więc latem salon na wschód - ok, nie nagrzewa się

Ale pół roku jesienno-zimowej ponurej pluchy w ciemnym salonie byłoby dla mnie jest depresyjne.

Więc wolę latem zasłonić okna od nadmiaru słońca na te kilka tygodni ze Słońcem.

Dla Ciebie depresyjne dla kogoś innego już nie. Więc moim zdaniem jak ustawiony jest dom to indywidualna sprawa.

O zyskach słonecznych nie ma co gadać bo to co zyskasz zima na ogrzewaniu stracisz latem na klimatyzację. Zresztą w nowych domach za ogrzewanie i tak płaci się mało, więc czy jest sens dla 200zl latem się męczyć z tarasem w słońcu? Nie po to robi się taras, żeby potem go chronić przed słońcem.

ale autor się pyta, więc interesuje go nie odpowiedź "jak ci wygodniej" tylko, co my uważamy.

Swoja drogą jakoś mam jeden z tarasów od wschodu a jednocześnie nasłoneczniony salon z oknami również na południe.

I nie mam klimatyzacji. Spokojnie wystarczy ograniczyć nasłonecznienie przez okna.

I nic nie pisałam o zyskach słonecznych.

Edytowane przez Elfir

Witam!

Po ulokowaniu budynku na działce mogę zrobić kuchnię od strony północnego zachodu zaś salon od północnego wschodu lub odwrotnie. Jak myślicie będzie lepiej?

Kuchnia wszystko jedno, powiedzmy lepiej od wchodu i pochodnych, aby rano przyjemnie było sobie zrobić kawę,

salon:

lato

północny wschód - rano widno, od południa ciemno, zawsze zimno.

północny zachód, rano ciemno, po południu widno, od 16 mocno nagrzewa-słońce nisko

zima wszystko jedno, zawsze ciemno

i tak niedobrze i tak źle

Elfir ma rację. Ewentualnie inaczej ustawić dom na działce jeśli da radę.

Co do innych wypowiedzi:

Okna kuchni mam na wschód, rano zawsze widno, czy lato czy zima

Salon na południe- w lato słońce nie zagląda, okap dachu, podcień i balkon zasłania, od jesieni czyli teraz do póxniej wiosny słoneczko zagląda coraz śmielej i dogrzewa swoimi promieniami :)

Gość nesh

A ja przyznam, że zupełnie nie rozumiem tego demonizowania dot. ciemności i zimna :rolleyes: Od kilku lat mieszkamy w mieszkaniu wschodnio-zachodnim, gdzie salon jest od wschodu - nie ma nic lepszego moim zdaniem. Jestem osobą lubiącą światło naturalne, nie przepadam za sztucznym oświetleniem i zaręczam że w moim domu nie brakuje światła nawet zimą :) Słońce pięknie oświetla do godziny 11, przyjemnie jest wyjść na balkon i wypić kawkę nawet w jesienne poranki. Popołudniu za to mamy z drugiej strony domu zachodnie światło, które rozjaśnia mieszkanko ale na szczęście nie w pokojach w których przebywamy.

Natomiast w poprzednim mieszkaniu mieliśmy duży pokój od zachodu i to był dramat, całe popołudnia (latem aż do późnego wieczora) słońce dosłownie waliło po oczach. Człowiek przychodzi zmęczony po pracy a tu sauna i darmowe naświetlanie oczu. Brr nigdy więcej.

Dom stawiamy z wyjściem tarasowym na wschód, oczywiście będzie to strefa dzienna połączona z kuchnią która będzie od zachodu. Do tego też okno północne, które do oświetlania się nie przyda ale ma ładny widok :lol:

Odpowiadając na pytanie główne: ja stawiam na wschód. I jeśli projekt domu jest dopasowany do Waszego stylu życia a przestrzeń jest rozplanowana pod Wasze potrzeby to nie zmieniałabym projektu.

nesh - od października do kwietnia słońce widujesz o wiele krócej w salonie. Bo słońce ledwo dochodzi do geograficznego zachodu i jest już bardzo nisko, zasłaniane przez drzewa i domy.

Od północnego zachodu przez pół roku słońce praktycznie nigdy do salonu nie zajrzy, bo za wcześnie zachodzi.

Tylko latem wieczorem będzie świecić. A to faktycznie już niepotrzebne, bo wieczorem ogląda się zwykle TV.

Ja będe miał wejście od wschodu. Dwie sypialnie - okna skierowane na północ, jedna sypialnia okno na zachód. Okno kuchenne na wschód. Taras wraz z wyjściem na zachód, do tego jeszcze jedno duże okno na południe. Długo myślałem o tych kierunkach i jest to chyba najbardziej zbliżone do moich wymagań.

Gość nesh

Elfir - haha myślę że wiem jak widuje słońce skoro tu mieszkam :) natomiast fakt jest taki, że każdy inaczej spędza wieczory i czas w domu (u nas praktycznie nie ma wieczorów przed TV) dlatego też każdy woli co innego.

Kiedyś czytałam taki fajny poradnik gdzie polecali wyobrazić sobie swój dzień, swoje nawyki krok po kroku w nowym domu - wstajemy, czy daleko łazienka, czy szafa po drodze, czy jemy śniadania, czy prasujemy ubrania przed wyjściem itd. Mi to bardzo pomogło jeśli chodzi o wybór idealnego projektu :)

Witam!

Po ulokowaniu budynku na działce mogę zrobić kuchnię od strony północnego zachodu zaś salon od północnego wschodu lub odwrotnie. Jak myślicie będzie lepiej?

mam salon od pólnocnego-wschodu okna na północ i na wschód i jestem zadowolony. Okno w kuchni na zachód.

Taras od wschodu lub północy jest super bo w lecie daje cień i jest na nim znośnie, natomiast tarasy południowe i zachodnie również są nieużyteczne bo nikt tam w lecie nie wytrzyma w zimie też bo zimno.

mam salon od pólnocnego-wschodu okna na północ i na wschód i jestem zadowolony. Okno w kuchni na zachód.

Taras od wschodu lub północy jest super bo w lecie daje cień i jest na nim znośnie, natomiast tarasy południowe i zachodnie również są nieużyteczne bo nikt tam w lecie nie wytrzyma w zimie też bo zimno.

Zalezy dla kogo.. jak ktos sie lubi opalac na lezaku to, nie bd mial tarasu od zachodu. A wlasnie od poludnia.. kazdy robi pod siebie.