Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Obróbka komina

Recommended Posts

Witam,

Czy komin powinien być ocieplony nad dachem oraz poniżej do poddasza użytkowego?

Majster mówił by ocieplić styropianem 3-5cm i obić płyta OSB a następnie on będzie wykańczał blacha.

Ocieplać czy sama płyta obić?

Niestety masz majstra idiotę.... http://blog.kominki-batura.pl/nowa-moda/

Możesz podesłać jakieś zdjęcia? :)

Nie mam zdjęć, robiła ekipa, ja doglądałem czy jest jak miało być i tyle, komin obity już blachą więc wygląda jak każdy inny komin.

Od strony strychu widać wełnę i siatkę +klej. Przerwa w deskowaniu dachu od komina jakieś3-4cm, tam dam kilka warstw chyba regipsu.

Ciężko dostać płytę osb firestop ale mi się udało- koszt 195zł za płytę 19mm 1250x2500

Nie mam zdjęć, robiła ekipa, ja doglądałem czy jest jak miało być i tyle, komin obity już blachą więc wygląda jak każdy inny komin.

Od strony strychu widać wełnę i siatkę +klej. Przerwa w deskowaniu dachu od komina jakieś3-4cm, tam dam kilka warstw chyba regipsu.

Ciężko dostać płytę osb firestop ale mi się udało- koszt 195zł za płytę 19mm 1250x2500

Płyta firestop, pianka firestop....Moty pozwalające spokojniej czekać na pożar domu...."posiada wyższą klasę reakcji na ogień" - cytat z karty technicznej, który mówi wszystko. Ale trzeba umieć czytać i nie wierzyć w bajki. "Wyższa" nie oznacza całkowicie pozbawiona cech drewna. To nie jest produkt niepalny! Edytowane przez Kominki Piotr Batura