CityMatic 29.09.2020 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2020 Witam Wiem, że nas to kiedyś czeka więc otwarty jestem na wszelkie propozycje dołożenia odpowiedniego układu do naszych skrzynek rozdzielczych służącego do kompensacji energii biernej pojemnościowej. Schematy, całe urządzenia, rozwiązania profesjonalne i mniej bardziej domowe. Zakładam wątek z myślą, że na pewno będą wprowadzać tą opłatę systematycznie, a można być gotowym na przyjście "złego". Myślę, że czterokrokowy regulator by był JKW58 PFR-12 niedrogi, ale trzeba by dobrać jakieś dławiki? tak, aby z całością zmieścić się w 1500zł? Domyślam się, że każdy będzie miał inne , ale przynajmniej sama idea jest warta przemyśleń ? Dało by się sczytać wartości 15 minutowe i coś dobrać o odpowiedniej indukcji - zapraszam do dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogdan7 03.10.2020 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2020 Witam Wiem, że nas to kiedyś czeka więc otwarty jestem na wszelkie propozycje dołożenia odpowiedniego układu do naszych skrzynek rozdzielczych służącego do kompensacji energii biernej pojemnościowej. mój falownik solaredge pokazuje chwilową moc bierną, tylko nie wiem czy ją dobrze odczytuję i zmienia sie wraz z poborem i zwiększa z produkcją drugim niekorzystny objawem jest wzrost napięcia na wszystkich fazach do 250V i również się zmienia i zgodnie z zasadą napięcie musi być wyższe by oddać ją do sieci . przy okazji rośnie prąd co powoduję większe zużycie mocy czynnej , napewno kilka procent miesiecznie, a także napiecie wyższe może powodować uszkodzenia urządzeń to niekorzyści z mocy biernej indukcyjnej, ale nie wiem czy falowniki maja nastawy maksymalne, progowe po których produkcje falownik zatrzymuje np 255volt i czy da sie to ustawić i czy tak sie dzieje narazie wokół mnie jest mało instalacji fotowoltaiczych ale jak będzie ich więcej i wszyscy podbija napiecie do 250-260voltów to co wtedy można zastosować przekazniki nadzorujące wzrost napięcia i odetnie zasilanie ale wtedy się wyłączy a na tym nam nie zależy ale wracam do mojego pytania jak odczytać : Faza 1:252v Faza 2 :235v faza 3:254v moc bierna -113var -113var -95var i to sie zmienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 03.10.2020 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2020 Ale to nie chodzi o napięcie!!! Ale o moc bierną pojemnościową.Indukcyjna jest tania..... pojenościowa póści nas z torbami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogdan7 03.10.2020 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2020 o napięciu napisałem przy okazjia zapytałem o odczyty z falownika moc bierna -113var -113var -95var jak to zintepretować , cos fi ma się =1 by było oki ,itrzeba do policzyć by dobrać zakres kondensatorów to jasne tylko potem ustawić regulator do regulacji kilkustopniowej kondensatorów i nie napisałem nic nowego tylko wartości var mocy biernej odchylaja sie wartościami 0,8 ..0,7 ,09 i ja mam -113 prosze tylko o wskazówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 03.10.2020 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2020 Trzeba odczytać z licznika, moc bierną pojemnościową. Z tego chcą nas liczyć!! a więc wszystkie Ledy, ładowarki, ups, falowniki,... Trzeba skompensować tą pojemność indukcją dławikami stąd mój wątek. Może ktoś ma jakiś pomysł na kompensator? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.10.2020 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2020 A czy jest potrzeba teraz nad tym myśleć? Pojawi się problem będzie rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 04.10.2020 06:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2020 A czy jest potrzeba teraz nad tym myśleć? Pojawi się problem będzie rozwiązanie. No właśnie może trzeba, bo licznik liczy a to tylko kwestia czasu, może pół może po nowym roku. Stąd pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.10.2020 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2020 Rachunku wstecz Ci raczej nie wystawią.W jakimś kraju to już wprowadzili? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 04.10.2020 09:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2020 (edytowane) W Białymstoku to chyba jeszcze PL:)Spróbowali ale... https://www.cire.pl/item,139700,1,0,0,0,0,0,pge-rezygnuje-z-obarczania-prosumentow-oplatami-za-energie-bierna.htmlWięc coś tam myślą Edytowane 4 Października 2020 przez CityMatic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.10.2020 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2020 W Białymstoku to chyba jeszcze PL:) Spróbowali ale... https://www.cire.pl/item,139700,1,0,0,0,0,0,pge-rezygnuje-z-obarczania-prosumentow-oplatami-za-energie-bierna.html Więc coś tam myślą Ale 2016r to prawie jak 100lat temu Wydaje mi się że rozwolnienie dostałeś trochę za szybko bez obrazy Spróbuj prędzej na elektrodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SNCF 04.10.2020 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2020 dowalają za to opłatę przedsiębiorcom, w taryfie G jeszcze.. nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 04.10.2020 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2020 dowalają za to opłatę przedsiębiorcom, w taryfie G jeszcze.. nie W taryfie "C" nie ma kagańca i z opłatami stałymi poszybowało sporo do góry - przy małym poborze za kWh (z dodatkami) potrafi przekroczyć 2 złote brutto... Taki przykład: zużycie 26 kWh = 78,78 zł brutto drugi licznik: zużycie 63 kWh = 108,08 zł brutto wszystko bez opłaty za moc bierną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 04.10.2020 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2020 Przyglądając się w jaki sposób naliczane są kary a właściwie opłaty za przekroczenie poboru energii indukcyjnej i właściwie opłaty za każdy kWArh pojemnościowy to:Trzeba całkowicie zlikwidować pobór mocy pojemnościowej bo tu mamy opłaty niezależnie od tg fi. za każdy kWArh pojemnościowy a cena jest razy 3 jak za kWh czynną Przy poborze energii biernej indukcyjnej mamy widełki i jak się w nich zmieścimy nie ponosimy żadnych opłat. Do obliczeń bierze się okres rozliczeniowy czyli w zależności jaki kto ma. Jeżeli nie przekroczymy poboru 400 kWArh ind. na każde pobrane 1000 kWh mocy czynnej w okresie rozliczeniowym to nie będziemy mieli dodatkowych opłat. A jak już przekroczymy to nie są one tak drastyczne jak dla mocy biernej pojemnościowej.Tak jest dla mocy pobranej a jak by było z mocą oddaną tego na razie nie piszą albo nie trafiłem na takie dane. No ale to tylko gdybanie, może dla prosumentów byłyby inne stawki. W moim przypadku, ze wstępnych szacunków potrzebuję, podłączyć dławik kompensujący moc pojemnościową o mocy około 0,5 WAr. Musiałbym poobserwować jaki by to dawało tg fi przez np. miesiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.10.2020 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2020 Wydaje mi się że rozwolnienie dostałeś trochę za szybko bez obrazy Spróbuj prędzej na elektrodzie. Może to jeden z tych wyjątków na FM, co czytają M? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 05.10.2020 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2020 Może to jeden z tych wyjątków na FM, co czytają M? Chcesz żebym z rana zawału dostał? płatny artykuł podsyłać! jak zobaczyłem 1zł to serducho mi się na chwile zatrzymało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts