Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kompensacja do fotowoltaiki i oświetlenia led - "zabicie pojemności"

CityMatic

Recommended Posts

Witam

Wiem, że nas to kiedyś czeka więc otwarty jestem na wszelkie propozycje dołożenia odpowiedniego układu do naszych skrzynek rozdzielczych służącego do kompensacji energii biernej pojemnościowej.

Schematy, całe urządzenia, rozwiązania profesjonalne i mniej bardziej domowe.

Zakładam wątek z myślą, że na pewno będą wprowadzać tą opłatę systematycznie,:bash: a można być gotowym na przyjście "złego".

Myślę, że czterokrokowy regulator by był JKW58 PFR-12 niedrogi, ale trzeba by dobrać jakieś dławiki? tak, aby z całością zmieścić się w 1500zł?

Domyślam się, że każdy będzie miał inne , ale przynajmniej sama idea jest warta przemyśleń ? Dało by się sczytać wartości 15 minutowe i coś dobrać o odpowiedniej indukcji - zapraszam do dyskusji.

Witam

Wiem, że nas to kiedyś czeka więc otwarty jestem na wszelkie propozycje dołożenia odpowiedniego układu do naszych skrzynek rozdzielczych służącego do kompensacji energii biernej pojemnościowej.

mój falownik solaredge pokazuje chwilową moc bierną, tylko nie wiem czy ją dobrze odczytuję

i zmienia sie wraz z poborem i zwiększa z produkcją

drugim niekorzystny objawem jest wzrost napięcia na wszystkich fazach do 250V i również się zmienia

i zgodnie z zasadą napięcie musi być wyższe by oddać ją do sieci .

przy okazji rośnie prąd co powoduję większe zużycie mocy czynnej , napewno kilka procent miesiecznie,

a także napiecie wyższe może powodować uszkodzenia urządzeń

to niekorzyści z mocy biernej indukcyjnej,

ale nie wiem czy falowniki maja nastawy maksymalne, progowe po których produkcje falownik zatrzymuje np 255volt

i czy da sie to ustawić i czy tak sie dzieje

narazie wokół mnie jest mało instalacji fotowoltaiczych ale jak będzie ich więcej i wszyscy podbija napiecie do 250-260voltów to co wtedy

można zastosować przekazniki nadzorujące wzrost napięcia i odetnie zasilanie ale wtedy się wyłączy a na tym nam nie zależy

ale wracam do mojego pytania jak odczytać :

Faza 1:252v Faza 2 :235v faza 3:254v

moc bierna -113var -113var -95var

i to sie zmienia

mySolarEdge.jpg

o napięciu napisałem przy okazji

a zapytałem o odczyty z falownika

moc bierna -113var -113var -95var jak to zintepretować , cos fi ma się =1

by było oki ,

i

trzeba do policzyć by dobrać zakres kondensatorów to jasne tylko

potem ustawić regulator do regulacji kilkustopniowej kondensatorów

i nie napisałem nic nowego tylko wartości var mocy biernej odchylaja sie wartościami 0,8 ..0,7 ,09 i ja mam -113

prosze tylko o wskazówkę

Trzeba odczytać z licznika, moc bierną pojemnościową. Z tego chcą nas liczyć!! a więc wszystkie Ledy, ładowarki, ups, falowniki,... Trzeba skompensować tą pojemność indukcją dławikami stąd mój wątek. Może ktoś ma jakiś pomysł na kompensator?

W Białymstoku to chyba jeszcze PL:)

Spróbowali ale... https://www.cire.pl/item,139700,1,0,0,0,0,0,pge-rezygnuje-z-obarczania-prosumentow-oplatami-za-energie-bierna.html

Więc coś tam myślą

Edytowane przez CityMatic

W Białymstoku to chyba jeszcze PL:)

Spróbowali ale... https://www.cire.pl/item,139700,1,0,0,0,0,0,pge-rezygnuje-z-obarczania-prosumentow-oplatami-za-energie-bierna.html

Więc coś tam myślą

Ale 2016r to prawie jak 100lat temu :)

Wydaje mi się że rozwolnienie dostałeś trochę za szybko :) bez obrazy

Spróbuj prędzej na elektrodzie.

dowalają za to opłatę przedsiębiorcom, w taryfie G jeszcze.. nie

W taryfie "C" nie ma kagańca i z opłatami stałymi poszybowało sporo do góry - przy małym poborze za kWh (z dodatkami) potrafi przekroczyć 2 złote brutto...

Taki przykład:

zużycie 26 kWh = 78,78 zł brutto

drugi licznik:

zużycie 63 kWh = 108,08 zł brutto

wszystko bez opłaty za moc bierną.

Przyglądając się w jaki sposób naliczane są kary a właściwie opłaty za przekroczenie poboru energii indukcyjnej i właściwie opłaty za każdy kWArh pojemnościowy to:

Trzeba całkowicie zlikwidować pobór mocy pojemnościowej bo tu mamy opłaty niezależnie od tg fi. za każdy kWArh pojemnościowy a cena jest razy 3 jak za kWh czynną

Przy poborze energii biernej indukcyjnej mamy widełki i jak się w nich zmieścimy nie ponosimy żadnych opłat. Do obliczeń bierze się okres rozliczeniowy czyli w zależności jaki kto ma. Jeżeli nie przekroczymy poboru 400 kWArh ind. na każde pobrane 1000 kWh mocy czynnej w okresie rozliczeniowym to nie będziemy mieli dodatkowych opłat. A jak już przekroczymy to nie są one tak drastyczne jak dla mocy biernej pojemnościowej.

Tak jest dla mocy pobranej a jak by było z mocą oddaną tego na razie nie piszą albo nie trafiłem na takie dane.

No ale to tylko gdybanie, może dla prosumentów byłyby inne stawki.

W moim przypadku, ze wstępnych szacunków potrzebuję, podłączyć dławik kompensujący moc pojemnościową o mocy około 0,5 WAr. Musiałbym poobserwować jaki by to dawało tg fi przez np. miesiąc.