Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ponowne warunki zabudowy dla podzielonej dzialki

Recommended Posts

Witam, mam pytanie odnośnie potrzeby występowania o nowe warunki zabudowy na poszczególne działki, jeżeli podczas podzialu zostały takie wystawione. Duża działka została podzielona na 7 mniejszych. W warunkach jest też wspomniane, że na poszczególnych działkach mogą powstać domu jednorodzinne. ( Wycinek z warunków na dole). Jakoze działki będą miały dojazd od głównej ulicy drogą wewnętrzna, zostało w warunkach nadmienionej, że linia zabudowy nie może przekraczać 50m (od drogi glownej- gminna) .Pytanie czy muszę ponownie występować o warunki zabudowy na jedną tylko działkę????

6adcf4ee63423245gen.jpg

34c1c2d6b4d28179gen.jpg

Pozdrawiam!

Przy braku MPZP, bez WZ nie można dokonać podziału według UoGN (z decyzją). Bez decyzji czyli według KC, można podzielić tylko grunt rolny. Masz prawo nie rozumieć takich niuansów, gdyż w procesie edukacji szkolnej o takich bzdetach nie mówi się. Ważniejsze są historyjki o krzakach gadających czy innych banjalukach z którymi człowiek nigdy w życiu się nie spotka, niż o tym jak wybudować dom lub co trzeba aby otrzymać spadek po przodkach. Jakiś czas temu zadzwoniła kandydatka na współwłaścicielkę do podziału ziemi na działki budowlane (MPZP akurat tam dopuszcza) i upierała się że "spadkobranie to załatwia się u notariusza i pójdzie nam szybko, bo nas tylko trójka jest". Nie dała mi dojść do słowa. Życzyłem powodzenia i miała zadzwonić gdy już będzie miała tę ułamkową własność. Zapadła cisza. Może za rok czy dwa zadzwoni...

Czyli wynika z tego że te warunki wydane na podział gruntu są tak naprawdę nikomu nie potrzebne? Po co biegać i czekać na zapewnienia gestorów, jeżeli po podziale znów będę musiał się po te zapewnienia wybrać .... Można przynajmniej wychodzić z założenia, że wytyczne dot. budynku (kat dachu itp .) we warunkach będą takie same jak w pierwotnych warunkach (czyli tych wystawionych do podziału)?

O żesz! Decyzja o WZ była wydana w celu dokonania podziału na terenie nierolnym. Podział skonsumował DoWZ i kropka. Tematy kubatury i kąta dachu zapewne zostaną bez zmian, inne mogą być procenty biologicznie czynne, gdyż przy niskich % na pierwotnych WZ, teraz mogą (mogłyby) wyjść wartości nierealne dla mniejszych działek. Tak musi być i nie ma co rzeźbić w ....... . Taka ma być kolej rzeczy, czy ci się podoba czy nie. Skup się chłopie na końcepcji budynku, abyś potem nie kombinował np. przy tyczeniu : tu przesuniemy dwa metry a tu jescze meter. Potem przy inwentaryzacji do odbioru w "opinii uprawnionego..." - wykonano niezgodnie z projektem .:eek::bash::jawdrop:

Pomalutku ł-o-p-a-t-o-l-o-g-i-c-z-n-i-e. W #5. napisałem do czego potrzebne były WZ a ty w następnym (#6.) piszesz: Czyli wynika z tego że te warunki wydane na podział gruntu są tak naprawdę nikomu nie potrzebne?

Może moja cierpliwość do tłumaczenia drukowanymi literami uległa wyczerpaniu, lecz ty chyba masz problemy ze zrozumieniem słowa pisanego.

Post 5. , pierwsze zdanie:

Przy braku MPZP, bez WZ nie można dokonać podziału według UoGN (z decyzją).

Co tu jest trudne do zrozumienia?

Słów mi brak! Potem zdziwienie intelektem posłów. Toż to poziom carycy lub obatela, tego co sobie głowę odmroził w kabriolecie na trasie Jasło-Bruksela. :eek: