Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator w domu parterowym że strychem.

Recommended Posts

Powitać ponownie. Jako że cały czas projekty w toku, planowane rozpoczęcie budowy na wiosnę 21 mam kilka pytań odnośnie wentylacji.

Ma być wentylacja z odzyskiem ciepła. Całkowita kubatura budynku na parterze około 405m3.

1. Jaki rekuperator brać pod uwagę?

2. Rury od rozdzielaczy nawiew i wywiew do anemostatow mam zamiar położyć bezpośrednio na stropie zelbetowym strychu w warstwie styropianu. Styro 15cm więc nad rura byłoby około 75mm styro. Czy to wystarczy?

3. Rekuperator najlepiej dałbym na strychu, rury od rozdzielaczy do reku izolowane, tak samo jak i do czerpni i wyrzutni. Ponadto rekuperator zabudowany miałby być z płyt 2 warstw OSB a w środek wełna powiedzmy 20cm. I otwierane drzwi ocieplone do wymiany filtrów. Czy to wystarczy aby zima nie zamarzł? Strych nie ocieplony.

4. Czy może lepiej odrazu myśleć i dać rekuperator w ciepłym pomieszczeniu gospodarczym pod sufitem? Wtedy musi byc Reku z wyjsciami i wejściami gornymi. Przed wylaniem stropu mogę zrobić większy przepust na rury do rozdzielaczy które byłyby na stropie.

5. Czy jeśli dam rekuperator w pomieszczeniu gospodarczym to nie będzie on słyszalny w domu? Zalezy mi również na ciszy w domu.

Nic nie będzie słyszalne z gospodarczego. Ja mam reku w łazience na pietrze, w części jakby technicznej, w zabudowie nad pralką. Zabudowa jeszcze nie kompletna, bez drzwi. W łazience slychac delikatny szum ale nikomu to nie przeszkadza. Na zewnątrz przy zamkniętych drzwiach ramiakowych nic nie słychać.

Z tą ciszą w domu trzeba uważać. Można popaść w paranoje.

Edytowane przez pandzik

Na strychu na styropianie ma być wylana posadzka aby było można go używać jako schowek. Więc wełna odpada. Moge dać więcej styro. Strop będzie zelbetowy + styropian + posadzka. Tylko czy jeśli dam rurki od anemostatow do rozdzielaczy w warstwie styro to nie będzie mi tam się skraplać woda? Jeśli dałbym 20 styro to automatycznie nad rurami mam 12,5 styro.

Wyrzutnia miałaby być odprowadzona do kominka dachowego a czerpnia w podbitce z drugiej strony budynku od strony północnej.

Czyli mam rozumieć że zdecydowanie lepsza opcja będzie dać ręku w kotłowni pod sufitem.