Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Licznik wody - czary

KRAB

Recommended Posts

Witam serdecznie!

Taka zagadka, może jest w stanie mi to ktoś wyjaśnić.

Rok temu hydraulik zamontował mi zmiękczacz + dodatkowo reduktor ciśnienia na wejściu zaraz za licznikiem.

Mniej więcej od tego czasu szambo zapełnia się po tym, jak wg licznika wody zostanie zużytych ok 6m3.

Wcześniej było pełne po zużyciu na liczniku ok 8,5-9m3 (szambo nominalnie ma pojemność 10m3).

Pierwsza rzecz, jaka mi się nasunęła - szambo zaczęło przeciekać (wysoko mam wody gruntowe).

Ale ostatnio miałem urlop i przez 2 tygodnie nikogo w domu nie było.

W tym czasie poziom w szambie nie podniósł się ani o centymetr. Tzn - nie przecieka.

Co więcej - szambiarkę wołam w tych samych odstępach czasu (ok 5 tygodni) - i przed montażem reduktora, i teraz.

To potwierdza, że teza o przeciekaniu szamba była błędna.

I teraz pytanie - czy to możliwe, żeby reduktor ciśnienia tak fałszował wskazania licznika wody?

Ewentualnie - w jaki inny sposób można wytłumaczyć taką sytuację?

Pozdrawiam

KRAB :-)

U mnie uszkodzony zawór osmozy tak delikatnie przepuszczał, że nie ruszał wodomierz - a sączyło się jak filtr nie filtrował i w sumie to było kilka m3/mies.

Wskazania wodomierza i zmiękczacza zgadzają Ci się (o ile zmiękczasz do zera)?

Wskazania różnią się ale nie więcej niż 10% z tego co pamiętam, ale nie pamiętam w którą stronę - na początku zapisywałem, wieczorem sprawdzę i dam znać.

Zmiękczam do 0 i regeneracja jest mniej więcej co 2m3.

Pozdrawiam

KRAB

Rok temu hydraulik zamontował mi zmiękczacz + dodatkowo reduktor ciśnienia na wejściu zaraz za licznikiem.

I teraz pytanie - czy to możliwe, żeby reduktor ciśnienia tak fałszował wskazania licznika wody?

Ewentualnie - w jaki inny sposób można wytłumaczyć taką sytuację?

Zmiękczacz i reduktor masz za licznikiem więc nie ma możliwości aby on zakłócał prace licznika. Wychodzi na to że wodomierz sie spsuł.

• Like 1

Czy szambo przecieka możesz sprawdzić jedynie gdy je opróżnisz do zera i będziesz obserwował co się w nim dzieje.

Fakt że w Twoim eksperymencie poziom się nie zmienił niewiele mówi bo mógł być to poziom wody gruntowej i fizyka nie pozwalała na wpłynięcie do szamba więcej wody gruntowej.

Ale możesz mieć rację, jeśli podczas tego eksperymentu w szambie woda była wyraźnie niżej niż poziom wody gruntowej.

Tak to prawda. Ale niedługo przed urlopem szambo było opróżniane - więc w czasie urlopu co prawda nie było całkowicie puste, ale na pewno niżej niż wody gruntowe, obecnie 0,7-1m. Poziom w szambie był ok. 1,5-1,7m pod powierznią gruntu.

Poza tym - to by zadziałało też w drugą stronę - po wypełnieniu szamba powyżej poziomu wód gruntowych, poziom w szambie by się już nie podnosił :-)

U mnie uszkodzony zawór osmozy tak delikatnie przepuszczał, że nie ruszał wodomierz - a sączyło się jak filtr nie filtrował i w sumie to było kilka m3/mies.

Wskazania wodomierza i zmiękczacza zgadzają Ci się (o ile zmiękczasz do zera)?

Sprawdziłem notatki - wskazania wodomierza różnią się o 14-15% od wskazań na zmiękczaczu, zmiękczacz zawsze pokazywał więcej.

Ale to wciąż daleko do 50% :-)